Brigadeiros – ani bonbón ani pralinka

with Žádné komentáře

V poločase můžete s dětmi připravit sladké překvapení nepečené kuličky s kakaem nebo kokosem s pěkným názvem brigadeiros, což v překladu znamená cosi jako brigadýr. Název vznikl jak jinak než náhodou, žena brigádního generála Eduarda Gomese,  prezidentského kandidáta z  roku 1945, podávala tyto sladké kuličky na party na podporu manželova zvolení. Hosté si pochoutku tak oblíbili, že se každý ptal: „Dali jste si už tu brigadýrovou sladkost?“ Jméno se ujalo a zůstalo v oblibě i s tímto sladkým pamlskem, který je rozšířen po celé Brazílii. Jde o nepečené koule z kondenzovaného mléka s možností mnoha příchutí, avšak ty pravé, které nesmějí chybět na žádné oslavě, zvláště pak na brazilské svatbě, jsou jen z kakaa a z kokosu. Smícháním kuliček z tmavé čokoládové směsi a bílé kokosové symbolizuje vztah obou snoubenců a tvoří milé pruhované kousky k ochutnání. Obalte je v čokoládové rýži, strouhaném čerstvém (!) kokosu (vím, je to těžké, takže i strouhaný sušený je dobrý) anebo jen v moučkovém cukru. Brigadeiros však není ani pralinka ani bonbón, je to sladká tečka, která vám tak akorát uspokojí vaši touhu po sladkém. Dávejte si na oslavu všech gólů vašeho oblíbeného fotbalového týmu. A pokud nedají žádný, dejte si je pro útěchu – to vše vám splní brigadeiros!

Ingredience: pro dvě dávky po osmi kuličkách (s kakaem a s kokosem). Kokosová verze se nazývá beijinhos.

2 x 400 g konzerva slazeného kondenzovaného mléka bez příchutě
2 x 20 g másla
4 velké vrchovaté lžíce kakaa (nejlépe na přípravu horké čokolády)
4 velké vrchovaté lžíce strouhaného sušeného kokosu
na zdobení čokoládovou rýži nebo kuličky (vybírejte z kvalitní tmavé čokolády) a strouhaný kokos nebo moučkový cukr a několik hlaviček hřebíčku, papírové košíčky

Postup:

Do kastrolu dejte jednu dávku kondenzovaného mléka, přidejte 4 lžíce kakaového prášku, 20 g másla a míchejte na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud směs nezačne houstnout a odlepovat se ode dna. Neměla by se vařit, držte teplotu těsně pod bodem varu. Stále míchejte, velmi snadno se připálí. Odstavte z ohně a opatrně přendejte na plochý talíř vymaštěný máslem.

 

Nechte zchladnout. Mezitím připravte stejnou směs, ale místo kakaa přidejte kokos a také nechte na talíři vychladit. Namažte si dlaně a prsty máslem, aby se nelepily, a lžící vykrajujte větší kousky a vytvořte koule velké asi jako pingpongové míčky. Obalte v kakaových kuličkách a dejte do košíčků. Stejně postupujte s bílou kokosovou směsí, obalujte v kokosu nebo moučkovém cukru, ozdobte hřebíčkem. S čerstvým kokosem jde o jedinečnou lahůdku!

Dobrou chuť!