Belgické koule z Gentu

with 1 komentář

Belgické masové koule jsou unikátní především neotřelou a hladivou chutí omáčky. Jsou o mnoho větší než známé švédské koule (i bez koňského masa), a omáčka má výjimečně jemně hořko-sladkou chuť. Připravuje se s tmavým pivem, nejlépe bez příměsi chmele, a o sladkost se podělí tradiční sirup z Lutycho (sirop de Liège), což je sladký, lepivý koncentrát z jablek a hrušek. A pokud zrovna necestujete do Belgie, pátrejte po on line prodejcích anebo si ho pro tento účel jednoduše připravte. Je to velmi snadné.

Masové koule z Lutychu

Masové koule z Lutychu

Ingredience pro 6 osob:

Na masové kuličky:

900 g mletého masa, nejlépe směs napůl hovězího a vepřového, nebo jen hovězí
2 bílé tousty nebo 2 menší housky bez posypu
1 vejce
150 ml mléka
2 menší cibule, nejlépe šalotka (má jemnou chuť)
2 lžičky drhnuté majoránky
2 lžičky drhnutého tymiánu
1-2 lžičky soli, nejlépe mořské
nahrubo umletý pepř, nejlépe bílý, může být i barevný
rostlinný olej na smažení

Na omáčku:

2 menší cibule
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 bobkový list
1-2 lžičky drhnuté majoránky
třetinka tmavého piva, sadisticky pro Belgii třeba irský Guinness
2 velké lžíce sirupu z Lutychu (sirop de Liège) nebo pyré z jablek a hrušek (viz níže)

Suroviny a postup na přípravu sirupu:

2 jablka, 2 hrušky, 2 lžíce cukru, 2 plátky průhledné želatiny

Oloupaná jablka a hrušky nakrájejte na menší kousky a rozmačkejte. Dejte do hrnce a přidejte 2 lžíce cukru a pomalu vařte ve vlastní šťávě. Stačí krátce, jen aby se šťáva zredukovala asi o 1/3. Odstavte, přidejte dva plátky želatiny, smíchejte a nechte zchladnout. Konzistence sirupu by měla být asi jako tekutý džem a do omáčky ho použijte celý.

Postup:

Nejdříve namočte tousty v mléce, stačí 5 minut, a poté lehce vymačkejte. Do mísy dejte hovězí a vepřové mleté maso. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, vejce a tousty. Okořeňte solí, pepřem, majoránkou a tymiánem. Vyhrňte si rukávy a vše rukama důkladně promíchejte. Vytvarujte koule o velikosti jen trochu menší než tenisový míček. Rozehřejte olej v kastrolu, nejlépe litinovém, a koule postupně při větší teplotě osmažte, lehce obracejte, aby se nerozlomily. Vyndejte je (opatrně, uvnitř nejsou ještě zcela uvařené) na talíř s papírovým ubrouskem a nechte do něj nasát přebytečný olej.

Mezitím připravte v kastrolu, kde se smažily koule, omáčku. Do oleje dejte jemně nakrájenou cibuli a na mírném ohni zpěňte. Cibule nesmí být spálená. Zahustěte moukou a krátce osmahněte. Poté pomalu (aby moc nepěnilo) přidejte pivo, koření a sirup. Na mírném ohni chvilku povařte. Omáčku propasírujte v sítku a do připravené omáčky vložte koule a ještě asi 15 minut na velmi mírném ohni pod pokličkou povařte. Omáčka má být lehce krémová, a pokud se zpočátku obáváte její hustoty, věřte, že při vaření s koulemi se ještě trochu rozředí.

Koule se podávají velmi horké, přelité omáčkou, se silnými (masitými) domácími hranolky, míchaným zeleným salátem a jak jinak než s belgickým pivem, třeba Jupiler nebo Hoegaard právě z Lutychu. Delikatesní oběd nebo večeře!

One Response

  1. […] se často používá i k vaření, zvláště z okolí Lutychu jsou známé belgické koule na pivě, které se podávají – jak jinak než s hranolky. V belgické kuchyni nechybí šneci, […]