Loučení se zimní rebarborou, ať žije nová – letní!

with Žádné komentáře

Zimní rychlená rebarbora se svými karmínově rudými křehkými stonky je nyní k dostání jen sporadicky, neboť její sklizeň koncem dubna končí. Vzhledem k mírné zimě, výraznému teplu a slunečnímu svitu se již dožaduje naší pozornosti rebarbora letní, královna zeleninové zahrádky. Celkem existuje přes 80 odrůd rebarbory, a pokud jste zvolili jednu z růžových, odvděčí se vám navýsost královsky – tyto zářivé červené stonky jsou mnohem křehčí a aromatičtější.

rebarbora_02

Bez cukru a vaření to nejde

Rebarbora je určitě nejen pro své složení nejzajímavějším retroobjevem současné doby, tak jako se to stalo blumám, švestkám a borůvkám. Je málo kalorická, překvapivě sice ne tak nabitá vitamínem C, zato však plná vitamínů ze skupiny B, obsahuje niacin, látku důležitou pro krevní oběh a energii buněk, kyselinu pantotenovou, podporující zdravou pleť a vlasy, a kyselinu listovou pro posílení nervové soustavy. Nesmíme zapomenout ani na vápník a vlákninu. Ale nejoblíbenější je, ač to zní neuvěřitelně, pro svou, pro někoho velmi neobvyklou kysele unikátní chuť.

Její intenzivní kyselost se však začne s postupným přidáním cukru měnit na chuť zcela fascinující, připomínající svým aroma mix chutí cukrových jahod, jablek na vaření až po ostrou vůni na slunci uzrálých rajčat. Rebarbora tedy určitě vzhledem ke své kyselosti nejlépe ladí se sladkými surovinami, jako jsou javorový sirup a med, z koření pak badyánem a vanilkou se ještě více zvýrazní její sladkost, výborně ladí s mandlemi, smetanou, šlehačkou nebo máslem. Při použití rebarbory oceníte také její snadnou přípravu a při dodání cukru a krátkém vaření stálou konzistenci.

I největší odpůrci této kyselé lahůdky určitě neodolají zcela jednoduchému, avšak pro opravdové labužníky zcela jedinečnému způsobu úpravy – pečené rebarboře. Kombinace pečené rebarbory s cukrem je plná neopakovatelné chutě, kterou nikde jinde nezískáte. Takto si můžete připravit rebarboru jako výborný a rychlý dezert nebo jako předstupeň k sofistikovanějšímu, v Anglii velmi oblíbenému šlehačkovému dezertu – trifle (čti trajfl). Použití rebarbory do triflu s přidáním amaretových sušenek je ideální sladění  chutí. . Vyzkoušejte! Je tak snadný!

Zapečená rebarbora

Tento čerstvý, rychlý a jednoduchý recept vám vyřešení dilema s moučníkem a nabídne neobvyklý dezert nejen vašim hostům. Podávejte teplé jako kompot s kopečkem kvalitního tučnějšího jogurtu nebo zcela jednoduše si dejte zapečenou rebarboru k snídani třeba s cereáliemi nebo vločkovou kaší. Při zapečení můžete přidat i pomerančovou kůru, hnědý cukr, vanilku, ale vězte, že v jednoduchosti je síla, pro zachování jedinečné chuti tedy použijte jen pískový cukr a badyán. Výsledek stojí za to!

Ingredience pro 4 osoby:

500 g rebarborových stonků (omyté, v případě tužších odrůd oloupané a zbavené  vláken)
150 g pískového cukru
2 badyány
kousek másla na vymazání zapékací misky

Postup:

Předehřejte si troubu na 200 °C, u horkovzdušné stačí 180 °C. Očistěnou a oloupanou rebarboru nakrájejte na kousky asi 5-8 cm dlouhé. Mělkou keramickou nebo skleněnou varnou misku vymažte kouskem másla, přidejte rebarboru, badyán a zasypte cukrem. Přidejte asi ½ menší skleničky vody a přikryjte pevně alobalem. Pečte asi 25-30 minut. Rebarbora se nesmí rozpadat, musí být měkká, ale stále musí držet tvar, takže před dopečením kontrolujte a nepropásněte ten správný okamžik. Podávejte teplé nebo studené, zalité výbornou sladkou šťávou, která vznikne z pečené rebarbory a cukru.

Vychladlou rebarboru také můžete použít pro rebarborový trifle.

Trifle patří k velmi oblíbeným anglickým receptům z viktoriánské doby a nesmí chybět na žádné garden party či slavnostnímu obědu v Británii. Jde o rychlý svěží dezert s piškoty, plný šlehačky, vaječného krému a ovoce a želé a většinou na stole nikdy nevydrží dlouho, což je vzhledem k jeho nadýchanosti správné. Dá se připravit prakticky z jakéhokoliv i kompotovaného ovoce a kombinace náplní se nechává na vaší fantazii. Tento recept s rebarborou je trochu zjednodušený, bez vaječného likéru a želé, je netypický použitím amaretových sušenek, které se svojí chutí hořkých mandlí dobře hodí k rebarboře a šlehačce. O výrazný efekt se postará hluboká skleněná mísa, avšak můžete použít jakoukoliv hlubší porcelánovou, jde hlavně o sladké potěšení. Vyzkoušejte!

Rebarborový trifle

Ingredience pro střední skleněnou misku:

400 g třené vanilkové buchty (může být i s příchutí marcipánu), třená bábovka nebo jiný piškotový korpus
500 g rebarbory, nakrájené na asi 4-5 cm velké špalíky a upečené s cukrem a lehce podlité vodou asi 25 minut v troubě 200 °C (180 °C horkovzdušná)
150 g amaretových sušenek tzv. amarettini nebo jiných sušenek s chutí hořkých mandlí
50 g moučkového cukru
450 ml smetany ke šlehání
trocha likéru s hořkými mandlemi Amaretti nebo jiného voňavého likéru (Grand Marnieer, Cointreau), koňaku nebo rumu

rebarbora_05

Postup:

Nejdříve si upečte rebarboru dle předcházejícího receptu, jen ji nakrájejte na menší špalíky asi 5 cm dlouhé. Nechte vychladnout a vyjměte rebarboru ze zapékací misky. Sirup můžete použít pro ovonění korpusu, pokud nechcete přidat likér. Mezitím rozdrťte v sáčku válečkem na nudle amaretové sušenky a našlehejte smetanu s přidáním moučkového cukru. Smetanu nepřešlehejte, nesmí být příliš tuhá, spíše má mít lehce tekutou konzistenci. Nakrájejte třenou buchtu asi na půl až 1cm široké plátky. Připravte si misku a položte na její dno plátky třené buchty, lehce pokropte likérem. Poté přidávejte po celém obvodu skleněné misky špalky rebarbory. Dovnitř dezertu opatrně dejte šlehačku a zasypte amaretovou drtí. Poté lehce přidejte plátky třené buchty, pokapejte a opět po obvodu položte rebarboru, šlehačku a sušenky. Opakujte tak, aby poslední vrstva byla šlehačka, a ozdobte zbytkem pečené rebarbory. Nechte vychladit nebo ihned podávejte.

Dobrou chuť!