Polévka se šunkou, čočkou a kadeřávkem

with Žádné komentáře

Vydatné, zahřívací, rychlé

Chladné počasí či podzimní plískanice, nás nutí neustále doplňovat dostatek energie. Sklenka whisky nebo likéru není vždy tím pravým rozhodnutím a tak se nabízí uvařit si rychlou, vydatnou a ostřejší polévku, příkladně se šunkou, čočkou a kadeřávkem.

Ingredience:

Pro 4 osoby

1 polévková lžíce  olivového oleje, extra virgin je nejlepší
1 cibule, jemně nakrájená
2 celerové natě, nakrájet na jemno
2 stroužky česneku, rozdrtit
¼ – ½ sušených chilli papriček
200 g červené čočky
200 g kadeřávku, jemněji nakrájet
1,5 l kuřecího vývaru
150 g uzené šunky, natrhané (nakrájené) na kousky
nastrouhané kůra z ½ citronu
čerstvá kadeřavá petrželka
parmazán ( nebo jiný tvrdý sýr) dle chuti

červená čočka

červená čočka

celerová nať

celerová nať

Příprava vám zabere maximálně 15 minut a vaření o trochu více. Ve své podstatě se jedná o polévku uvařenou v jednom hrnci, neboť nic nepřipravujeme tak, abychom potřebovali více než jeden hořák či plotýnku. Při vaření na vás čeká jediné nebezpečí, čočku můžete během nepozorné chvilky rozvařit na kaši a polévka tak ztrácí nejenom na vzhledu ale i na své konzistenci.

Čočku vaříme maximálně 10 minut, protože přechod do „kašovitého skupenství“ je velmi náhlý. Ale zvládnout se při malé pozornosti dá vše bez problémů.

Příprava je opravdu rychlá.

Do většího hrnce dáme 1 polévkovou lžíci extra virgin olivového oleje a po jeho rozpálení přidáme cibuli a celer, jemně smažíme až do změknutí – maximálně asi 5 minut. Přidáme rozdrcené stroužky česneku, chilli papričky, čočku ( nejdříve ji propláchněte v sýtku), kadeřávek a horký kuřecí vývar (případně 1,5 litru horké vody a koncentrovaný vývar z kostky nebo želé) přidáme do hrnce. Přivedeme do varu a ztišíme plamen. Vaříme asi 10 minut, hlavně kvůli čočce, kterou nesmíme rozvařit. Na závěr přidáme kousky uzené šunky, nastrouhanou citronovou kůru a petrželku. Ochutíme solí.

Servírujeme do předehřátých misek a podle chuti pokapeme extra virgin olivovým olejem a přidáme parmezán nebo jiný tvrdý sýr. To už je otázkou vaší oblíbené chuti.

polévka se šunkou, čočkou a kadeřávkem

Polévka se šunkou, čočkou a kadeřávkem

šunka

 

Tipy a informace

Červenou čočku nemusíte namáčet. Počítejte s tím, že se při vaření mění její barva z červené na žlutou a má tu vlastnost, že se velmi rychle uvaří. Rychlé rozvaření čočky však můžete využít jako plus a do budoucna její vlastnost využít k zahuštění polévek a gulášů nebo různých masových a zeleninových směsí k rýži či těstovinám. Pokud chcete zachovat její barvu, můžete do pokrmu přidat kurkumu.

Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a je dobrou prevencí zácpy. Škroby obsažené v luštěninách se díky vysokému obsahu vlákniny pomalu vstřebávají a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve.

Červená čočka nenadýmá…

***

Celerová nať obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty; z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.

Používala se už i ve středověku kdy celer s natí pěstovali zahradníci do polévek, pod oblíbené hovězí pečeně či do salátu. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce.

Je to výrazné aróma balkánské, středomořské, americké i anglické kuchyně. Celer se spolu s mrkví a petrželí přidává do polévek, pod maso, k přípravě vařeného nebo syrového salátu. Celerová nať i semeno je častou součástí kořeninových směsí pro grilování.

Celerová nať se používá i k průmyslové přípravě polévek a do různých směsí koření.