Bublající šampaňské želé a želé s ovocem

with Žádné komentáře

Rozmanitá ovocná želé jsou hladivým a chladivým osvěžením v parných letních dnech. Ovocná želé mají další nesporné výhody, které nelze pominout – především jsou osvěžující, zdravá, nízkokalorická a dobře se přenášejí v piknikovém koši (nevylijí se) a snesou servírování i při letních teplotách. Je to jednoduše ideální dezert na výlet nebo zahradní party či na chvíle po grilování. A pokud obětujete na jejich přípravu láhev šampaňského, budete mít pochoutku pro dospělé plnou lahodných bublinek.

zele_02

Nechte uvolnit bublinky

Kdo by chtěl na letní piknik vyrazit s řádně vychlazeným sektem Bohemia, italským proseccem nebo španělskou cavou a obává se, že by nápoje brzy zteplaly, bublající šampaňské želé je pro něj to pravé. Bublinky ze šampaňského jsou geniálně uvězněny v křišťálově průhledném želé a s první ochutnávkou vybublají.   Je to skvělé, krásné a zábavné!  Chuť a vůně ? No přece – šampaňská!

Letní želé však nemusejí být připravena jen s originálním Champagne nebo jiným lahodným šumivým vínem, můžete použít i suché bílé víno, ideálně se hodí francouzské Chablis. Bez větších rozpaků sáhněte i po vínech růžových, dají želé příjemný barevný i chuťový podtón. Pokud chcete dosáhnout krásné červené barvy želé, volte klasiku s likérem Kir (likér z černého rybízu Cassis) nebo Kir Royal, což je verze se šampaňským. Silnější povahy nepohrdnou variantou s vodkou.

Pro abstinenty se nejen pro svoji téměř průhlednou barvu, ale i pro vynikající chuť hodí bezinková šťáva nebo sirup. A bezové květy ještě neodkvetly, k sirupu potřebujete jen citrón, cukr a kyselinu citrónovou, takže klidně stihnete obojí. http://www.tastejourney.cz/2014/05/bezinkovy-sirup-zaziva-comeback-unikatni-aroma-i-chut/

Želé s čerstvým letním ovocem

Proč je želé tak oblíbené? Asi nejen proto, že s čerstvým ovocem v pohárcích krásně vypadá, ale i kvůli tomu, že zachová letní ovoce na pár dní krásně zakonzervované a kdykoliv si vzpomenete, můžete si pro ně sáhnout do ledničky. Dětem želé dává hodně radosti a smíchu, když nejde „vylít“ ze skleniček. Jako malí jsme želé milovali, zvláště pokud mělo jedovatě zelenou barvu lesních skřítků nebo tmavě červenou karmínu. Chuť byla sice trochu syntetická, barviva také mnoho, ale to nijak nevadilo. Jen jsme přesně nevěděli, co znamená „Rote Grütze“, což byla snad jediná instantní směs od firmy Dr. Oetker, která byla za dob socialismu k sehnání.

zele_05

Želé je zvláště ve Spojených státech velmi populární, nejen pro svoji chuť a konzistenci, ale především jako výborný „zaháněč“ chutí na sladké při dietním programu. Jeden šálek nebo sklenička ovocného želé i s alkoholem má jen 67 kalorií, neobsahuje žádný tuk, dokonce některá želé jsou úplně bez cukru a můžete jich sníst tolik, dokud nebudete zasyceni, a stále vám budou chutnat. Kdo by si želé nezamiloval!

Příprava želé – nic složitého, jen čas na ztuhnutí

Příprava želé je jednoduchá. Jen je zapotřebí zachovat dvě základní pravidla: všechny suroviny i formy musejí být při nalévání želé vychlazené a zásadně přilévejte chladnou tekutinu do horkého želé, pokud to spletete, želé neztuhne.  Takže rozhodnete-li se pro individuální menší formy nebo i pro jednu velkou, vždy je dobré vychladit je v ledničce nebo mrazáku. Současně chlaďte i ovoce, sirupy a šumivá vína. Počítejte s tím, že želé potřebuje v ledničce odpočívat alespoň několik hodin. Z ovoce na chuť i ozdobu jsou nejefektnější maliny, borůvky, jahody a ostružiny. Vyvarujte se želé z ananasu nebo kiwi, budete mít problém a želé se nepovede, brání tomu kyselé šťávy obsažené v těchto druzích ovoce.

