Spaghetti s pečenými cherry rajčátky a chilli

with Žádné komentáře

Jednoduché, rychlé, zdravé a delikátní

Tajemství tohoto jednoduchého jídla je především v  najemno nakrájených cherry čerstvých rajčátkách a v dokonale uvařených špagetách. Vyplatí se přesně následovat postup.

Ingredience:

Pro 4 osoby

2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
1 dlouhou červenou čili papričku, středně pálivou
3 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce rajského protlaku
1 velký hrozen cherry rajčátek, z toho 10 velmi jemně nakrájených na kostičky
1 svazek čerstvé bazalky
400 g špaget z kvalitní pšenice
sůl, nejlépe mořská, pepř
Parmazán na posypání

image001

Na středně velké hlubší pánvi na olivovém oleji lehce osmažte drobně nakrájený česnek a nadrobno nakrájenou čili papričku, ze které jste předtím odstranili semínka. Jakmile směs začne vonět a zlátnout přidejte rajčatový protlak a na malé kostičky nakrájená cherry rajčátka a další asi dvě minuty osmažte. Poté přidejte asi 100ml vody a okořeňte solí, pepřem a přidejte také svázané stonky bazalky, poté co jste si uschovali otrhané lístky. Na plném ohni přiveďte k varu a nechte chvilku probublávat. Poté ztište plamen a pomalu nechte omáčku vařit, až zhoustne. Vyndejte stonky bazalky a ochutnejte omáčku. V případě, že omáčka je moc ostrá, zjemněte cukrem, jen asi půl lžičky.

Špagety uvařte podle návodu do stadia „al dente“, tedy ne úplně do měkka a slijte vodu a uchovejte je zakápnuté olivovým olejem v sítku v hrnci, ve kterém jste těstoviny vařili.

Na plech vložte pečící papír nebo alobal, lehce pokapejte olejem. Omyjte rajčátka na stonku, položte na plech, lehce osolte a popepřete nahrubo umletým pepřem. Ve vyhřáté troubě na 220° (plyn stupeň 7) a pečte asi 6 až 8 minut až popraskají.

image003

Poté servírujte horké špagety v hlubokém nebo rovném talíři, přilijte rajčatovou omáčku a zamíchejte. Ozdobte lístky bazalky, pečenými cherry rajčátky a posypte čerstvě strouhaným parmazánem.

Dobrou chuť!

 

pasta

Tipy na správně uvařené těstoviny

 Chtěla bych říct, že téměř výhradně používám sušené těstoviny. Na trhu, zvláště tom anglickém, je velká nabídka čerstvých těstovin, vypadají krásně, jsou krásně žluté, ale při vaření se nafouknou, na porvchu mají bubliny a poté hned spadnou a často se lepí. Ano, jsou vhodné pro rychlou přípravu, zvláště dobré jsou tagliatelle, například pro sladké nudle, nebo smetanovou omáčku s lososem, ale pokud chcete mít správně připravené italské těstoviny, zvláště špagety, používejte suché těstoviny s velmi kvalitní pšenice. Značky Barrila nebo Panzane, vlastně jakékoliv pravé italské těstoviny jsou ideální.

Základ vaření těstovin je v množství vody a v množství soli, takže nešetřete ani na jednom, na 100g těstovin počítejte s 1 litrem vody. Pokud dáte málo vody, těstoviny budou škrobovité. Vždy dávejte těstoviny do vařící se vody a poté teprve mírně (ne úplně na sporo) ztište oheň. Jednoduše najděte tu správnou polohu, aby se těstoviny stále vařily, avšak neunikala voda a pěna. Velmi prudký var těstovinám nesvědčí.  Několikrát za dobu vaření těstoviny míchejte, aby se nepřilepily na stěnu hrnce. Nepřidávejte do vody olej, neprospěje to, naopak pokazí jejich vaření.

Co jsou těstoviny „ al dente“

Abyste poznali správné „al dente“, je třeba je ochutnávat. Ty pravé  ještě nejsou úplně uvařené, avšak také nejsou uvnitř tvrdé.  Proto stále zkoušejte těstoviny před jejich úplným dovařením třeba nožem, jednoduše uvnitř by neměly být křídové (jako tuha u tužky), takže opravdu stále chutnejte. S novou teorií na zkoušku „al dente“ přišel nedávno můj syn Péťa, který v programu o vaření viděl tuto metodu:  těstovinou se mrskne proti kuchyňským dlaždičkám, nebo ochrannému sklu či nerezové desce u kamen a v případě, že se udrží na stěně, jsou hotové. Možná bychom měli tento způsob nechat konceptuálním umělcům, avšak potvrzuji, že občas i s dětmi je třeba si zahrát na umělce a mít legraci a bavit se.

Těstoviny opatrně slijte v sítku nebo v cedníku a nechte lehce okapat v hrnci, ve kterém jste je vařily, zůstanou na pár minut v teple.  Jen přidejte několik kapek oleje, opět lehce promíchejte.  Nikdy nedávejte oleje příliš mnoho, jinak se těstoviny změní v slizkou skluzavku.