Fish and Chips konečně v Praze

with Žádné komentáře

Těstíčko, hranolky, ryba …

Nebo složitěji. Nakrájíte brambory na hranaté nudle, rybu malinko upravíte a poté obalíte ve směsi žloutků, soli, cukru a piva s přidáním mléka a vody. Prostě hranolky a obalenou rybu osmažíte, seberete někde kus starých novin, kam si dílo naservírujete a jdete si sednout nejlépe na oblázkovou pláž jižní Anglie. V klidu, za šumění moře pojídáte klasické „fish and chips“ a zapíjíte pivem či bílým vínem.

fish_01

Tak jednoduché to jistě není, ale nejde vyvrátit, že tahle pochoutka vznikla jako rychlé občerstvení pro nejchudší vrstvy v roce 1858 nebo 1863? To není tak důležité. Důležitější je fakt, že je to nejznámější anglický pokrm (English breakfast promine), že je součástí bohaté britské kultury a na rozdíl od britského impéria dodnes dobývá svět.

Treska s hranolky na novinách

Různá rychlá občerstvení s názvem Fish and Chips jsou rozlezlá po všech koutech Velké Británie a neztrácejí na své oblíbenosti. Co se ztratilo, jak se dá rychle postřehnout, to je balení do starých novin. To se už neuvidí. Doba pokročila a většinou dostanete hranolky s obalenou a usmaženou treskou v pohodlném výlisku z polystyrénu, nebo ve speciálním, neprosakujícím sáčku.

Dát si takovou pochoutku je velkým svátkem, a pokud chcete nějaký takový sváteční okamžik zažít se vším všudy, tedy i s anglickým prostředím, s fantastickými hranolky, s úžasnou rybou …. a dokonce po staromilsku i se starými novinami, nemusíte kupovat letenku do Londýna, ale jednoduše si zajít do pražské restaurace Fich and Chips, v Dlouhé č.21 v centru  Prahy.

Do restaurace nás nezavedla náhoda, ale cíleně jsme se vydali posoudit, zda je pravdou, že se ocitneme na chvilku v Anglii nejenom prostředím, ale i jídlem a milou obsluhou. Nebudu nikoho napínat. Všechno bylo naplněno beze zbytku.

40 druhů anglických piv a budvar

Po příchodu bez rezervace bylo sice trochu plno a byli jsme na chvilku usazeni k malému stolku se slibem, že co se jenom uvolní lepší místo, budeme přemístěni. To se opravdu stalo, nikdo na nás nezapomněl a oběd jsme už jedli pohodlně u prostornějšího stolu. Interiér typově odpovídá většině podobných restaurací v Anglii. Jednoduché sezení, stěny obložené čistě bílými kachlíky, na stěnách zarámované plakáty britských celebrit a symbolů.

Na jídelníčku cca 40 druhů anglického piva, široká nabídka kvalitních vín a nealkoholických nápojů je až překvapující. (Dali jsme si točený budvar).

fish_07

Cíleně jsme se vydali na rybu s hranolky a objednávka nezněla jinak.  Objednali jsme si dvakrát „skrei“, což je norská zimní treska,  na které si pochutnávali už i Vikingové a jednou halibuta, což je platýs. V nabídce nechybí ani klasika jako je „cod“, tady konkrétně treska modrá, či „haddock“, po našem – treska skvrnitá. Vše je čerstvé a voňavé.

Servíruje se na talíři, ale kdo by byl rozčarován, že nedojde na staré noviny, zklamán nebude. Na „hnízdě“ z novin leží hranolky a na nich vévodí osmažená treska v těstíčku s přídavkem vynikajícího hrášku v mističce. Vše úhledné, voňavé a lákající.

Jídlo vlastně zdarma

Porce je dostačující i pro většího jedlíka. Chuť vynikající, pivo i víno správné teploty a obsluha milá…

Bylo by neférové, nenajít chybičku, ale… po takové pochoutce prostě došla chuť na hledání hloupostí.

A koho zajímá cena, tak lze jen konstatovat, že se za cca tisícovku ve třech najíte v centru Prahy kvalitně,  (ale i hůř),  a když odečtete letenku do Londýna, tak jste vlastně jedli zdarma a ještě vám zůstalo i v peněžence.

Vřele doporučujeme!


Zvětšit mapu 

FISCH AND CHIPS
Dlouhá 21
Praha 1
Staré Město

Rezervace: 606 88 1414

Otevřeno:
Ne – Čt:  11,00 – 00,00 hod.
Pá – So:  11,00 – 01,00 hod.

http://fishandchipsprague.cz/