Pastináková polévka

with Žádné komentáře

Překvapivě lahodná, aromatická chuť velmi snadné a rychlé polévky

Pastinák a petržel

pastinak_03

Je dobré rozlišovat mezi kořenovou petrželí a pastinákem. Jedná se o velmi podobné kořenové odrůdy, avšak jde o odlišný typ zeleniny. Petržel je menší a má výrazně ostřejší a aromatičtější chuť. Pastinák je sladší, má jemnější aroma a je velmi lahodný. Je spíše podobný mrkvi, jen nemá její typickou barvu a je ještě sladší. Dříve se používal jako zdroj cukru. Pastinák se často prodává pod nesprávným označením kořenová petržel, ale rozeznáte je snadno, pastinák má nať uloženou ve větší hloubce kořenu, zatímco u petržele nať vyrůstá z kořenového krčku a ten je vystouplý. Pastinák je i tvarem podobný mrkvi, ale překvapivě ji poráží v obsahu minerálních látek a vlákniny. Obsahuje velké množství draslíku, vitamínu C a vlákniny. Samozřejmě s mrkví nemůže soupeřit v karotenoidech, ty v pastináku nejsou.

Doporučuji velmi jednoduchou úpravu – pastinák zapečený v misce, máčený v olivovém oleji a ochucený hrubou solí a nahrubo umletým čerstvým pepřem. Takto se i připravuje v Británii jako jedna z tradičních a nezbytných příloh k vánoční krůtě.

Recept:

Ingredience pro 4 – 6 osob

Na polévku:

3 velké pastináky, okolo 450 gramů
3 stroužky česneku
4 jarní cibulky, jen bílou část
3 – 4 kousky (o délce asi 12 cm) řapíkatého celeru
10 gramů sušených hřibů, mají lepší aroma, můžete použít i čerstvé houby, např. hnědé žampiony,
3 lžíce olivového oleje
100 ml smetany na vaření nebo tučnější ke šlehání
1 litr horké vody nebo kuřecího (zeleninového) vývaru
mořská sůl dle chuti
nahrubo umletý barevný pepř

Na pastinákové hobliny:

2 velké pastináky asi 400 gramů
rostlinný olej na smažení
hrubá mořská sůl

Příprava polévky

Nejdříve namočte sušené houby do mléka nebo vody a nechte asi 15 minut změknout. Poté houby v mléce dejte na 5 minut vařit. Mezitím oloupejte česnek, nakrájejte na plátky, jarní cibulku a řapíkatý celer nakrájejte na kolečka. Pastinák oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky. Ve větším hrnci, nejlépe těžším litinovém, rozehřejte olivový olej a osmažte česnek, cibulku a řapíkatý celer. Poté přidejte nakrájený pastinák, chvilku osmahněte a zalijte horkým vývarem nebo jen vodou. Vařte na mírném ohni asi 10 minut. Přidejte uvařené houby, z nichž jste předtím slili mléko. Pokud chcete, aby polévka měla více houbovou chuť, přidejte i s mlékem. Ručním mixérem směs opatrně rozmixujte do hladka a na závěr osolte. Ochutnejte, přidejte smetanu a jen krátce prohřejte.

Příprava hoblin

Pastinák oloupejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Rozehřejte větší množství oleje a plátky pastináku osmažte. Stačí asi jen 5 minut, ale musí být křupavé. Vyndejte na ubrousek, aby nasál přebytečný olej, a osolte hrubou mořskou solí.

Hobliny dejte do horké polévky poté, co jste ji ochutili čerstvě nahrubo umletým pepřem. Hobliny můžete podávat stejně jako bramborové lupínky, jsou ale nepochybně zdravější a chutnají báječně! Jen musejí být čerstvě připravené a křupavé.

Pokud chcete dostat polévku do ještě zajímavějších chuťových rovin, přidejte, pokud máte rádi, jedlé kaštany. Samozřejmě nemusíte použít jen ty naložené v konzervě; odkrojte vršek jedlých kaštanů a pečte 15 minut ve velmi horké troubě, nechte lehce zchladnout a ještě teplé je oloupejte. Přidejte je do hrnce společně s pastinákem a osmažte a dále postupujte podle receptu.

Dobrou chuť!