Belga Queen – královna Gentu

with Žádné komentáře

Belgie je velmi pyšná na svoji gastronomii. V řadě přidělených Michelinských hvězd a doporučení zaujímá velmi dobré 9. místo hned za Spojeným královstvím. Dalo by se říci, že Belgičané chápou gurmánství jako pravé umění žít ve smyslu harmonie a lásky k dobrému jídlu. Výběr je nepřeberný, od špičkových restaurací a hotelů až po „street food“, na ulici prodávaných nejlepších smažených hranolků s řádnou dávkou majonézy či teplých vaflí s čokoládou nebo šlehačkou a ovocem nebo vším najednou. Tradičních belgických jídel je mnoho, některá nám však zůstávají utajena. Jednou z belgických specialit vhodných pro tento zimní čas jsou masové koule se sametově tmavou omáčkou z Lutychu (Liège), které jsme překvapivě neobjevili v Lutychu, ale v nádherném Gentu.

Atmosféra v Belga Queen

Gent je vedle starobylých Brugg nepochybně jedno z nejkrásnějších měst v Belgii. Láká starými uličkami, podmanivými kanály a atmosférou časů velmi dávných, podle mě je to poetické místo lákající k návštěvě. Pokud chcete dobře poznat belgickou gastronomii, zavítejte do unikátní brasserie Belga Queen, tady vás nejen provedou tím nejlepším, co belgická kuchyně nabízí, ale navíc dostanete dávku té nejlepší atmosféry, což je důvod, proč při návštěvě Gentu ani na chvilku neváháme, že bychom šli někam jinam.

Na nábřeží Graslei stojí patrně nejstarší budova v celém Gentu, je to ze 13. století zachovalé skladiště obilí, s vybraným vkusem přeměněné v moderní restauraci, která zabírá celá čtyři patra této mohutné stavby. Za projektem stojí geniální muž jménem Antoine Pino, architekt, který jako 17letý uprchlík se statusem OSN, narozený portugalským rodičům, přišel do Belgie. Na svá studia architektury a designu interiérů si přivydělával jako kuchař v několika místních restauracích a dostal se na seznam stovky nejvlivnějších kuchařů v Belgii. Jako architekt při své tvůrčí přeměně obilného skladu respektoval místo, ducha a tradici a výsledkem je Belga Queen – pulsující bar, restaurace, brasserie , oyster bar na terase  a barem v podkroví, který dýchá atmosférou barev savany  a  Belgického Konga, celkem až 200 míst pro hosty, kam se bez dlouho dopředu zajištěné rezervace nedostanete. Láska Antonia Pino ke gastronomii, designu a Belgii se zde prolíná v neuvěřitelné souhře a je vidět na každém detailu. Co je jedinečné, je atmosféra, přes podmanivé osvětlení, blízký kontakt s ostatními hosty a překvapivě krásný romantický výhled na historické domy na nábřeží kanálu až po profesionální servis. Jídla se připravují z pečlivě vybraných surovin místních farmářů, vína a káva musí být od belgických  dodavatelů. Vše má jedinečnou kvalitu a výsledkem je odlehčená belgická kuchyně s moderním twistem. Prim zde hrají ryby a plody moře, od ústřic po langusty a kraby, nakonec Gent je spojen s mořem dvěma kanály, takže jde také o místní speciality. Při přípravě několika nabízených pokrmů se používá, jak jinak, belgické pivo.

Belgické masové koule jsou unikátní především neotřelou a hladivou chutí omáčky. Jsou o mnoho větší než známé švédské koule (i bez koňského masa), a omáčka má výjimečně jemně hořko-sladkou chuť. Připravuje se s tmavým pivem, nejlépe bez příměsi chmele, a o sladkost se podělí tradiční sirup z Lutycho (sirop de Liège), což je sladký, lepivý koncentrát z jablek a hrušek. A pokud zrovna necestujete do Belgie, pátrejte po on line prodejcích anebo si ho pro tento účel jednoduše připravte. Je to velmi snadné. Recept na tuto pochoutku si můžete přečíst zde.

Adresa:


Zvětšit mapu

Belga Queen
Graslei 10
9000 Ghent

Tel.: BE 0479 729 237