Jahodový cheesecake s bílou čokoládou

with Žádné komentáře

Britské jahody – tradice a pochoutka

Jahody jsou symbolem přicházejícího léta. V prvních květnových dnech začíná v Británii ta pravá sezóna jahod, které již nejsou importovány z Egypta, Maroka nebo Španělska tak jako v jiné měsíce roku, ale jsou vypěstované přímo v Anglii. Všechny nesou hrdě nálepku „British Strawberries“ a jejich sklizeň probíhá až do začátku listopadu. Mírné klima v Británii a tradiční oblíbenost jahod proměnily vzhled celého anglického venkova, který je doslova poset jahodovými poli. I Beatles o nich zpívali…, i když „Strawberry Fields (Forever)“ v Lennonově písni znamená jen jméno zahrady Armády spásy, na kterou vzpomíná.

Za poslední léta se pěstování jahod v Británii zněkolikanásobilo a zdá se, že jich stále není dostatek. Není se co divit, jahody v Británii jsou cosi jako rodinné stříbro. Bez jahod se neobejde žádná svatební hostina, piknik, garden party, jednoduchá večeře nebo výletní den na pobřeží moře.  S jahodami je spojen tenisový Wimbledon, kde se ročně spotřebují tuny jahod (vloni to bylo 28 tun), stejně tak tomu je na dostizích, automobilových závodech, golfu, kriketových turnajích či koncertech pod širým nebem. A pokud se někde podává šampaňské, pak jedině s jahodami. Jahody jako osvěžující dezert Angličané většinou servírují jen tak v misce zalité tučnou smetanou.

Jahody s cukrem a smetanou

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce obecně, nechci-li říci na celém světě, a vyznačují se nejsladší chutí mezi drobným ovocem. Zralé jahody přinášejí chuť ovocných tónů s karamelem, některé odrůdy mají i ananasovou příchuť. Pro mírně kořeněnou příchuť se jahody doplňují nasládlými aromaty hřejivé skořice, badyánu a vanilky. Jahody a jejich aromatické chutě však nejlépe vyniknou s cukrem a mléčnými produkty, proto je kombinujeme nejčastěji se smetanou, ale také s jogurtem, sýry a máslovými těsty. Jahody lze úspěšně doplnit jinými druhy ovoce, nejvhodnější jsou maliny, kdy se malinové pyré s cukrem přidává pro osvěžení chuti některých odrůd jahod. Jahody jsou také skvělé s melounem, ananasem, pomerančem, rebarborou, hroznovým vínem a broskví. Jahody též výborně ladí s lískovými ořechy, mandlemi a kokosem, kdo by neznal nadýchanou ořechovou roládu s jahodovou náplní. Kdo miluje sladké, neodolá dezertu v Británii nazývaném „Eton mess“ (podle kriketového turnaje pořádaného od 19. století na jedné z nejprestižnějších škol v Británii Eton college). Tradice je zachovávána dodnes, tento lehký a nadýchaný moučník z meringue (bezé), šlehačky a jahod se zde každoročně servíruje 4. června. Pokud se bezé při přípravě rozláme, vůbec to nevadí, o to tu asi právě jde. Odvážněji, avšak neméně chutně lze jahody kombinovat s avokádem, rajčaty, olivami a čerstvým barevným pepřem. Ač to někomu může znít neobvykle, macerované jahody v pomerančovém likéru Grand Marnies s čerstvě namletým pepřem patří mezi moje nejoblíbenější studené omáčky podávané k panna cotě nebo vanilkové zmrzlině.

Přidávejte mátu peprnou

Z bylinek se k jahodovým tónům nejlépe hodí máta, zvýrazní svěží chuť jahod, a tak s ní počítejte při zdobení a servírování jahodových dezertů. Čerstvé mátové lístky, vymačkaná šťáva z citronu a cukr je klasický způsob, jak zvýraznit báječnou chuť jahod.

Když čokoláda, tak k jahodám zásadně bílá

Nejlépe se však k jahodám hodí bílá čokoláda. Podtrhne jejich chuť a funguje lépe než mléčná či hořká čokoláda, zejména také pro její lehký tvarohový podtón. V případě, že použijete krémový sýr, smetanu a bílou čokoládu, máte ideální kombinaci pro báječný dezert – jahodový cheesecake! Delikátní, jemný, efektní a vysoce návykový dort, který se nepeče a je do půl hodiny hotový. Jen mu nechte chvilku času k odpočinku v lednici. Odvděčí se vám chladivou svěží chutí a pevnou strukturou i bez přidání želatiny. Sušenky na dno cheesecaku vybírejte velmi kvalitní, a pokud budou mít karamelou příchuť, je to ta pravá volba. Vyzkoušejte letní jahodový cheesecake! Jahodová sezóna právě začíná!

Jahodový cheesecake s bílou čokoládou

(inspirováno Waitrose)

Ingredience:

175 g BeBe rodinných nebo jiných kvalitních sušenek
100 g másla
400 g čerstvých jahod
200 g bílé čokolády
400 g tvarohového krémového sýra Lučina nebo Philadelphia (bez příchutě)
25 g moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
čerstvé mátové lístky na ozdobu

Postup:

Sušenky dejte do igelitového sáčku a válečkem na nudle je rozdrťte. V misce rozpusťte máslo, přidejte rozdrobené sušenky a smíchejte. Do dortové formy o průměru 20 cm a alespoň 4 cm vysoké lehce zatlačte nejdříve do stran formy a pak na dno sušenkovou směs a nejlépe malým šálkem nebo skleničkou uhlaďte. Nechte chvilku v ledničce odpočinout, zatím omyjte jahody a zbavte je okvětních lístků a více než polovinu jich rozpulte. Rozpůlené jahody řezem dolů pokládejte na dno formy se sušenkovou směsí a dejte vychladnout do ledničky. Mezitím rozlámejte bílou čokoládu na menší kousky, dejte do misky a nechte zahřát nad hrncem s horkou vodou.

Rozměklou čokoládu umíchejte do hladka. Nenechte ji však přehřát a odstavte včas z ohně, nechte ji lehce zchladit. Poté vmíchejte 4 lžíce tekuté smetany. V jiné míse smíchejte krémový sýr s cukrem a dvěma lžícemi vařící vody do hladka. Nejlépe elektrickým mixérem smíchejte dohromady bílou čokoládu a krémový sýr. Směs velkou lžící přendejte do formy na jahody a uhlaďte. Ušlehejte zbylou smetanu ke šlehání, nesmí ale hrudkovatět, a lehce jí pokryjte směs ve formě. Zbylé jahody nakrájejte na plátky a rozprostřete na dort. Ozdobte mátovými lístky. Dejte do ledničky alespoň na 3 hodiny ztuhnout a vychladit. Po vychlazení opatrně tenkým nožem ojeďte okraje formy a opatrně otevřete sponu. Krájejte na kousky a ještě ozdobte mátou a jahodami.

Dobrou chuť!