Éra “Vietnamských Street food“ kantýn s jednoduchým název PHO započala v roce 2005 otevřením první restaurace v londýnském Clerkenwellu. Dnes čítá v metropoli dalších 5 restaurací (Oxford Circus, Shephers Bush, Soho, Stratford a Spitalsfields) a největší v přímořském Brightonu s venkovním sezením a výhledem na moře.
Jde o „malou“ rodinnou firmu, které se podařilo nadchnout neformálním, levným a velmi kvalitním autentickým vietnamským jídlem servírovaným v trendy jednoduchém stylu. Důraz je kladen na nejčerstvější suroviny a z toho důvodu je počet nabízených jídel omezen, což dle mého názoru není ke škodě. Podává se tu všechno vietnamské, včetně piva a vietnamské kávy Weasel, ale vše se točí kolem na národního pokladu – polévky Phở. Tento denní chleba prý udržuje morálku, zdraví a důstojnost Vietnamců.
Phở se tady nabízí v mnoha variantách, klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, s houbami, ale vždy s naprosto stejně silným vývarem, připravujícím se celé hodiny. Můžete tedy vybírat z 15 kombinací vývaru a ingrediencí, nejvíce oblíbená je klasická hovězí nebo kuřecí se svoji pronikavou a charakteristickou chutí. Pro milovníky zvláště pálivých chutí jsou varianty „ hot and spicy“. Vybíráte si z čerstvých klasických rýžových Phở plochých nudlí nebo kulatých bun. Polévku servírují v pořádně velké porcelánové misce, naplněné až po okraj a na zvláštním talířku je připraveno vše, co k Phở patří: limetka, chilli papričky, bambusové výhonky a zvláště čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr. Chuť je výrazná, doplněná nuoc mam, rybí fermentovanou omáčkou, s pečeným zázvorem a šalotkou, které dodají polévce lehké hnědé zabarvení.
Polévku lze dle libosti dochutit na stole připravenými chilli papričkami v oleji, rybí omáčkou a klasickou vietnamskou pálivou omáčkou sriracha, takže i se všemi přísadami si můžete pohrát a vytvořit si tu svoji Ph‘o’ polévku dle vlastní inspirace a chuti. A hlavně, abyste si nepobryndali oděv až budete srkat tuhle neuvěřitelnou lahůdku, obsluha vám přinese hygienický bryndák! (Phở se správně srká z bambusové lžíce a do 5 minut se doporučuje sníst nudle, aby nepovolily).
Může se stát, že nejste příznivci tohoto zdravého a unikátního národního jídla, pak si vybírejte z předkrmů rýžových rolek s krevetkovou nebo jen zeleninovou náplní, smažených jarních závitků s opravdu lahodným vepřovým masem nebo dejte přednost smaženým vepřovým kuličkám s citronovou trávou. Ochutnejte třeba tradiční vietnamské palačinky s krevetkami, kuřetem nebo s tofu. Kromě výborných salátů, nejzajímavější je papájový s krevetkami, jsou v nabídce smažené nudle v pánvi wok, jde o lepší variantu klasických thajských pad thai. K potvrzení opravdovosti vietnamského jídla se podávají lehké a zdravé bun nudle, které si zase podle své chuti doplníte omáčkou noc cham. Zajímavostí je, že se podávají studené tedy respektive v pokojové teplotě. Nechybí ani klasické kari s kokosovým mlékem, avšak v lehčím provedení.
Jednoduše až zavítáte do Londýna nebo Brightonu nenechte si ujít ochutnání delikátního autentického vietnamského Phở, říká se, že je to nejlepší polévka na světě. Tato neuvěřitelně lahodná a výživná nudlová polévka má dva maléry – chutná tak, že lze jen těžko uvěřit, že něco tak uspokojujícího je legální a hrozí, že na ní začnete být závislí.