Indická polévka na zlepšení nálady

with Žádné komentáře

Hledáte po dnech plných hojnosti zdravý, chutný a přitom dietní pokrm, který vás zasytí a zahřeje? Vyzkoušejte pikantní indickou polévku z máslové dýně! V Británii (pod názvem butternut squash, tedy máslovo-oříšková dýně) jde o nejoblíbenější dýni nejenom pro její chuť, ale především pro její výživnou hodnotu.

Přidejte jogurt nebo zakysanou smetanu

Nikdy jsem neměla k vaření z dýní nijak zvláštní vztah, ale tahle polévka mě úplně dostala! Když jsem se při přípravě polévky z máslové dýně nechala unést její nádherně oranžovou barvou, která evokovala barvu kurkumy, zkoušela jsem ještě zvýraznit její chuť. Přidala jsem vybrané indické koření a orientální dýňová polévka byla na světě! Od té doby jsem propagátorem největší a nejzdravější lahůdky, pikantní polévky z pečené máslové dýně. Spolu s její hřejivou chutí jde doslova o zdravou bombu. I přes velký podíl vlákniny je málo kalorická, neobsahuje téměř žádné tuky a navíc se při tepelné úpravě zvyšuje absorpce užitečných karotenoidů v těle.  A pokud se vám zlepší nálada, věřte, že tahle polévka s tím má co do činění. Kurkuma je přírodní, velmi účinný mozkový doping.

Máslovou dýni rozpoznáte okamžitě, má tvar velké hrušky s čistou světle béžovou barvou a na svoji velikost je poměrně těžká. Proč právě dýně, a nejen tato máslová, je řazena mezi nejzdravější potraviny? Dýně je opravdová výživná superstar! Obsahuje alfa a beta karoteny, známé jako vysoce antioxidační a protizánětlivé látky, vitamín C a E, draslík, hořčík a kyselinu pantotenovou, tedy vitamín B5. Dýně má extrémně vysoký obsah vlákniny a svým unikátním složením je považována za surovinu světové třídy, patří totiž mezi tzv. superpotraviny, kterých je klasifikováno celkem čtrnáct. Pro objasnění: Superpotravina je založena na jednoduchém, avšak významném předpokladu – některá jídla jsou pro naše zdraví a dlouhověkost významně lepší než jiná.

Máslová dýně patří mezi dýně s jemnou, hladkou a pevnou slupkou a velmi hustou dření. Vnitřek dýně překvapí zářivě oranžovou barvou, především díky obrovskému množství karotenoidů, a jen minimálním množstvím semínek, které se dají snadno lžicí vydlabat. Do takto připraveného „kráteru“ můžete dát zapéct celkem cokoliv. Chuť máslové dýně je lehce aromatická, svůdně sladká, avšak ne zase natolik, abyste si mysleli, že děláte dezert. Má jemný oříškový nádech a její hlavní předností je sametová dužina, která dá polévce hustotu. Aby se polévka z máslové dýně stala opravdovou lahůdkou, nestačí ji jen dát do hrnce a vařit. Nejdříve dýni upečte v troubě a teprve poté krátce vařte, tímto postupem polévka získá svoji jedinečnou zemitou a hlubokou chuť. Avšak dostat polévku do úplně jiných výšin znamená trochu experimentovat, upustit uzdu své fantazie a následovat svůj apetit. Výrazné koření se zaslouží o úplně jinou chuť. Jednoduše vyzkoušejte a nebojte se, že zakoupená koření nespotřebujete, je skoro jisté,  že na této polévce začnete být závislí!

Indická polévka z pečené máslové dýně

Rozpis surovin pro asi 8 porcí:

1 větší máslová dýně asi 1,5 – 2 kg nebo dvě menší
1 cibule, nejlépe šalotka
1 svazek jarní cibulky
3-4 stroužky česneku
olivový nebo jiný rostlinný olej
1 1/2 litru kuřecího (má lepší chuť) nebo zeleninového vývaru (může být i z kostky)
sůl nejlépe hrubá mořská
nahrubo umletý barevný pepř
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 lžička Garam Masala (jde o směs indických koření, prodává Tesco a Marks & Spencer), pokud neseženete, nevadí, jen přidejte do polévky trochu mletého hřebíčku, kardamomu, skořice a muškátového oříšku, ostatní koření jsou již použita)
1 lžíce bílého jogurtu
1 svazek čerstvého koriandru na ozdobu
pro odvážné: 1 čerstvá nebo sušená chilli paprička, nejlépe červená

Postup:

Dýni škrabkou oloupeme, jde to snadno, má velmi tenkou slupku. Velmi opatrně oloupanou dýni nožem rozpůlíme. Máslová dýně má mimořádně pevnou dužinu, takže je dobré použít velký a ostrý nůž, ale opatrně, aby vám po tvrdém povrchu nůž nesklouzl. Nakrájíme napříč na plátky asi 1,5 cm široké. Na pečicí papír nebo alobal dáme trochu oleje, rozetřeme a poklademe nakrájenou dýní. Posypeme hrubou solí a pepřem, zakapeme olivovým olejem a dáme péct do rozehřáté trouby na 200 °C asi na 20-30 minut.

Dýně se snadno loupe

Dýně by měla být měkká, avšak bez spálených okrajů. Mezitím nakrájíme na jemno cibuli, česnek a jarní cibulku – nejlépe jen bílou část, zelenou můžete ponechat na ozdobu, i když je dost výrazná. Ve větším hrnci na rozehřátém olivovém oleji krátce osmahneme. Po upečení dýni opatrně vyndáme z trouby a přesuneme i se solí, pepřem a olejem do hrnce s cibulí a česnekem a ještě krátce osmažíme. Zalijeme horkým vývarem a krátce asi 10 minut povaříme. Poté polévku dobře rozmixujeme, nejlépe ručním mixérem. Ochutnáme, popřípadě dosolíme až 2 lžičkami soli. Vynikne jemná krémová konzistence a čistá chuť polévky.

Pro intenzivnější chuť Indie přidáme římský kmín, kurkumu, koriandr a směs Garam Masala. Nakrájená chilli paprička dodá polévce pálivou chuť a sušená ještě pálivější. Jako většinu indických pokrmů podáváme s čerstvým zeleným koriandrem, bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Polévka se do druhého dne ještě více usadí ve své chuti a zhoustne, takže při ohřívání dejte pozor na výbuchy žhavé oranžové lávy prskající z hrnce bez jakéhokoliv varování.