Měl jsem být Italem!

with Žádné komentáře

Hlásá Jamie Oliver, anglický kuchař, restauratér, autor 14 kuchařských knih a mediální osobnost známá z televizních show.

„V Itálii je taková rozmanitost v životním stylu, vaření a jednotlivých oblastech, a proto jako kuchař považuji tuto zemi za vzrušující a inspirovalo mě to k založení Jamie´s Italian, sítě autentických restaurací, kde se připravuje skvělé jídlo z jednoduchých a čerstvých surovin,“ vypočítává Jamie důvody, které ho vedly k otevření. Počet restaurací Jamie´s Italian s vlajkovou lodí v Covent Garden v posledních dvou letech vyrostl na 15 a připravují se k otevření další. V létě to má být další na Severním terminálu letiště Londýně Gatwicku.

p3083766

Do jedné z Jamieho restaurací v přímořském Brightonu jsme zašli na večeři v rámci malé oslavy mých narozenin.

Restaurace, nacházející se poblíž pobřežní promenády, je na vrcholu oblíbenosti a zájmu, má svoji specifickou, uvolněnou atmosféru. Není to jen zásluhou spojení rustikálního a moderního, industriálního stylu, které dává celému prostoru zvláštní dramatičnost, ale především svým pulsujícím životem. Je vyhlášená výborným jídlem za dobrou cenu, svěžím stylem, který evokuje ve všech směrech Itálii.

Jako každý víkend bylo úplně narváno. Objednávky se neberou, každý dostane vibrující krabičku a čeká, až na něj přijde řada. U vchodu uvádí ke stolům energická a milá Češka, jmenuje se Markéta a je z Plzně, tak se k ní i tentokrát hlásíme, a nárokujeme ten „nejlepší stůl“. Posadila nás zatím k baru, a vyčkávali jsme, až se uvolní stůl v přízemí. Nechtěli jsme být usazeni v patře, kde je to sice taky rušné a navíc ze schodů přímo na protější stěnu promítají živě, co se právě děje v kuchyni, ale nikdy jsme tam neseděli a tak síla stereotypu zvítězila. Čekali jsme nakonec docela dlouho, ale vstupní bar nabízel spoustu lákadel.

Abychom si zkrátili čas v baru, objednali jsme si drink „Love Birds“ (jak příznačné!, byla jsem tam s mým mužem Petrem), což bylo malinové martini s jablečným džusem, vodkou, malinovým mraženým pyré a limetkou.

Barman, mladý to muž, měl pohled a vizáž neangličana, ale podle přízvuku jsme nezjistili  odkud vlastně je, protože se tak soustředil, že ani nepromluvil. Míchal nám drink a celé tělo se mu hezky v rytmu chvělo. Náš syn Péťa na něj koukal jako u vytržení a tak objevil zase jednu věc, kterou by chtěl zkusit. Ujistili jsme ho, že máme doma celou barovou soupravu, takže se do míchání může hned pustit. Inspirací mu může být film „Koktejl“ s Tomem Cruisem. Seděli jsme na barových stoličkách a pozorovali přicházející hosty. Téměř nad hlavami nám visela pěkná řádka kýt parmské šunky, vedle baru se sušily čerstvé těstoviny, typické suroviny pro italskou kuchyni. NIBLES neboli k zakousnutí jsme si poručili ‚Italian Nachos‘, které vůbec nebyly mexické, ale italské, teplé, lehce osmažené, nadýchané, malé ravioly, plněné čtyřmi druhy sýrů a polité pálivou arabiata omáčkou se strouhaným sýrem. Ujídali jsme všichni, nedalo se odolat, byly výborné.

Konečně jsme získali stůl v příjemném boxu vedle masivního baru pro studenou kuchyni, kde se před zraky všech hostů připravují rychlé předkrmy z různých druhů salámů, sýrů, zeleniny a oliv, a míchají saláty. Výhled na pulsující restauraci s otevřenou kuchyní doplňoval pohled na zebří malbu včetně barevných tenisek, zajímavý detail a takových je  v celém interiéru nespočetně.

