Pikantní špagety s kadeřávkem a parmazánem

with Žádné komentáře

Pikantní, rychlé, zahřívací a zdravé 

Ostřejší špagety s kadeřávkem mají dokonalou chuť, jsou syté, zdravé a mohou se podávat s červeným vínem, nejlépe z oblasti italského Abruzza, jako příkladně Montepulciano d´Abruzzo.

Ingredience:

Pro 2 osoby

200 g italských špaget
3 polévkové lžíce olivového oleje
150 g kadeřávku, jemněji nakrájet
2 stroužky česneku, nakrájet na jemné plátky
1 chilli paprička (střední velikosti) nakrájet na úzké proužky
parmazán dle chuti

kadeřávek s chilli papričkou a česnekem

kadeřávek s chilli papričkou a česnekem

 

špagety na pánvi

špagety na pánvi

 

Velmi rychlá příprava zaručuje, že během 15 minut již sedíme u jídelního stolu a pokud okolnosti dovolují, můžeme celý tento skvost obohatit o sklenku červeného vína. Doporučujeme Montepulciano d´Abruzzo, ale vzhledem k podzimnímu období můžeme nalévat i Svatomartinské, nebo když se trefíme do třetího čtvrtku v listopadu, vše můžeme osvěžit mladým francouzským vínem Beaujolais Nouveau.

I podzim může chutnat

Příprava je opravdu rychlá.

Do horké, osolené vody dáme na 10-12 minut vařit špagety do stadia al dente. Nejlépe se asi hodí „spaghetti alla chitarra“, které jsou silnější a zajímavé nejenom chutí, ale i tvarem. Jsou z italské provincie Abruzzo, proto to doporučení na červené víno. Pokud zvolíte jiné špagety, nic se samozřejmě neděje, ale neměly by být příliš tenké.

Na větší pánev dáme 3 lžíce olivového oleje, a přidáme jemně nakrájenou červenou chilli papričku a stejně tak nakrájené stroužky česneku. Lehce, asi 3 minuty, osmahneme, ne do hněda a přidáme kadeřávek, který před tím přelijeme v cedníku vroucí vodou.

Těsně před přidáním slitých uvařených špaget, přidáme do pánve dvě velké polévkové lžíce vody, ve které se špagety vařily.

Na pánvi zamícháme špagety s připravenou směsí kadeřávku, česneku a papričky a horké můžeme okamžitě servírovat.

Na talíři dochucujeme nastrouhaným parmazánem.

Pikantní špagety s kadeřávkem a parmazánem

Pikantní špagety s kadeřávkem a parmazánem

pikantni

Tipy a informace

Špagety „ alla Chitarra“ (kytarové špagety) jsou původně z italského regionu Abruzzo, ale i tady se místně vyrábějí s různými vlastními přísadami. Špagety mají čtvercový profil a tloušťku  dva až tři milimetry, což je ideální pro sloučení se smetanovými omáčkami.
„Kytarové“ se jim říká proto, že hotové vyválené těsto se válečkem protlačuje zařízením, kde jsou na dřevěné základně natažené kovové struny, dávající poté špagetám právě typický hranatý profil.

***

Pravý italský parmezán se nazývá „Parmigiano-Reggiano“ a je chráněnou značkou původu. Název parmezán se používá pro sýry ho napodobující.

Vyrábí se z čerstvého, částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 35 – 45 centimetrů a tloušťce 18 – 34 cm, které se nechají 15 – 20 dnů máčet v solném roztoku.

Následuje zrání na dřevěných policích, které se pohybuje od 1 roku do 3 let.

Parmezán se snadno rozpouští, používá se do polévek, omáček, do těstovin, jako posyp či se dá konzumovat samotný s vínem.

 ***

Kadeřávek, odborněji možná kapusta kadeřavá je nejjemnější a nejlahodnější v chladnějších měsících a má nejlepší chuť poté, co přejde mrazem.

Nejčastěji se používá kadeřávek vařený, velmi se hodí k uzenému masu či bramborám se sázeným vejcem. Přidává se do polévek, špenátu, dušené zeleniny.

Koncentrace vitamínu A v kadeřávku je rekordní. Vitamín A, karoten, je nejdůležitějším imunitním faktorem pro sliznice, a také rozhodující pro vaši vitalitu, optimismus a dynamičnost.

Dále obsahuje všechny vitamíny skupiny B (kromě B12), obzvláště mnoho biotinu, důležitý vitamín pro pleť a vlasy. Úctyhodné je množství vitamínu C. Vysoký obsah vlákniny je ideální prostředek k tvorbě zdravé střevní flóry. Kadeřávek má ještě jedno maximum: mimořádný obsah vitamínu E, který chrání buňky před volnými radikály. Obsahuje také minerální látky, jako jsou draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo, jež jsou důležité pro zdravý růst kostí, prevenci osteoporózy, posilují srdce a ledviny, a chrání před rakovinou.