Nejlepší Phở v Anglii

with Žádné komentáře

Éra “Vietnamských Street food“  kantýn s jednoduchým  název PHO započala  v roce 2005 otevřením první restaurace v londýnském Clerkenwellu. Dnes čítá v metropoli  dalších 5 restaurací (Oxford Circus, Shephers Bush, Soho, Stratford a Spitalsfields) a největší v přímořském Brightonu s venkovním sezením a výhledem na moře. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jde o „malou“ rodinnou firmu, které se podařilo nadchnout  neformálním, levným a velmi kvalitním autentickým vietnamským jídlem servírovaným v trendy jednoduchém stylu. Důraz je kladen na nejčerstvější suroviny a z toho důvodu je počet nabízených jídel omezen, což dle mého názoru není ke škodě. Podává se tu všechno vietnamské, včetně piva a vietnamské kávy Weasel, ale vše se točí kolem na národního  pokladu  –  polévky Phở. Tento denní chleba prý udržuje morálku, zdraví a důstojnost Vietnamců.

Phở se tady nabízí  v mnoha variantách, klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, s houbami, ale vždy s naprosto stejně silným vývarem,  připravujícím se celé hodiny.  Můžete tedy vybírat z 15 kombinací vývaru a ingrediencí,  nejvíce oblíbená je klasická hovězí nebo kuřecí se svoji pronikavou a charakteristickou chutí. Pro milovníky zvláště pálivých chutí jsou varianty „ hot and spicy“. Vybíráte si z čerstvých klasických rýžových Phở plochých nudlí nebo kulatých bun. Polévku servírují v pořádně velké  porcelánové misce, naplněné až po okraj a na zvláštním talířku je připraveno vše, co k Phở  patří: limetka, chilli papričky, bambusové výhonky a zvláště čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr.  Chuť je výrazná, doplněná nuoc mam, rybí fermentovanou omáčkou, s pečeným  zázvorem a šalotkou, které dodají polévce lehké hnědé zabarvení.

Polévku lze dle libosti dochutit na stole připravenými chilli papričkami v oleji, rybí omáčkou a klasickou vietnamskou pálivou omáčkou sriracha, takže i se všemi přísadami si můžete pohrát a vytvořit si tu svoji Ph‘o’  polévku dle vlastní inspirace a chuti. A hlavně, abyste si nepobryndali oděv až budete srkat  tuhle neuvěřitelnou lahůdku,  obsluha vám přinese hygienický bryndák! (Phở se správně srká z bambusové lžíce a do 5 minut se doporučuje sníst nudle, aby nepovolily).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Může se stát, že nejste příznivci tohoto zdravého a unikátního  národního jídla, pak si vybírejte  z předkrmů rýžových rolek s  krevetkovou nebo jen zeleninovou náplní, smažených jarních závitků s opravdu lahodným vepřovým masem  nebo dejte přednost smaženým vepřovým kuličkám s citronovou trávou. Ochutnejte třeba  tradiční vietnamské palačinky s krevetkami, kuřetem nebo s tofu. Kromě výborných salátů, nejzajímavější je papájový  s krevetkami, jsou v nabídce smažené nudle v pánvi wok, jde  o lepší variantu klasických thajských pad thai. K potvrzení opravdovosti vietnamského jídla se podávají lehké a zdravé bun nudle, které si zase podle své chuti doplníte omáčkou noc cham. Zajímavostí je, že se podávají studené tedy respektive  v pokojové teplotě. Nechybí ani klasické kari s kokosovým mlékem, avšak v lehčím provedení.

Jednoduše až zavítáte do Londýna nebo Brightonu nenechte si ujít ochutnání delikátního autentického  vietnamského Phở, říká se, že je to nejlepší polévka na světě. Tato  neuvěřitelně lahodná a výživná nudlová polévka má dva maléry – chutná tak, že lze jen těžko uvěřit,  že něco tak uspokojujícího je legální a hrozí,  že na ní začnete být závislí.