Hrušky jako okurky

with Žádné komentáře

Hrušky na kyselo … vynikající po večírku, který se protáhl. A pokud vám růžový pepř připadá málo pikantní, klidně přidejte i sušené chilli papričky. Hrušky není třeba sterilovat, stačí je jen uložit do chladu ledničky a vytáhnout je v pravý čas.

Recept a postup můžete shlédnout i v pořadu Polopatě, který vysílala Česká televize dne 16. 9. 2018

Hrušky naložené jako okurky

Ingredience

6 zimních hrušek, nejlépe odrůda conference
8 cm  čerstvého zázvorového kořene
6-8 bobkových listů
hrstička kuliček černého pepře
20 kousků hřebíčku
12g hořčičného semínka
pár kuliček nového koření
160 g cukru krupice
6 dl vinného octa (nebo 1,2 dl octa 8%)
2 lžičky mořské soli
3 lžičky červeného (růžového) pepře
3 větší sklenice vypařené na nakládání.

Postup

Oprané hrušky i se stopkou vložíme do vody tak, aby byly zcela ponořeny. Ve vodě se nesmějí vařit, ale v hodně horké (pouštějí bublinky) je necháme 30-40 minut táhnout, dokud jimi neprojde celkem volně silnější jehla. Potom je vyjmeme, položíme vedle sebe a necháme  na chvilku vychladnout.

Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a vložíme na dno do sklenic. Hrušky dáváme do sklenic podle velikosti na stojato, přidáme k nim bobkový list, pepř, hřebíček, hořčičné semínko a nakonec kuličky červeného pepře. Zhruba v 2,5 litru vody svaříme cukr, ocet a sůl. Ještě horký roztok nalijeme na hrušky, sklenice ihned uzavřeme víčkem a postavíme je do chladna, nejlépe dolů do ledničky. Necháme alespoň 4-5 dnů odstát.

Krájíme je svisle na tenké plátky či jiné útvary, zdobíme jimi obloženou mísu nebo je podáváme samostatně jako přílohu k masu, sýrům i do salátů.