Chleba podle britského ministerského předsedy

with Žádné komentáře

Před nedávnem probíhaly ve Velké Británii stranické konference nejsilnějších politických stran a v návaznosti na projevy hlavních lídrů se rozpoutala debata o výši nákladů na živobytí britských občanů. Následně se objevilo i nařčení konzervativců, že jsou, více než kdykoliv jindy,  mimo realitu života běžných lidí.  I z vlastních řad toryovců se ozvala poslankyně Nadine Dorriesová, která označila Davida Camerona a jeho tým za nóbl kluky, kteří nevědí kolik stojí pinta mléka.  Vše ale rozpoutal ve svém večerním pořadu  Newsnight známý novinář Jeremy Paxman, který je  za svůj břitký a neomalený styl  postrachem politiků, a  jehož  čtrnáctkrát položená otázka bývalému ministru vnitra Michaelovi Howardovi  ohledně hrozby o prosazení opatření do vězeňského systému,  vešla  do dějin žurnalistiky.  Nicméně údajně sám Jeremy později  přiznal, že se snažil hovor jen natáhnou, protože nebyl připraven další příspěvek do programu, avšak  kdo ví, zda to nebyla jen nadsázka.

Chleba podle britského ministerského předsedy 5

V Newsnight debatě minulou středu  svým nesmlouvavým  stylem griloval stínového ministra školství Tristrama Hunta a napočítala jsem, že otázku, zda by své děti poslal do školy, kde učí „nekvalifikovaní učitelé“ (rozuměj třeba „jen“ kvalifikovaní tím, že studovali na Oxfordu či Cambridgi,  avšak nemají pedagogické vzdělání) opakoval osmkrát .

Koncem  letošního září Jeremy  Paxman ve svém pořadu  Newsnight starostu Londýna Borise Johnsona, nemilosrdně  překvapil otázkou „ Víte kolik vlastně stojí pinta mléka?“  Boris nevěděl, střelil od boku, že 80 pencí, což je téměř dvojnásobek, a vzápětí opáčil: „ Tak jste mě dostal, nevím…,  no a co?“

Britský ministerský předseda, David Cameron, s ohledem na svůj  bohatý  a privilegovaný původ, při svém interview v radiu LBC hned druhý den po Borisu Johnsonovi ,  se dostal opakovaně pod palbu otázek,  zda ví „ Kolik vlastně stojí bochník obyčejného chleba?“ Dodejme, že v Británii spíše toho toastového.

http://www.youtube.com/watch?v=qvlpOWScYUA

Bez zaváhání  a asi zcela po pravdě odpověděl, že „  chleba v supermarketu nekupuje, protože si doma upeče  svůj vlastní v domácí pekárně. “  Legračně řečeno  „ breadmaker“  v překladu můžeme pochopit i tak, že má svého privátního pekaře.  I po další vtíravé otázce moderátora, proč vlastně chleba nekupuje, se rozpovídal o své domácí pekárně značky Panasonic,  o bio mouce, kterou si objednává z mlýna z oblasti Cotswold a o tom, jak je snadné nadávkovat a zapnout časovač a ráno přijít do  kuchyně  provoněné čerstvě upečeným chlebem.  Dlužno dodat, že  David Cameron má kuchyně tři, jednu v č. 11 Downing street, jednu ve svém domě v Dean v Cotswoldu  a jednu ve svém bytě v Notting Hill v Londýně, ale jak poznamenává,  své malé děti chce naučit jíst celozrnný chléb, tak asi peče v Downing street, kde právě se svou rodinou bydlí.

Ani největší politický odpůrce konzervativců by si nepomyslel, jak takováto otázka naopak skvěle padne do období, kdy celá Británie peče  po vzoru seriálu The Great British Bake Off, s Brity ( asi spíše Britkami) přezdívaným britským Gerorge Cloonym,  Paulem Hollywoodem,  a laskavou legendou  Merry Berry,   a do vlny stále větší obliby čerstvě upečeného domácího chleba.

Kuchyně mám také tři, a tu v Anglii, inspirována Cameronem,  jsem právě obohatila o nově zakoupenou domácí pekárnu Panasonic, právě takovou jako má on. Cameron prozdradil, že mouku kupuje od firmy  Mathews flour, zřejmě za rohem svého venkovského sídla,  já však chtěla vyzkoušet i jiné zdroje a malým průzkumem mlýnů v Cotswold  a s odhodláním upéct ten nejvíce autentický  Cameronův chléb, jsem objevila  mlýn, kde melou a prodávají bio mouku nejvyšší kvality –  Shipton Mill. http://www.shipton-mill.com/ .

Mouku si zde objednává i královská rodina, a balíky mouky zasílají  i do kontinentální Evropy.  Moje objednávka byla doručena do druhého dne na práh domu, takže jsem si ani nestačila zjistit, že v mém okolí asi 10 kilometrů jsou tři funkční větrné mlýny, prodávající alespoň základní  druhy mouky na chleba.  Najednou se rozkoukáte i po ostatních mlýnech a s údivem zjistíte,  že mouku prodávají ze mlýna v Chartwellu, sídle Winstona Churchilla i v Batesman, domě Ruyarda Kipplinga, který stejně jako Churchill měl svůj malý vodní mlýn.

Mouka,  na tenhle celozrnný chléb podle Davida Camerona,  by měla být namletá s většími kousky zbytků zrn s velkým obsahem vlákniny, což zaručuje velký obsah příznivých minerálů a stopových prvků, ale není těžká a má po upečení jen lehkou densitu ( hustotu), takže volím Cotswold’s  Extra  Coars Organic Wholemeal Flour, což je hrubě rozemletá  celozrnná mouka.  Nebudu jí míchat s bílou moukou, což můžete v poměru 70% i 50% a jen ponechám mouku celozrnnou.

Recept:

Na malý 500 gramový  bochník  použijte:

půlkilogramové  balení  celozrnné  pšeničné mouky,
1  ½ polévkové  lžíce cukru,
25 gramů másla,
1  ¼ čajové lžičky soli
1 polévková lžíce sušeného droždí
370 ml vody.

Odměřujte všechny suroviny velmi přesně, nejlépe přiloženou odměrku. Nezapomeňte použít zvláštní hnětací metlu na celozrnný chléb.

Spustím program č. 5 a velikost bochníku L a nechám pekárnu pracovat. Za 3 hodiny vyndáte skvělý , voňavý celozrnný bochník. S kupovaným chlebem ani nesrovnávejte, jakmile jednou upečete, není cesta zpátky. Pro  zarputilé pekaře je samozřejmě domácí pekárna barbarství, ale kdo říká, že si neupečete občas i pořádný bochník podle tradičního receptu?

Pokud chcete mít překvapení na  snídani, je nutné za použití stejného receptu s časovým spínačem dát  droždí  do zvláštní přihrádky, pekárna si ho sama přidá v okamžiku, kdy začne program na hnětení.  Všechny ostatní suroviny klidně smíchejte a připravte do nádoby. Nezapomeňte správně nastavit čas, jde o  menu  04 trvá 5 hodin. Ráno na vás čeká voňavá pochoutka!

Díky Davide Camerone!  A nejen za chlebovou inspiraci! Británie vyšla ven z recese….

 

Psáno pro Lidovky.cz, Dobrá chuť