Pórková polévka se smetanou zdobená jablečnou mátou

with Žádné komentáře

Vlastně jde o pórkový krém. Je úplně snadná k přípravě, a její hladivá chuť vás tak okouzlí, že už nebudete chtít jinou.

Pórková polévka

Neříkejte z jaké zeleniny  tuhle polévku připravujete a dejte hádat. Myslím, že i největší odpůrci pórku začnou přemýšlet, zda o něco dobrého nepřicházejí. Dobrá volba pro ty, kterým vadí vařené kousky zeleniny v polévce.  Lahodný zeleninový  krém je ošálí.

Ingredience:

pro 4 osoby

3 větší brambory
4 pórky
hrudku másla, asi 20 g
1/5 a 2 litry kuřecího nebo zeleninového vývaru nebo kombinaci obou, může být  i z kostky, nejlépe Knorr stock pot kuřecí a zeleninový
asi půl šálku smetany na vaření nebo ke šlehání
mořská sůl
čerstvě mletý barevný pepř
čerstvá petrželka nebo čerstvá jablečná máta

Postup:

Oloupeme brambory a nakrájíme na kostky. Pórek zbavíme tuhých tmavých horních částí, popřípadě oloupeme první vrstvu ze stonku  a omyjeme, rozkrojíme podélně a pak příčně nakrájíme  na plátky, dáme do sítka a znovu důkladně propláchneme. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájený pórek a lehce podusíme,  přidáme brambory a dále osmahneme,  aby máslo pórek i brambory obalilo.

Zalijeme horkým vývarem a vaříme asi 15 minut, aby brambory změkly.  Ručním mixérem opatrně rozmixujeme do hladka, měl by vzniknout hustší  krém, ochutíme solí a přidáme smetanu podle chuti a ještě lehce prohřejeme. Pro pikantnější chuť můžeme dát trochu čerstvě namletého pepře. Ozdobíme sekanou petrželkou a pro velké fajnšmekry doporučuji čerstvou jablečnou mátu. Je velmi aromatická, takže stačí jen pár lístků a dodá hladivé polévce neobvyklou  chuť.

Dobrou chuť!