WAGAMAMA

with Žádné komentáře

Věděli jste co znamená WAGAMAMA?  V japonštině jde o ‘rozpustilé dítě‘, svévolné a odhodlané. Dítě, kterému se říká ‚wagamama‘ vyžaduje neustálou pozornost a není schopno pochopit, proč jeho touhy nemohou být neustále uspokojovány.

Tím je stručně  řečeno, odkud přichází  WAGAMAMA, dnes už známé restaurace typu japonských kantýn a ‚ramen‘ barů rozeseté nejen ve Velké Británii ale i v celé Evropě, Americe, Asii, Austrálii a Novém Zélandu.

Řetězec restaurací Wagamama  se uvedl  otevřením své první restaurace v roce 1992 v Londýnském Blommsbury, ve čtvrti literárních agentů a nakladatelských domů. Wagamama velmi rychle expandovala a etablovala se v síť oblíbených restaurací s reputací výborného čerstvého jídla, dynamickou obsluhou a minimalistickým stylem interiéru. Bez jakýchkoliv pochybností jde o pozoruhodný a nápaditý řetězec, který upozorní na sebe již vizuálně neobvyklou filosofií prezentace. Jde o restaurace inspirované japonským vlivem a jejich příslibem je zůstat autentičtí, což se velmi daří.

Víte kam zahnout ...Tato stylová a ‚trendy‘ asijská kantýna, s netradičním moderním interiérem nás nalákala asi před dvěma lety v přímořském Brightonu. Když jsem nadšeně vyprávěla moji dceři, co jsme objevili za asijský poklad, zcela lakonicky podotkla, že Wagamama byla nejoblíbenějším místem jejích schůzek s americkým přítelem Billem v Londýně a byla přece hned za rohem u universitních kolejí LSE na Londýnském Bankside u Globe Theathre. Připadala jsem si jako trochu nemoderní matka.

Brightonská  Wagamama se nachází v centru města a velmi dobře zapadá  do celého konceptu moderní zástavby okolo nově vybudované knihovny. Velký otevřený prostor v prosklené budově bývalých skladů je unikátní – ani jedna příčka, jen dlouhé stoly s možností  nahlédnutí do kuchyně, kde před vámi pokrmy připravují. To se vymyká běžným představám o japonské restauraci a opravdu o sushi to není, takže ho tady nehledejte.

...  do WagamamaUsedli jsme do moderních lavic k dlouhým stolům, snad pro 30 lidí a stolů je tu asi deset. Kdo by se obával ztráty soukromí, nepochodí, protože tak jako Angličané velmi respektují vaší osobnost, prakticky i když sedí velmi blízko vedle vás, tak pokud nedáte signál, tak si vás nevšímají. Jste tu přece jen vy, vaši milí a přátelé a jdete si pěkně užít při dobrém jídle, takže je ani vy nevnímáte. Anebo je chcete vnímat a dáte se se spolustolovníky do řeči. A tahle restaurace přesně o tom je!

Jídlo je založeno na velkém výběru nudlí, rýže a příloh, které se dají skvěle kombinovat,  můžete vytvořit menu dle vlastní fantazie a chuti.

chilli beef ramen –  mísa nudlí s chilli omáčkou v kuřecím a vepřovém vývaru s hovězím       masemNudle a rýže se podávají v mnoha variantách, základ však tvoří ramen – velká mísa nudlí a silné polévky, a dále pak teppan – nudle vařené na horké ploché plotýnce a kare, což jsou nudle v polévce s kokosovým základem. Nechybí ani kuřecí kari, kuře ve strouhance panko podávané s kari omáčkou a lepkavou rýží, teriyaki kuře donburi a masové saláty. Vlastně všechny pochoutky asijské kuchyně jako je kachna, kuře, hovězí maso, mořské plody, ryby, zázvor, šafrán, kari, chilli, to vše je připravováno a servírováno  zcela neobvyklým způsobem – nově, moderně, na velkých talířích a samozřejmě s hůlkami.

Už víme, že je zde velmi dobré zázvorové nealkoholické pivo, takže hned objednáváme velké sklenice. Já doplňuji jasmínovým květovým čajem, už jen pro tu podívanou, jak se květ krásně ( a opakovaně) rozprostře. Také tady mají velký výběr čerstvě připravovaných džusů, zeleninových i ovocných, spíše asi pro zarputilé zastánce zdravé stravy.

Wagamama je známá svými přílohami a malými předkrmy, takže neodoláme a dáváme si gyozu, což jsou plněné taštičky se sojovou omáčkou jako dip. Jen se správně rozhodnout: vybíráme z nabídky s kachním masem, čistě zeleninovou, s krevetkami nebo s grilovaným kuřetem a chilli. Nakonec mícháme krevetovou s kuřetem. Pro našeho syna teenagera edamame – sojové boby na páře  s česnekovou a chilli solí. Doporučena je nám chilli smažená chobotnice, ale tu si dáme snad někdy jindy.

S hlavním jídlem váháme, ale je tady Maja, vysokoškolačka z východních Čech, která na chvíli odložila svoji dobrovolnickou práci v zahraničí a svoje sociální vědy a spokojeně zakotvila ve výborném mladém kolektivu zaměstnanců Wagamama. Společně vybíráme chilli ramen s kuřecím a hovězím masem, chilli men, nudle s pálivou omáčkou a kuřetem a nudle s kuřecím masem na zázvoru. Během chvilky je vše na stole, voňavé, barevné a pálivé. Sice v různém pořadí s několika minutovými prodlevami, ale na to vás obsluha předem upozorní, takže s tím počítáte. Nakonec i tohle patří k filosofii wagamama – čerstvé jídlo připravované v kuchyni před vámi bez ohledu na pořadí vaší objednávky.

Maja z Čech v týmu WagamamaZ dezertů můj muž Petr neodolá nabídce cheescaku z bílé čokolády s příchutí zázvoru, Péťa se rozhodl pro čokoládový dort s tmavou čokoládovou omáčkou wasabi a vanilkovou zmrzlinou a  já volím jablečné taštičky ze sladkého zázvoru se skořicovým cukrem a vanilkovou omáčkou. Cheescake je velmi sladký a jakoby se ani nehodil do asijského stylu jídla a čokoládový dort je opravdu hutný a hodně čokoládový, taky asi ne právě originální asijská volba..  Taštičky však jsou velmi chutné,  ale i tak bych uvítala  něco lehčího, ovocného, více orientálního. Ale i tak máme výborný pocit, Uspokojeni z jídla a pohody všude kolem se nám tady sedí skvěle.

Tak jako tak, být ve Wagamama je zážitek, jíst neobvyklá jídla  z prvotřídních  geneticky neupravovaných   surovin, namíchat si jídlo dle vlastní chuti s nudlemi nebo rýží dle vašeho přání,  nechat se obsluhovat energickými číšníky, jíst, kde všichni sedí dohromady,  koupit si nudlovou kuchařku Wagamama a pochopit filosofii asijských fast food jídel na pánvi ve stylu moderní japonské kuchyně je zážitek, který vás přenese zpátky do dětství a pochopíte vše co chtěli tvůrci vyjádřit jedním slovem: WAGAMAMA!

A u východu vás čeká milé návěstí:

Prosím respektujte naše sousedy odcházejte v tichosti

Děkujeme Wagamama