Rozhodli jsme se pro výběr předkrmů,  ANTIPASTI na prkénku, a bylo možné ochutnat předkrm masový, vegetariánský a lahůdkový, přímo nazvaný ‚artisan‘, a mohli jsme si vybrat ze třech variant: anglický salám z Cotswoldského kance ‚Cotswold boar‘, salám s lanýžem a černým pepřem ‚truffle salami‘ a ‚Levonetto tondo‘, malý pikantní salám s jemnou delikátní chutí (není to paradox?), přezdívaný také jako italský uherák. Rozhodli jsme se pro salám s lanýžem a pro ‚ World’s Best Olives On Ice‘, jak si je  Jamie pyšně v jídelníčku označil. Objednali si hned i hlavní jídlo: Péťa boloňské tagliatele, Petr těstoviny s malými masovými kuličkami v omáčce carbonara a já svoji oblíbenou pastu, linguine s krevetkami se strouhaným fenyklem, rajčaty a chilli papričkami. Honza, náš starší syn, váhal s výběrem mezi klasickým steakem a „braised british shin of beef“ ,stále jsme si totiž nebyli jisti a nechtěli jsme věřit, co nám napovídala intuice a naše znalosti angličtiny a anatomie, ale s pomocí vstřícné obsluhy jsme se dozvěděli, že se opravdu jedná o dlouho pečené (prý přes noc) hovězí maso z přední kližky, prý lahodné. K pití jsme zvolili z výběru domácích vín z bílých bio hroznů Chardonnay di Puglia podávané z karafy, ovšem velké zklamání bylo teplé. Takže jsme raději požádali o Pinot Grigio delle Venezie, ročník 2010 Scarpetta –  jiskřivé, jemné s výbornou citrusovou chutí, správně vychlazené a ve spojení s objednanými předkrmy plně uspokojilo naše chutě. U Jamieho se tradičně tyto předkrmy podávají na dlouhém prkénku a servírují je na stůl podloženými dvěma konzervami ,chopped tomatos‘, (sekaných rajčat), které vizuálně rozbijí plochu stolu a naservírují vám předkrm blíže k vašim chuťovým a čichovým buňkám. Avšak konzervy došly nebo jednoduše změna v prezentaci, ale i takto na plocho podávané předkrmy byly delikatesní. Mortadela s pistaciemi, italské ,salami‘ s fenyklem, pršut a pikantní ,chiacciata‘ (toskánský chléb jako focaccia), velké kapary, piperony, míchaný jemně nastrouhaný salát ze syrové kořenové zeleniny (mrkev, celer, řepa – kdo by to jedl, že?), Buffalo mozzarela a kousek tvrdého sýra pecorino a chilli jam. Největší lahůdkou, za kterou  sem také chodíme, jsou obří zelené olivy, servírované na ledu s drcenou pastou z tmavých oliv (tapenade) a doplněnou křehkými tenkými plátky placek, nazývaných ,music bread‘. Vše bylo výborné, samotné předkrmy vás snadno uspokojí a máte pocit, že jste ochutnali to nejlepší z Itálie.

Na jídelníčku dominují těstoviny (PASTA), které se podávají ve dvou velikostech, takže je možné je mít tradičně po italsku jako předkrm nebo jako hlavní jídlo. Vždy jsou perfektně připravené, čerstvé, se zajímavými chuťovými variacemi.

051

Těstoviny připravené podle Jamieho jsou vždy v harmonii s omáčkou nebo přílohou, stále však zůstávají jednoduché, aby daly vyniknout jejich jedinečné chuti. Moje linguine s krevetkami s chilli a česnekem, tudíž lehce pálivé, zajímavě doplněné najemno nastrouhanými plátky fenyklu a roketkou, jsou opravdovým gurmánským zážitkem. Ochutnala jsem všechna objednaná jídla a favoritem byly Péťovy tagliatele s hovězím a vepřovým ragú, na způsob bolognese, s velmi dobře sladěnou chutí, pikantní, velmi osobité, a to díky přidání červeného vína Chianty a parmezánové a  bylinkové strouhanky. Petrovy těstoviny rigatone s malými masovými kuličkami byly po prvním ochutnání trošku zpočátku mdlé, což způsobila citronová smetanová omáčka carbonara, ale ve spojení s masovými kuličkami byla chuť výraznější a nakonec dobře vyvážená. Honzova dlouho vařená hovězí kližka servírovaná na polentové parmazánové kaši byla lahodná, rozpadající se, a pro milovníky masa ta správná volba.

Dezerty (DOLCI) jsme již stěží zvládali, ale stály za ochutnání: Sicilský ‚cheescake‘,  Amalfi citronový dortík, domácí čokoládová a jahodová zmrzlina. Nejlepší byl ,Amalfi lemon curd slice‘, řez s vyváženou chutí citronové pasty na výborném křehkém podkladu. Všechny dezerty, kromě zmrzliny, byly servírovány na oprýskaných (samozřejmě, v tom je ten vtip!) smaltovaných talířcích a na fotce vypadají, jak když jsou ukouslé. Celá kolekce smaltovaného nádobí, včetně bandasek ve dvou velikostech a plecháčků na mléko jako vystřižené z kuchyní našich babiček, je ke koupi ve speciálním obchodu  Jamie´s recipease , vzdáleném asi 30 minut od této restaurace. Vlastně i tady se nabízí k prodeji vše co je součástí impéria značky JAMIE, utěrky, víno, šunky, oleje, octy, nakládanou zeleninu a jiné lahůdky. A nesmím zapomenout kuchařky, ty zde mají úplně všechny.

066

Odcházíme s pocitem příjemně stráveného večera, díky tradičně výbornému jídlu, prostředí, a neformálnímu ale profesionálnímu servisu. Je to místo, kde je každý vítán, aby se zde cítil pohodlně bez ohledu kolik utratí a jak dlouho zde pobude, je to místo kde, ať si dáte cokoliv a jakoukoliv dobu zde strávíte, budete se cítit uvolněně. Jednoduše skvělé jídlo za dostupné ceny s pulsující atmosférou.

A příště možná potkáme i Jamieho, chodí sem prý docela často se svoji rodinou.

Jamieho krédo, DOBRÉ JÍDLO PRO VŠECHNY, které se naučil obdivovat již od svých teenagerovských let od Italů, kteří mají  nadšení a lásku pro jídlo podávané u rodinného stolu, bez ohledu na to, jací a odkud jsou, zda mohou být chudí či bohatí, zde platí absolutně.  A to je přesně ta vášeň a zanícení pro vaření, která Jamieho vynesla do současných profesionálních a společenských výšin. A víte, že Jamie patří do prvních desítky nejvlivnějších lidí v Británii?

Příště : Jamie´s recipease  – obchod, café a kuchyně, kde se naučí vařit kdokoliv!