K podávání je vhodná větší, nejlépe skleněná mísa, můžete také použít hezké skleničky na koktejly a víno, pro rustikální vzhled sáhněte třeba po skleničkách od jogurtů. Želé bude vypadat efektně a můžete ho servírovat přímo ze skla. Pokud máte pěkné formy, bábovičky nebo jiné ozdobné tvary, pak je dobré je vyložit potravinovou fólií, aby se dobře vyklopily; pro uvolnění z forem použijte trochu horké vody. Želé servírujte s čerstvými lístky máty, meduňky nebo i bazalky a pro luxusnější prezentaci ozdobte kopečkem šlehačky nebo kysané smetany či zmrzlinou. Samozřejmě záleží na vaší chuti.

Tak se do toho pusťte!

Šampaňské želé s letním ovocem

Ingredience: pro 8 vysokých skleniček nebo velkou mísu

7 plátků želatiny nebo agaru (zdravější želírovací verze z mořských řas)
1 láhev vychlazeného šampaňského
150 g pískového cukru
150 g jahod rozkrájených na čtvrtky, hrst malin a borůvek

Postup:

Dejte do mrazáku na několik hodin nebo přes noc skleněnou mísu i skleničky, ve kterých budete želé podávat. Plátky želatiny nastříhejte na širší proužky a dejte nasáknout na 5 minut do misky se studenou vodou. Do malého kastrolku nalijte malou sklenku šampaňského a přidejte cukr a míchejte. Přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil, a odstavte. Plátky želatiny osušte nejlépe papírovou utěrkou a vmíchejte do teplé směsi s cukrem, dokud se želatina nerozpustí. Želatinovou směs dejte do větší chlazené mísy, opatrně nalijte zbytek šampaňského a spojte. Opatrně míchejte, aby ve směsi zůstalo co nejvíce bublinek. Lžící odstraňte případnou pěnu, přikryjte potravinovou fólií a dejte zpátky do mrazáku asi na hodinu, než směs začne lehce tuhnout. Přidejte opatrně ovoce. Pak želé rozdělte do vysokých sklenic nebo nechte v servírovací míse. Nedejte se zmást množstvím bílých sněhových bublinek, které zachvátí směs, když přidáte ovoce. O bublinky tu přece jde především. Pěna krásně ztuhnutím zmizí a bublinky zůstanou.  Dejte do ledničky úplně ztuhnout, což bude několik hodin, nejlépe přes noc.

zele_01

A pak si už jen vychutnávejte bublající a praskající želé!

Želé s bezinkovým sirupem a ovocem

Ingredience:

200 ml bezinkového sirupu
200 ml vody
5 plátků želatiny
čerstvé maliny

Postup je stejný jako u předchozího receptu, jen nemusíte čekat na ztuhnutí v mrazničce a hned rozdělte do sklenic s malinami.

Nealkoholická verze s bezinkovým sirupem je variantou bez cukru, místo šampaňského použijte aromatický bezinkový sirup a vodu. Pokud chcete bublinky, zkuste přidat místo vody nealkoholický sekt. Ovoce zvolte dle chuti, avšak zaručuji, že tou nejlepší kombinací jsou maliny a bezinky. Pokud ovoce vyplave, nebojte se ho lehce namačkat dolů. To je důležité v případě, kdy budete želé vyklápět, aby vám efekt udělaly kuličky ovoce na povrchu báboviček. Servírujte s vanilkovou zmrzlinou a nejen děti se budou bavit!

Dobrou chuť!