Ztracené vejce s fazolkami a rajčátky

with Žádné komentáře

Chutné, zdravé, jednoduché

Ztracené vejce zní pro nekuchaře záhadně a mysticky. Není tomu tak, ale jisté kouzelnictví při jeho přípravě tam je.

Proto je ztracenému vejci věnován samostatný recept, neboť je to nejenom „vyšší dívčí“, ale na druhou stranu jednoduché a efektivní. Potvrzuje to i následná lahůdka, která se dá připravit jako předkrm, hlavní jídlo, či jako chuťovka.

Ingredience:

Pro 2 osoby

200 g čerstvých zelených fazolek
200 g malých rajčátek, nelépe cherry
2 vejce, pokud možno čerstvá
1 čajová lžička mořské soli
černý mletý pepř, vyhovuje přímo z mlýnku

Zálivka:
½ čajové lžičky mořské soli
¼ čajové lžičky cukru
¼ lžičky dijonské hořčice
1 polévková lžíce bílého vinného octa
2 polévkové lžíce extra virgin olivového oleje

obr-1

zelené fazolky

obr-2

ztracené vejce

 

 

Příprava je jednoduchá a zabere do 15 minut, s vařením to je podobně.

Fazolky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 7 minut. Musí být měkké, ale nesmí ztratit svou svěží zelenou barvu (při delším vaření ztmavnou). Mezi tím si nakrájíme rajčátka na polovinu, pokud použijeme cherry a při větších rajčatech na čtvrtky.

Zálivku připravíme tak, že do misky dáme veškeré ingredience a metličkou rozšleháme tak, až se veškeré přísady rozpustí a spojí.

Připravíme si dvě ztracená vejce, postup je uveden v receptu na našem webu, musíme dodržet posvátných 80°C horké vody a 4 minuty vaření.

Na talíře naservírujeme rajčátka, na ně položíme slité okapané fazolky. Po slití je necháme chvilku oschnout. Vše polijeme připravenou zálivkou a nahoru položíme ztracené vejce, které ochutíme nahrubo namletým černým pepřem.

Podáváme co nejrychleji, aby byly fazolky i vejce horké, vejce můžeme před servírováním natrhnout, aby žloutek částečně vytekl na fazolky a dodal našemu výtvoru nejenom výbornou chuť, ale i malinko estetického vzhledu.

Je to fantastické pochutnání, kterým nepohrdne ani zarputilý vyznavač masa na všechny způsoby.

obr-3

Ztracené vejce s fazolkami a rajčátky

 

Tipy a informace

Fazolky jsou zdrojem vitamínů A, B, C, obsahují významný podíl bílkovin, dále fosfor, vápník i železo.

Důležitost vápníku možná není třeba zvýrazňovat, ale přesto stojí za zopakování, že vápník je nutný pro zdravý vývoj kostí a že jej potřebují zvláště děti ve vývoji. Nejdůležitějším zdrojem vápníku je mléko, ovšem zelené fazolky mohou být zdrojem určitě rovnocenným, což ocení především rodiče dětí s alergií na mléčnou laktózu.

Fazolky jsou ceněny i pro vysoký obsah vlákniny. Nerozpustná vláknina usnadňuje zažívání, ta rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. To je v současné rychlé, moderní společnosti vlastnost k nezaplacení.

Významný je i velký podíl rostlinných bílkovin. Právě bílkoviny se při trávení rozkládají na aminokyseliny, které jsou stavebními cihličkami buněk.  Fazole jsou v neposlední řadě významným zdrojem kyseliny listové, která je potřebná pro zdravý růst buněk.

***

Postřehli jste, že když si dáte čerstvé cherry rajčata, příkladně v kombinaci, jakou nabízí výše uvedený recept, máte pocit lepší nálady? Není se čemu divit a je to prostě fakt. Rajčátka totiž obsahují lykopen, podporující právě dobrou náladu.

Lykopen patří mezi karotenoidy. Jeho nevýznamnějším zdrojem jsou rajčata, respektive rajčatová šťáva. Zajímavý je fakt, že tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu než syrová. Při vyšších teplotách se lykopen uvolňuje a je lépe absorbován v organismu.

Rajčátka ale obsahují také vysoké množství hořčíku či kyseliny listové a draslíku, jsou tedy doslova přirozenou „pilulkou“ proti depresím.