Vánoční cukroví s orientální příchutí

with Žádné komentáře

Zkuste tentokrát na Vánoce něco nového. Zapomeňte na klasické recepty pracen, vanilkových rohlíčků, išelských dortíčků a skořicových placiček a vyzkoušejte cukroví, kde hraje prim pomeranč, pistácie, zázvor, šafrán a kardamon. Možná si přitom vzpomenete na dovolenou v Maroku (pokud jste samozřejmě byli), kde pomerančové květy voní na každém kroku a cukrárny přetékají navoněnými sladkostmi. Tentokrát místo griotky a vaječného koňaku použijte něco sofistikovanějšího, likér Cointreau nebo Grand Marnier, a klidně při pečení ochutnávejte. Ne úplně podle hesla: „Ráda vařím s vínem, někdy  ho přidám i do jídla“, ale na chvilku se zastavte a nechte se okouzlit vůní a chutí lehkých, hořkosladkých pomerančových likérů. A nelitujte je přidat i do těsta, marcipánové náplně anebo do polevy. Výsledkem bude kořeněná a ovocná vůně a chuť neotřele rafinovaného cukroví.

Čokoládovo-pomerančové hvězdičky

Rozpis: asi pro 40 kusů cukroví

Těsto:

250 g hladké mouky
50 g kakaového prášku
100 g moučkového cukru
3 lžíce jemně nastrouhané pomerančové kůry z bio pomerančů
špetka soli
200 g másla
1 vejce středně velké
1 polévková lžíce Cointreau likéru

Náplň:

150 g pomerančové marmelády, nejlépe bez kůry nebo ji protlačíme přes sítko
(může být nahrazena i meruňkovou)

Na ozdobu:

1 polévková lžíce moučkového cukru
1-2 polévkové lžíce kakaového prášku

Kakaové hvězdičky s marmeládou

Postup:

Mouku, kakao a moučkový cukr smícháme na válu nebo jiné čisté ploše. Přidáme sůl a pomerančovou kůru. Uděláme důlek, do kterého dáme vejce a likér. Studené máslo nakrájíme na kostky a lehce necháme zahřát a zpracováváme vidličkou do těsta. Postupujeme rychle a zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do folie a necháme v ledničce minimálně 1 hodinu odpočinout. Můžeme zpracovávat i druhý den.

Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučněné ploše asi do výše 3 mm. Můžete použít i folii na vyválení. Z poloviny těsta vykrajujeme hvězdičky a z poloviny hvězdičky s kulatým otvorem nebo jiným motivem. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem nebo na plech pomazaný máslem nebo jiným tukem.

Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C, v horkovzdušné troubě při 160 °C a v plynové troubě na rozmezí 2-3 asi 8 minut. Vychladlé placičky slepujeme marmeládou a vrchní část hvězdiček s motivem sypeme moučkovým cukrem s trochou kakaa přes jemné sítko. Za dva dny v chladu jsou krásně rozleželé.

 

Kardamomové rohlíčky s pistácií

Rozpis: asi pro 70 kousků

Těsto:

300 g hladké mouky
100 g na jemno umletých mandlí (nejlépe již jemně namleté z obchodu)
1 bílek
200 g másla
špetka soli
jemně nastrouhaná kůra z ½ bio citronu
¼ polévkové lžíce mletého kardamomu (možno rozdrtit kardamomová zrna)
90 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce likéru Grand Marnier nebo Cointreau

Na obalení:

50 g jemného pískového cukru
50 g moučkového cukru
30 g na jemno namletých pistáciových oříšků

Pistáciové rohlíčky

Postup:

Na pracovní desku dáme mouku a jemně umleté madle, sůl, moučkový a vanilkový cukr. Uděláme důlek a přidáme bílek, likér, sůl, moučkový a vanilkový cukr, citronovou kůru a kardamom. Pokud nemáte mletý kardamom, dejte do igelitového sáčku asi 8 kardamomových zrn a nejdříve je lehce válečkem na nudle rozdrťte. Vyndejte ze sáčku slupky a pokračujte v drcení semen. Stejně můžete postupovat při drcení kardamomu v hmoždíři. Přidáme menší kousky studeného másla a vidličkou uděláme hobliny, aniž bychom se másla moc dotýkali rukama. Rychle zpracujeme v hladké těsto. Můžeme vypracovat ve váleček, aby se nám lépe odhadovalo stejné množství těsta na rohlíčky. Váleček zabalíme do folie a dáme vychladit do lednice minimálně na 3 hodiny, můžeme nechat i do druhé dne. Vychladlé těsto nakrájíme na stejné kousky a vyválíme rukama nejdříve do ruliček a pak tvarujeme do rohlíčků a klademe v přiměřeném odstupu na plech vyložený pečicím papírem nebo pomazaný máslem.

