Alčin koláč

with Žádné komentáře

Alicia je moje báječná kamarádka a navíc výborně peče a snoubí v sobě to nejlepší ze slovenské a maďarské kuchyně. Rodinný recept na její mimořádně chutný koláč je poklad, který se musí nejen chránit, ale i představit všem,  kdo ocení recept na lahodný koláč z křehkého těsta s jablky. Je slavnostní a chutná fantasticky. Myslím, že francouzské pattiserie mohou závidět. Podělte se!

kolac_01

Ingredience: pro koláč do kruhové koláčové formy

Na těsto:

150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
2 žloutky
½  sáčku kypřícího prášku do pečiva
½  citronu (šťáva i kůra)

Na náplň:

750 g jablek, může být i více, podle chutě, pokud máte raději vyšší nádivku
2 bílky
2 lžíce pískového cukru, může být i hnědý třtinový
1-2 lžíce cukru a kousek másla na karamel
plátky mandlí na ozdobu

Postup:

Z mouky s kypřícím práškem, másla, cukru, žloutků a citronové kůry a šťávy vypracujeme těsto, které necháme 1 hodinu odležet v lednici. Zatím oloupeme jablka a pokrájíme na menší kousky nebo nastrouháme na hrubém struhadle a krátce podusíme v karamelu. Na pánev si dáme trochu cukru, může být i třtinový a mícháme až do stadia světlého karamelu, přidáme kousek másla a přidáme nahrubo nastrouhaná jablka. Chvilku podusíme a přidáme podle chuti skořici, popřípadě dosladíme podle kyselosti jablek.

Odpočinuté těsto rozdělíme na dvě části, z 2/3 vyválíme placku a naplníme ji do vymazané a moukou vysypané kulaté koláčové formy a 1/3 zbylého těsta uložíme do mrazničky.

Na těsto namačkané v koláčové formě dáme podušená jablka. Ze dvou bílků a dvou lžic pískového cukru ušleháme tuhý sníh a rozetřeme ho na jablka. Těsto z mrazničky nastrouháme na hrubém struhadle na sníh, případně můžeme koláč posypat plátky mandlí. Pečeme v mírně předehřáté troubě 170°C (horkovzdušná) asi 30 minut.

Dobrou chuť!