Americká inspirace. Dýňové máslo

with Žádné komentáře

Dýňové máslo stejně jako dýňová marmeláda jsou novinkami, které mě vždycky osloví. Nejde tedy jen o klasickou dýňovou polévku, které je všude dost a dost, dýně se dá jednoduše připravit i jinak, přetavit jí v lahodné dýňové máslo.

Nelekejte se označení máslo, tahle dýňová pochoutka nemá v sobě máslo vůbec žádné, ač některé recepty jsou s použitím másla, jen se tak nazývá, protože je ideální náhražkou másla. Je to stejně třeba jako s avokádem, avokádové máslo není máslo, jen se jako máslo používá, tedy především na namazání chleba, toastu, knäckebrotu či jiné placky, která se za chleba vydává. Zvláště s jemným pečivem je tohle máslo skvělé.

Inspirovala jsem se v ve Spojených státech, kde se to s nadcházejícím významným svátkem Dnem Díkůvzdání dýňovými recepty jen hemží. Dýně je totiž nezbytnou součástí svátečního menu.

Když si odmyslím všechna ta dýňová latté ze Starbucks, která jsou příšerně sladká a ještě s pořádnou dávkou smetany, tak tohle dýňové máslo je opravdovým zjevením, které mě nadchlo.

Nové máslo na chleba

Tato pomazánka z dýně je skvělou alternativou běžného másla a tudíž mimo jiné oslovuje všechny, kteří mají rádi nějakou alternativou mléčným výrobkům, tedy vegetariány a vegany.  Podzimní dýně jsou plné chutí a v případě, že přidáme jablečný cider, jablečný ocet, teplé vůně koření jako je zázvor, skořice, hřebíček a muškátový oříšek. Přidává se i cukr, zvolila jsem třtinový, a jediným oříškem při přípravě je vybalancovat chutě tak, abyste neskončili spíše u sladšího dýňového džemu než u pomazánky. Tedy chuť musí být vyvážená, nesmí příliš převládat teplé tóny koření a nesmí být ani přeslazená, cider a jablečný ocet vám pomohou s dosažením té lahodné chutě.

Chuť dýňového másla je závislá také na druhu dýně, kterou zvolíte. Já se rozhodla pro dýni máslovou, její oříšková, lehce sladká a krémová textura dužiny je ideální pro tento recept. Teprve pak si pochutnáte na tomto velmi netradičním dýňovém zázraku. Moderně a netradičně, tak by se dala charakterizovat tahle dýňová dobrota. Příprava je snadná, nakonec už jen trochu trpělivosti při závěrečném míchání. Zcela záměrně je máslo tmavší k dosažení hlubší chutě, takže neošiďte závěrečné povaření. V ledničce vydrží až 3 týdny, tedy pokud do té doby nezmizí jako se to stalo u nás.

Dýňové máslo nasladko i na slano

Jak dýňové máslo ještě jinak použít? Třeba dvě lžičky na váš ranní jogurt anebo do vločkové či jiné kaše. A protože jde o máslo, nebojte se ho přidat i třeba na palačinky, zamíchat do krémového sýra nebo do našlehané smetany. Kdo nemá rád sladké, lze tuto pomazánku přetvořit ve slanější verzi s těstovinami. Jednoduše do rozpuštěného másla přidejte dýňovou pomazánku, přidejte šalvěj, nakrájenou šalotku na drobno a rozdrcený červený pepř a máte hotovou omáčku třeba na plněné ravioly.

Tmavé dýňové máslo

Ingredience:

1 větší máslová dýně
2 lžíce lehkého olivového oleje
1 lžíce jablečného octa
1/4 šálku cideru
3 lžíce tekutého medu
20 g světlého třtinového cukru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mlété skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička vločkové mořské soli

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180° C. Oloupeme dýni a rozkrojíme ji napůl. Lžící odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na plátky asi 1 cm široké. Plechy na pečení vyložíme papírem na pečení, lehce potřeme olivovým olejem a poklademe plátky dýně. Dýně potřeme olejem. Dáme do trouby a pečeme asi 35-40 minut dokud dýně nebudou měkké. Vyjmeme a opatrně přendáme do hrnce, přidáme ocet, cukr, med, cider, sůl  a všechno koření a vše rozmixujeme do hladké hmoty. Poté zahřejme a přivedeme k varu. Za občasného míchání, aby se směs nepřipálila a vaříme asi 15 – 20 minut dokud směs neztmavne. Ochutnáme, případně dochutíme a necháme vystydnout. Uchováváme v uzavřené misce v lednici anebo ve skleničkách. Vydrží asi 3 týdny i déle. Dobrou chuťI