Pečeme ve vyhřáté troubě 170 °C 10-12 minut.

Zatím si smícháme oba druhy cukrů a nejlépe čerstvě nastrouhané nebo najemno nakrájené pistáciové ořechy. Ještě horké rohlíčky v této směsi obalíme a necháme vychladnout.

 

Zázvorky s marcipánem

Rozpis: asi pro 30 kousků 

Těsto:

200 g hladké mouky
150 g pískového cukru
na špičku nože nastrouhané kůry z bio pomeranče
½ lžíce nastrouhaného zázvoru
špetka soli
150 g másla
2 žloutky
2 polévkové lžíce moučkového cukru

Na zdobení:

150 g marcipánové hmoty
1- 2 lžíce pomerančové šťávy
40 g kandovaného zázvoru

Zázvorové kytičky s marcipánem

Postup:

Sypké suroviny mouku, cukr, sůl, pomerančovou kůru a mletý zázvor dáme na pracovní plochu. Uděláme důlek, do kterého dáme žloutky. Máslo rozkrájíme na kousky a vidličkou postupně zpracováváme se žloutkem a moukou v hladké těsto. Zabalíme do folie a necháme minimálně 30 minut v chladu ledničky odpočinout. Můžeme zpracovat až druhý den.

Odpočinuté těsto rozválíme asi na 3 mm tlouštky a vykrajujeme kytičky, které dáváme na vymazaný nebo papírem vyložený plech. V předehřáté troubě pečeme při 160 °C asi 8 minut, tak aby zázvorky zůstaly světlé. Pokud se okraje při pečení lehce rozplynou, není to na škodu. Ještě horké pečivo poprášíme moučkovým cukrem přes jemné sítko.

Pečivo je výborné i bez marcipánové náplně, ale můžeme zázvorky slepovat či jen zdobit marcipánovou náplní. Marcipán nastrouháme na hrubém struhadle, v míse smícháme s pomerančovou šťávou a hned plníme a slepujeme. Na ozdobu dáme malé množství marcipánu a posypeme malými kousky kandovaného zázvoru. Dáme do chladu uležet, po dvou dnech jsou báječně vláčné!

 

Šafránové měsíčky

Rozpis: asi pro 70 kousků

Těsto:

300 g hladké mouky
1 polévková lžíce mletého máku
1 malá dózička šafránu (asi 20 lístečků)
1 polévková lžíce pomerančové šťávy
100 g moučkového cukru
1 bílek
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 bio velkého pomeranče
200 g másla

Náplň:

150 g marcipánové masy
70 g pomerančové marmelády (hladké bez kůry) nebo použijte meruňkovou přes sítko
2 polévkové lžíce Cointreau likéru

Na zdobení:

100 g moučkového cukru
1-2 polévkové lžíce pomerančového džusu
strouhaná kůra z 1 bio pomeranče
jedlé zlaté flitry nebo kuličky

Šafránové měsíčky s polevou

Postup:

Na pracovní plochu dejte mák a mouku, přidejte moučkový cukr, sůl a pomerančovou kůru. Do důlku dejte bílek a pomerančovou šťávu, ve které jste před tím rozpustili šafrán. Máslo nakrájejte na kousky a vidličkou ukrajujte hobliny a opatrně s ostatními surovinami vypracujte v hladké těsto. Zabalte do folie a nechte minimálně 30 minut odpočinout, můžete zpracovávat i další den.

Odpočinuté těsto vyválejte asi do 4 mm tloušťky a vykrajujte měsíčky nebo hvězdičky. Pokládáme na pečicím papírem vyložený anebo tukem vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Nechte vychladnout. Nastrouhejte marcipánovou hmotu, přidejte marmeládu, likér a vymíchejte do hladka. Jednotlivé měsíčky plníme a slepujeme, přičemž marcipán dáváme jen do středu a lehce přiklopíme druhou částí cukroví. Hotové pomažeme cukrovou glazurou umíchanou do hladka s pomerančovou kůrou. Pokud chcete, aby glazura nebyla zbarvená, přidejte místo pomerančové šťávy likér Cointreau. Nechte polevu dobře zaschnout, před zaschnutím ji můžete ještě ozdobit zlatými jedlými flitry.