Okořeňte to květinou!

with Žádné komentáře

Vaření s květinami se stává estetickým a roztomilým trendem letošního roku.  Nejen že krásně vypadají a dodají barvu každému pokrmu, ale některé jsou i jedlé. Květy přinášejí jídlu jinou dimenzi pro svoji čerstvost, vůni a především chuť.

babovka_01

Nevíte, zda si zvyknete, že byste měli jíst květiny? Pravda je však taková, že mnoho květů je jedlých a ani o tom nevíte. Klasickým příkladem květinového jídla jsou oranžové květy cuket nebo dýní smažené v těstíčku. A jedli jste někdy artyčok, je to květ, růžičkovou kapustu, je to také květ, brokolici, květák? Všechno to jsou vlastně květy, a tak květy jíte, aniž byste to postřehli.

Používání květin v kuchyni není bláznovstvím, je to jen nový trend v Británii. Na trhu se prodávají nejen čerstvé květiny, ale i saláty ozdobené maceškami, velkou oblibu mají internetové obchody se sušenými i čerstvými okvětními lístky, semínky a návody k vypěstování jedlých květin (vyzkoušejte greensofdevon.com) a Waitrose, supermarket určující trendy v jídle, prodává čerstvé fialky a lichořeřišnice. Někteří kuchaři v Británii namítnou, že s květinami už vaří celá léta. A mají pravdu, levandulová zmrzlina je běžně k dostání zejména ve francouzských restauracích už roky, indická jídla se zdobí plátky růží, nejlépe červených, aby evokovaly vůni, barvu a dálku orientální Indie, a v italských restauracích si můžete v letní sezóně objednat již zmiňovaný smažený květ cukety.

V současnosti se květiny, zvláště ty s delikátními chutěmi, začínají těšit velké popularitě. Jídlo nejen okoření, ale přidají mu na barevnosti a svěžesti. Chutě vás překvapí neméně a použití květin je nepřeberné: měsíček lékařský lze použít místo šafránu, a to nejen pro svoji zářivou barvu, květ pampelišky má medovou příchuť, proto se přidává do dezertů, hvozdík karafiát je mírně hořký s příchutí hřebíčku a kombinuje se se sladkými chutěmi pro jejich vyvážení, fialky jsou velmi voňavé, takže se pečou s creme caramel a obalují se v cukru, zatímco okvětní lístky slunečnice mají zemitou chuť a přidávají se do těsta na chléb a do mrkvových sušenek.

Velkou oblibu sklízejí macešky, květiny, které Angličané milují. Jejich nádherné okvětní lístky jsou sofistikovanou cestou, jak osvěžit přípravu téměř jakéhokoliv pokrmu, ať již salátu nebo sýrem namazaného plátku toastového chleba či palačinek. Lze je také servírovat zmrazené v kostkách ledu. BBC právě spouští seriál o tom, jak květiny vypěstovat, upravit a jíst, a předpokládá se jeho vřelé přijetí jako při amatérské soutěži o pečení The Great Brittish Bake Off, kdy doslova pekl celý národ.

S prvními jarními květy ze zahrady také začněte vařit a péct! Pokud se už nemůžete dočkat, prozatím zkuste použít sušený květ levandule a upečte levandulovou bábovku, její citrónovo-vanilková chuť skvěle ladí s její výraznou vůní. Pro levanduli však na rozdíl od jiných květin platí, že méně je více, takže vždy můžete přidat, avšak ubrat již nelze.

Pokud chcete udělat ještě větší dojem, servírujte zmrzlinu v květech tulipánů, předtím je však omyjte a odstraňte pestíky a bliznu. Okvětní lístky tulipánů jsou totiž také jedlé!

Je překvapivé, kolik květů je jedlých, nicméně při používání květin v kuchyni dodržujte základní pravidla:

Používejte výhradně pouze známé jedlé květiny, některé květy rostlin mohou být jedovaté, takže vše určitě zkontrolujte podle odborných knih

K použití se hodí nejlépe květiny vypěstované bez chemických postřiků na vlastní zahrádce. Květy dobře omyjte a odstraňte pestíky a stonky, což je zvláště nepříjemná část pro alergiky.

Nejezte nikdy velké množství květin najednou, aby vám nebylo nevolno, a pokud jste citlivější na alergie, zkoušejte nejdříve malé množství nebo se jich vzdejte zcela.

Nikdy nezdobte podávaný pokrm květinami, které nejsou jedlé, mohli byste způsobit mylný dojem, že vše, co je na talíři, je k jídlu, a v konečném důsledku by vaše počínání mohlo být kvalifikováno jako pokus někoho otrávit.

Autorka nenese žádnou zodpovědnost za požití nevhodných květin!

babovka_08

Levandulová bábovka

Na těsto:

Pro velkou bábovkovou formu nebo 8 malých báboviček
130 g másla
410 g hladké mouky
6 vajec
¼ lžičky kypřicího prášku na pečení
¼ lžičky jedlé sody
¼ lžičky soli
1 šálek tučného jogurtu
1 lžička čerstvě nastrouhané citrónové kůry
2 polévkové lžíce levandulového čaje, připravíme zalitím sušených levandulových květů

Na polevu:

2 šálky moučkového cukru
1 lžička citrónové šťávy
4 lžičky levandulového čaje
1 malou lžičku sušených květů levandule na ozdobu

Postup:

Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte formu na bábovku nebo malé bábovičky tukem a vysypte moukou. Mixérem našlehejte změklé máslo s cukrem, postupně přidávejte celá vejce. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Do sypké směsi přidejte jogurt a postupně smíchejte s máslem a vejci a mixérem zpracujte v hladké těsto. Dejte do formy a pečte 55 minut, pokud jste použili formu na velkou bábovku, nebo jen 20 minut u malých forem. Mezitím si připravte polevu, do které můžete přidat sušené květy levandule nebo jimi pouze zdobit. Pro milovníky vláčných těst může být poleva i řidší a nechte ji vsáknout do hotové bábovky.