Bezinkový sirup zažívá comeback – unikátní aroma i chuť

with 1 komentář

Lehká a jemná chuť ručně natrhaných květů bezu, lidově bezinek, perfektně zachycuje esenci teplého léta nebo alespoň jeho předzvěst. Aromatické bílé květy černého bezu  ( Sambucus nigra) evokují večerní odpočinek na verandě se sklenicí voňavé limonády a předtím i výpravy za jeho květy. Angličané tvrdí, že léto začíná rozkvetlými květy bezu a končí jeho zralými tmavými plody,  nazývanými také bezinky. Asi na tom něco bude.  Tato oblíbená léčivka byla známá už starým Římanům a díky nim je rozšířena a užívána  zvláště v severní, střední a jižní Evropě dodnes.

Bezinky_07

Velká oblíbenost všeho z velmi aromatických květů bezu, ať to jsou sirupy, šťávy, sorbety nebo extrakty k ochucení moučníků, v poslední době velmi zesílilo. Bezinky zkrátka zažívají svůj velký comeback a stávají se velmi úspěšným prodejním artiklem. Známé firmy Belvoire, Monin či Bottle Green si získávají zákazníky opravdu skvělými bezinkovými  šťávami a limonádami s různými příchutěmi. A zcela právem, neboť unikátní aroma a chuť bezinkové šťávy a sirupu s lehce ostrou chutí jsou nezbytné všude, kde potřebujete získat luxusní silně aromatickou a sladkou vůni.

Do moučníků či do šlehané smetany

Použijte bezinkový sirup z květů jen tak k ochucení ranního bílého jogurtu nebo jako polevu na čerstvé ovoce, třeba borůvky, broskve, jahody i rebarboru. Ke zvláčnění piškotových těst se tento  bezinkový sirup hodí ideálně. Sirup dá jemnou příchuť i máslovým krémům a řezům, a pokud potřebujete ochutit šlehačku ke zdobení, přidejte jednu malou lžičku sirupu těsně před ušleháním do tuha. Vyznavači teplých nápojů mohou zkusit rozředit sirup horkou vodou a podávat jako voňavý čaj.

Voňavý a osvěžující sirup k výrobě lahodných nápojů

Zkuste bezinkovou šťávu nebo sirup bez vaření, ideálně vydrží v chladu několik týdnů, i když jim dlouhou životnost nedávám, většinou do konce léta zmizí. Jakmile ochutnáte nejjednodušší mix s vodou a ledem, tonikem anebo s bílým vínem, získáte osvěžující nápoj lehké a jemné chuti s  aromatickou vůní a jinou limonádu už nebudete chtít.

Ochuťte šampaňské a dejte vínům nový twist!

Moje nejoblíbenější užití bezinkového sirupu je k ochucení šampaňského. Tedy samozřejmě ne těch nejznámějších a velmi kvalitních šumivých vín s označením champagne, ale třeba k přetvoření levnější  cavy nebo prosecca v delikátní šumivý nápoj neodolatelně osvěžující chuti a vůně. A pokud nějaký levný sekt, pak volte raději  brut (demi sec by asi byl příliš sladký, nicméně proti oblíbeným sladkým sektům nic nemám, jen mi jednoduše sladká chuť vše ostatní přehluší),  přidáním bezinkové šťávy získáte lehký aperitiv, zvláště se hodící v letním období. Vyzkoušejte i další aperitivy, vykouzlíte je přimícháním sirupu do vodky nebo bílého vína, dobrá nealkoholická verze je třeba s tonikem nebo perlivou vodou.

Bezinkový sirup bez vaření, zdravý a delikátní

Recept na bezinkový sirup je snadný a rychlý. Navíc vyrobíte unikátní levnou šťávu v bio kvalitě, tedy pokud nesbíráte květy přímo u frekventovaných silnic. K jeho výrobě stačí jen objevit právě rozkvetlé keře bezu černého a sesbírat jeho vonné bílé květy. Je to také dobrá výmluva na objevnou výpravu do přírody.  Určitě si bezinkovou šťávu zamilujete, se vzpomínkou na časy, kdy bezinkové sirupy dělávaly naše babičky, ale je nutné nezmeškat sezónu. Nejlepší jsou květy těsně po rozkvětu lákající omamnou vůní pylu. A ten čas právě nastal!

Bezinky_05

Dále potřebujete už jen pár surovin, velký hrnec, sítko a mušelín.

Bezinkový sirup z květů

Ingredience:   Pro 3 větší lahve

1 kg bílého cukru písek
4 citróny
55 gramů kyseliny citrónové
1,5 litru vařící vody
30 květů bezu černého

Postup:

Květy sbírejte za sucha, těsně po rozkvětu, a nůžkami ostříhejte stonky. Broučci nejsou vítáni, takže květy otřepte a lehce omyjte ve vodě.  Jde o to, aby na květech zůstalo co nejvíce pylu, který právě dává své okouzlující  aroma. Zatím dejte vařit 1 a půl litru vody a do velké skleněné mísy, nerezového hrnce nebo jiné nádoby dejte 1 kg pískového cukru a zalijte právě vařící vodu. Promíchejte, aby se cukr rozpustil, a nechte zchladnout. Mezitím omyjte 4 citróny, odkrojte šťopky a oloupejte škrabkou kůru. Citrónovou kůru dejte do nálevu.  Oloupané citróny nakrájejte na tlustší kolečka a přidejte do nálevu s 55 gramy kyseliny citrónové. Nakonec přidejte oprané květy bezu a promíchejte, aby vše bylo ponořené. Přikryjte čistou utěrkou a nechte louhovat alespoň 48 hodin, někdo doporučuje 3 až 5 dní. Květy by měly pustit to nejlepší, co skrývají – vůni a chuť – do cukrového roztoku za významné pomoci citronů a kyseliny citronové.  Kontrolujte, zda jsou květy ponořené, občas zamíchejte a citrony lehce mačkejte. Připravte si sterilizované sklenice. Připravený roztok pomalu přelijte do jemného sítka anebo do cedníku s mušelínem. Pokud chcete sirup ještě čistší, ještě jednou ho přelijte přes mušelín. Mírné zakalení však vůbec nevadí. Propasírujte do velké nádoby a přes trychtýř nalévejte do sklenic. Uzavřete a můžete hned použít. Skladujte ideálně v chladnu a temnu, vydrží až měsíc. Takto bude kdykoliv k dispozici na přípravu výborné limonády s ledem.

Pokud budete chtít sirup uchovat déle, jednoduše ho krátce svařte a nechte v horké lázni ve sklenicích sterilovat 10 minut. Takto vydrží léta! Pokud máte plastové lahve, můžete i zamrazit.

Pro sofistikovanější labužníky doporučuji ještě přidat pomerančovou kůru a kolečka pomerančů, přidají na zajímavé chuti.

Bezinkový sirup, jakkoliv to zní někomu obyčejně, je exkluzivní přírodní pochutinou, tak se pusťte do jeho výroby. Pro nastávající léto nesmí ve vaší kuchyni chybět!

Dobrou chuť!

 

One Response

  1. […] limonádu. Bezinkový sirup, šťávy a limonády zažívají v pravém smyslu svůj comeback! Recept na sirup z bezinkových květů je jednoduchý, připravuje se totiž za studena a není nutné ho nijak převařovat. Dá se v plastových […]