Chorízo klobásky s kadeřávkem a bramborem

with Žádné komentáře

Jednoduché, rychlé, syté a zdravé

Pikantní jídlo vhodné v zimních měsících, zahřeje, posílí a navíc zavdá příčinu na pár skleniček kvalitního červeného vína. Jak jinak než španělského.

Ingredience:

Pro 4 osoby

2  polévkové lžíce olivového oleje
8  chorízo klobásky
1  cibule, jemně nakrájená
500 ml kuřecího vývaru, může být i z kostky nebo tekutého bujónu
1  čajová lžička uzené sladké červené papriky
500 g brambor, oloupané, nakrájené na půlky či čtvrtky
200 g  kadeřávku, omýt a nahrubo nakrájet

image001_0

Španělské chorízo

image003_0

Kadeřávek

 

Jedná se o jídlo připravované v jednom hrnci, nejlépe poslouží těžký litinový.

Do hrnce dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje a na něm osmahneme chorízo klobásky až získají nahnědlou barvu. Poté je vyjmeme a uložíme mimo.

Na olej přidáme jemně nakrájenou cibuli a dozlatova osmažíme. Poté ihned přidáme lžičku červené papriky, předem připravený horký kuřecí vývar, oloupané nakrájené brambory a vložíme chorízo klobásky zpět do hrnce.  Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme povařit 15 minut.

Po čtvrthodině přidáme nakrájený kadeřávek a opět vaříme na mírném ohni 10-15 minut.

Servírujeme na talíř, prvně dáme kadeřávek, poté brambory, klobásky a vše polijeme trochou šťávy.

image005

Chorízo klobásky s kadeřávkem a bramborem

klobasky

 

Tipy a informace

Chorízo je salám či klobásky s typickou pikantní chutí získanou nasekaným vepřovým masem a slaninou, s přídavkem drcené papriky, bylinek a česneku. Přidává se jak paprika sladká, tak pálivá. Paprika obarví chorízo do tmavé červené barvy. Složení této pikantní pochoutky se mění podle toho, kde je chorízo připravované a jaké chuti chce výrobce dosáhnout. Chorízo je tradiční specialitou ve Španělsku, Katalánsku a Portugalsku.

Místo chorízo klobásek jde zcela jistě použít třeba pravou čabajku, nebo červené slovenské klobásy.

I sladká uzená paprika se dá nahradit kvalitní španělskou, italskou či maďarskou mletou paprikou.

Kadeřávek, odborněji možná kapusta kadeřavá je nejjemnější a nejlahodnější v chladnějších měsících a má nejlepší chuť poté, co přejde mrazem.

Nejčastěji se používá kadeřávek vařený, velmi se hodí k uzenému masu či bramborám se sázeným vejcem. Přidává se do polévek, špenátu, dušené zeleniny.

Koncentrace vitamínu A v kadeřávku je rekordní. Vitamín A, karoten, je nejdůležitějším imunitním faktorem pro sliznice, a také rozhodující pro vaši vitalitu, optimismus a dynamičnost. Dále obsahuje všechny vitamíny skupiny B (kromě B12), obzvláště mnoho biotinu, důležitý vitamín pro pleť a vlasy. Úctyhodné je množství vitamínu C. Vysoký obsah vlákniny je ideální prostředek k tvorbě zdravé střevní flóry.

Kadeřávek má ještě jedno maximum: mimořádný obsah vitamínu E, který chrání buňky před volnými radikály. Obsahuje také minerální látky, jako jsou draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo, jež jsou důležité pro zdravý růst kostí, prevenci osteoporózy, posilují srdce a ledviny, a chrání před rakovinou.

Nakonec musíme konstatovat, že chorízo klobásky s kadeřávkem jsou to nejzdravější, co si můžeme v zimních měsících dopřávat…

 

Dobrou chuť !