Pečené kuře na hroznovém víně s kváskovým chlebem z Kalifornie

with Žádné komentáře

Když jsem se nedávno vrátila ze západního pobřeží Spojených států, často jsem slyšela otázku: Jak vlastně chutná Kalifornie?

Navštívila jsem Los Angeles a musím přiznat, že první, co mě napadalo, bylo to samé. Jak uchopit jeden z největších, nejkrásnějších a nejbohatších států v USA gastronomicky? Začala jsem od základů a vyrazila na vyhlášené farmářské trhy v Santa Monice, kde cítíte vůni Pacifiku z nedalekého pobřeží a pláží, ale omámí vás i vůně bylinek a mnoha čerstvých surovin. V tomto labyrintu nabídky místních farmářů se snad dá porozumět, o co tady jde.

Kalifornská kuchyně vychází především z jednoduchého konceptu, kde suroviny jsou dokonale čerstvé, zdravé a především domácí. Tento „sun kissed Golden State“, tedy sluncem políbený zlatý stát byste mohli podnebím přirovnat ke Středomoří. Samozřejmě je nemálo ovlivněn blízkými hranicemi s Mexikem, takže velmi cenově přístupná mexická kuchyně vás vítá tortilami, buritou, quesadilas, kuřecími pokrmy s rýží, fazolemi a kukuřicí. Asijské pokrmy a jejich pálivé chutě, ať už thajské nebo čínské, doplňují vliv dalších rozmanitých etnických kuchyní. Přesto Kalifornie nezapomíná na své tradiční kořeny, kde „American diner“, tedy téměř kultovní malé restaurace otevřené od rána do rána nabízejí typicky americká jídla, bohaté snídaně, sendviče, burgery s hranolky, saláty a páje a také sladké moučníky a milkshaky, tedy vše, co Američané milují. Klasické „comfort food“.

Příjemná a téměř nekonečně teplá sezóna určuje i pokrmy podávané v restauracích, kuchaři vybírají a zahrnují do svých menu především lokálně pěstovanou zeleninu a bylinky. Kalifornie má svoji vlastní kvalitní zeleninu, od obrovských keříkových rajčat přes barevné papriky až po křehké cukety, na podzim ji doplní stonková brokolice, květáky romanesco a bodlákové, ale lahodné artyčoky. Ovšem to, co Kalifornii vládne, jsou především vynikající krémová avokáda, a to jak varianta Haas s vroubkovanou tmavou slupkou evokující ještěra, tak hladká zelená odrůda Fuerte. Nejznámější avokádový dip guacamole je tady jako doma. Původně mexický se nakonec stal nedílnou součástí mezinárodní americké kuchyně.

Čeho dále má Kalifornie hojně, jsou mandle, fíky, vlašské i kalifornské černé ořechy, pod tvrdou slupkou skrývající intenzivní chutě, datle medjol, papája, persimmon neboli kaki, broskve a mango. Všechny tyto skvělé suroviny se vyhřívají na výsluní téměř celoroční sklizně, a když k tomu připočtete známé odrůdy pomerančů, zvláště těch krvavých, grepy, citróny a mandarinky, zjistíte, že tu k vaření vlastně už nic moc nechybí.

Jako bonus si představte oceán, který oplývá rybami, především tuňáky, mečouny a mořskými plody, známé jsou delikátní krabi Dungeness a sladkovodní řeky se chlubí divokými královskými lososy. Pak už jen přidáte bylinky, koriandr, bobkový list a bazalku, ty ke Kalifornii celoročně patří, můžete přidat i kvetoucí divokou hořčici, které jsou zde celé lány. Když to vše spojíte dohromady, máte ideální kombinaci pro přípravu a ochucení omáček, dresinků a salátů.

A jenom připomínám, že v Kalifornii je silné vegetariánské a veganské prostředí, které  přímo doplňuje zdravý životní styl. Stojí za tím nejen blízkost Hollywoodu, filmové hvězdy jdou totiž exemplárně příkladem, ale všemu nahrává také skvělé prostředí, podnebí a počasí, kdy občas míváte pocit, že jste na nikdy nekončící dovolené.

Teplé večery lákají k odpočinku a stolování venku. Dnešní recept je perfektní návod, jak nakrmit rodinu, přátele anebo přímo velké davy při nějaké letní párty. Pečené kuře po kalifornsku vás překvapí jednoduchostí a omámí lahodnými chutěmi. Přílohy se v moderních kuchyních moc neservírují, a tak si skvělý kváskový chléb dejte přímo do pekáče s kuřetem! Servírujte s chlazeným bílým vínem, třeba odrůdy květnatého Chardonnay nebo kyselejšího Sauvignon Blanc z nedalekých rozlehlých a světoznámých vinic. Takhle jedí pečené kuře v Kalifornii!

A kdo říká, že si Kalifornii nemůžete přenést do Čech?

Inspirováno receptem od Eleanor Maidment z její nové knihy California: Living + Eating.

Pečené kuře s hroznovým vínem a kváskovým chlebem

Ingredience:

1 středně velké kuře bez drobů
2 cibule
6 stroužků česneku
čerstvě mletý barevný pepř
mořská vločková sůl
1 citrón
100 ml bílého vína
2 plátky den starého kváskového tmavého chleba
200 g červeného hroznového vína bez pecek
4 snítky rozmarýny

Postup:

Nejdříve si předehřejeme troubu na 200 °C. Omyjeme a osušíme kuře, odřízneme poslední části křídel, odstraníme všechny kousky přebytečného tuku a položíme je do zapékací misky. Poklademe plátky cibule, stroužky oloupaného a mírně rozdrceného česneku, plátky z poloviny citrónu. Přidáme větvičku rozmarýny. Kuře okořeníme, vmasírujeme mořskou sůl, trochu čerstvě namletého barevného pepře a posadíme kuře prsíčky dolů do zapékací misky na připravenou cibuli, česnek, citrón a kousky křidýlek a tuku tak, aby zakrývalo všechny tyto ingredience, aby se nespálily. Vložíme do horké trouby a pečeme 20 minut. Poté vyndáme, opatrně vylijeme vzniklou vodu z kuřete, kuře pak vyjmeme na talíř. Do misky nalijeme víno a vše v misce promícháme. Poté opět usadíme kuře do misky, nyní prsíčky nahoru, a dáme do trouby péct na dalších 30 minut. Poté opět zapékací misku s kuřetem vyjmeme z trouby a kuře podlijeme asi 50 ml horké vody. Odstraníme křídla a odříznuté tučné kousky. Přidáme hroznové víno a na větší kousky nakrájený chléb, vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 20 minut. Zkusíme, zda je kuře již upečené, pokud ano, ještě na kuře položíme nakrájené kousky citrónu a snítky rozmarýny a pečeme už jen 10 minut. Poté kuře vyjmeme, naporcujeme a servírujeme. Užíváme si chutí chleba namočeného ve skvělé omáčce. Servírujeme s křupavým ledovým salátem a citrónovým dresinkem.