Banánový chlebíček slaví v Americe svůj svátek!

with Žádné komentáře

Nevím jak vám, ale mně jednoduše zralé a zejména přezrálé banány nechutnají. Ano, vím, můžete namítnout, že jsou přece tak sladké, až se roztékají, a jejich voňavá chuť je naprosto odlišná od chutě tvrdých, téměř ještě nezralých banánů. Nevím, čím to je, ale pro mě banán musí být právě tak tuhý, aby se dal krájet jako dobré máslo. Nesmí být ani trochu jinak zbarvený než bledě křídovou pastelovou barvou, a i takto pro někoho „ nezralý“ banán je pro mě lahůdkou i přes svoji méně typickou aromatickou chuť.

Jiný příběh stojí za malinkými banánky dováženými především z Kostariky (odrůda Ladyfingers), nazývanými známým dovozce Chiquita mini nebo baby banana, které se jedí více zralé a jsou tak voňavé, až si chvílemi myslíte, že jíte bonbóny. Tyto minibanány jsou sladší a mají ananasovou chuť. Až je uvidíte v obchodě, nenechte se zaskočit jejich trpasličím vzhledem a kupte si je, jejich chuť vás dostane do tropů.

Banány mám také ráda lehce osmažené na másle a zalité kvalitním rumem, nejlépe karibským, a flambované. Je to výborný a snadný dezert.

Angličané však nedají dopustit na pravý banánový dort (banana cake) nebo banánový chlebíček (banana loaf). Tento dezert původně vznikl v Americe, kdy za doby velké krize ve třicátých letech v obchodech hnědly banány, a americké hospodyňky vymyslely, jak je zužitkovat. Výsledkem jsou různé banánové dorty a chlebíčky. A právě 23. února je v Americe Národní den banánového chlebíčku!

 

Zkoušela jsem různé recepty a věřte, že tenhle je ten pravý. Použijte zralé nebo i úplně přezrálé banány, hnědý muscovado cukr a hořkou čokoládu. Chuť vás překvapí, je to luxusní dezert, v němž vyniká vůně banánů, chuť čokolády a třtinového cukru. Angličané si chlebíček namažou máslem, já jen lehce pocukruji, jiné zdobení a polevy uberou tomuto výbornému receptu geniální souhru chutí základních surovin. Podávejte nejlépe s tmavým čajem. Inspirovala jsem se Nigelem Slaterem, jedním z nejlepších britských kuchařů.

Banánový dortík s čokoládou a muscovado cukrem

Ingredience:

pro dvě menší cca 21 cm dlouhé obdélníkové pečicí formy nebo jednu velkou

250 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
125 g změklého másla
235 g hnědého třtinového muscovado cukru
400 g zralých oloupaných banánů, což jsou při běžné velikosti 4 kusy
1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo semínka z jednoho vanilkového lusku
2 vejce velikosti L
100 g hořké čokolády
papír na pečení na vyložení formy

Postup:

Předehřejte si troubu na 180 °C. Přesypte mouku do mísy a přidejte kypřicí prášek do pečiva. Do jiné větší mísy dejte změklé máslo a cukr a šlehejte elektrickým mixérem do hladka, až bude mít směs světlou barvu kávové pěny. V jiné míse vidličkou rozmačkejte banány, ale ne úplně na kaši, nechte klidně větší kousky. Přidejte čerstvou vanilku nebo vanilkový extrakt. Postupně přidávejte vejce, a v případě, že směs začne hrudkovatět, přidejte lžíci mouky, abyste odvrátili sražení směsi. Čokoládu nalámejte a nakrájejte na menší kousky, asi 1 cm2. Čokoládu pomalu přidávejte ke směsi másla, cukru a vajec spolu s rozmačkanými banány. Postupujte již vařečkou nebo stěrkou a vmíchejte lehce mouku s kypřicím práškem.

Pečicí formy si vyložte papírem. Stěrkou opatrně vylijte směs do připravených forem a dejte do horké trouby péct asi na 50 minut. Zkontrolujte špejlí, zda jsou již propečené. Po upečení nechte hotové chlebíčky vystydnout asi 15 minut a pak opatrně vyndejte i s papírem na mřížku a nechte úplně zchladnout. Krájejte na silnější plátky a lehce pocukrujte.

Dobrou chuť!