Třešně a čokoláda: Nejlepší kombinace pro cookies

with Žádné komentáře

Cookies – dobrota i pomocník v počítači

Nikoho by před pár lety asi nenapadlo, že jednou vypukne boj  vyznavačů chutných receptů s počítačovými experty. Když dnes řeknete slovo „cookies“, což znamená anglicky koláček, oplatka či sušenka, nastává bitva gurmánů a počítačových uživatelů. Za vše mohou internetové vyhledavače, které vám  většinou sdělí, že cookies je pomocník, ale i problém ve vašem počítači. Buďte však naprosto klidní, cookies v první řadě znamená vždy báječnou sladkou pochoutku, jejíž název se dostal do americké angličtiny díky holandským přistěhovalcům, jejichž slovo „koekje“, neformálně „koekie“ znamená malý koláček.

Američané a i Britové si na své cookies nenechají sáhnout a znamenají pro ně jednoduše vášeň a potěšení, nejčastěji spojené s čajovým dýchánkem.

Takže nakonec si ajťáci vymysleli název cookies právě proto, že asociuje zvyklost ze Spojených států nebo Velké Británie nabídnout účastníkům určitého zájmového spolku nebo skupiny jejich oblíbenou sušenku pro vytvoření příjemnější atmosféry.

Proč jsou cookies tak oblíbené?

Jednoduše proto, že poskytují slast a potěšení již při prvním nakousnutí. Jde o malé, ploché pečené pochoutky z mouky, vajec a cukru, do kterých můžete přidat i něco navíc podle své chutě. Nejznámější jsou cookies s kousky čokolády, ty nejlepší z pravé belgické, tmavě hořké, mléčné i bílé a dále se přidávají i všechny druhy ořechů nebo sušeného ovoce od brusinek až po rozinky a kokos. Velmi častou variací jsou karamelové příchutě. U cookies pro děti je nejoblíbenější verze zdobení lentilkami, v Anglii a v dalších zemích prodávaných pod názvem „smarties“. Existují i velmi zdravé druhy cookies  z celozrnné mouky s dýní a všemi možnými semínky.  Osobně dávám přednost klasice a většina absolutních puristů miluje cookies jen ze  čtyřech základních surovin, jimiž jsou máslo, mouka, vejce a samozřejmě čokoláda, nejčastěji jen přidaná ve formě čokoládových kousků.

Připravit si pravé cookies není tak složité a pokud dočtete tento článek, připravíte je za chvilku. Výsledkem budou opravdově máslové, syté, voňavé čokoládové placičky, které zmizí dříve, než je stačíte uložit do sklenice, aby neoschly. A tak stejně jako já, se jen divíte, jak to, že jsme je objevili až  v posledních dvaceti letech. Ale dřív bylo všechno americké nebo anglické špatné, takže se není  čemu divit.

Třešnička na dortu

Jak se orientovat v záplavě receptů na ty nejlepší cookies? Každý má své oblíbené chutě, i já jsem vyzkoušela spoustu receptů, ale nedám dopustit na rady nejoblíbenějšího kuchaře v Británii. Není jím  Jamie Oliver, Gordon Ramsay ani Heston Blumenthal, ale Nigel Slater. Jím připravované cookies mě inspirovaly a podle mého názoru představují absolutní špičku v přípravě těch čokoládových cookies. Tajemství úspěchu je nejen v chuti, ale i ve struktuře, která musí být na povrchu tužší a křupavá a uvnitř vláčná až mazlavá, avšak vždy nadýchaná. Nenechte se ošálit velmi měkkou strukturou a po předepsané době pečení a odolejte pokušení dopékat déle. Správné cookies musejí být uvnitř vláčné. A pokud se obáváte, že nebudete schopni přesně odhadnout velikost bochánků na plechu, použijte zmrzlinový dávkovač, cookies budete mít na plechu jako  zmrzlinové kopečky. Neodvažujte se v žádném případě cookies stlačovat, aby z nich byly placičky, vaše trouba to udělá za vás, jen počkejte doporučených deset až čtrnáct minut. A nejen to, při jejich přípravě se kolem vás bude vznášet vůně  másla a třtinového cukru s vanilkou a opražených lískových ořechů. Nenechte se zlákat představou, že vše urychlíte, když vynecháte pražení. I to je součást rituálu a vznikne jím požadovaná kombinace sladěných chutí.  Vyzkoušejte se mnou a nadělte si tuto pochoutku nejen sobě, ale i svým dětem. Budou se na vás za to krásně usmívat a za chvíli škemrat, ať upečete další!

Třešnička na dortu je nejen příměrem, ale je míněna i doslova, protože co jiného, než zralé tmavé třešně, se můžou hodit k té správně hořké čokoládě? Servírujte obojí zásadně dohromady nejen pro neotřelou kombinaci chutí, ale i pro potěšení z netradiční prezentace.

Čokoládové cookies s třešněmi ( i malinami)

Ingredience: pro 12 cookies

200 g hořké čokolády s podílem 70 % kakaa
75 g másla
225 g hnědého třtinového cukru  muscovado
2 vejce střední velikosti
1 lžička vanilkového extraktu
150 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
50 g celých lískových ořechů, nejlépe vyloupaných
150 g čerstvých černých třešní, případně hrstka malin

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si dvě 100 gramové tabulky čokolády, rozlámejte je ještě v obalu o plochu stolu a dejte do skleněné misky nad hrnec s vařící vodou rozpustit. Není nutné směs míchat, jen v klidu počkejte, až se čokoláda roztaví. Odstavte ještě než zmizí všechny kousky, dosažená teplota zbytek čokolády rozpustí.

Máslo s cukrem utřete elektrickým mixérem do hladka a krémova. Postupně přidejte vejce a vanilkový extrakt, stále míchejte. Přidejte lehce zchladlou změklou čokoládu.

Nyní si připravte lískové ořechy. Na rozehřátou pánev dejte celé ořechy a lehce je po všech stranách opražte. Pokud mají slupku, opražené je dejte do papírového ubrousku a mnutím odstraňte slupku. Opražené ořechy rozdělte na třetiny. Třetinu rozsekejte na hrubo, odložte stranou, druhé dvě pak ještě dále sekejte na jemno. Ořechy přidejte ke krémové směsi spolu s moukou a práškem do pečiva, ale již zapracujte jen lehce vařečkou nebo pevnější stěrkou, aby směs zůstala nadýchaná.

Připravte si dva plechy, vyložte je papírem na pečení a pomocí zmrzlinové lžíce vykrajujte kopečky sušenkové směsi na plech. Počítejte s tím, že kopečky se změní v plátky, takže na každý plech dejte pouze 6 kopečků v dostatečné vzdálenosti, aby se při pečení neslepily.

Pečte vzpomínaných 10 až 14 minut. Na pohmat jsou i po upečení velmi měkké, ale uvnitř budou  vláčné, i tak jsou dostatečně propečené. Pokud je budete péci delší dobu, budou tvrdší a více křupavé, ale i to není na závadu. Vyndejte je z trouby a nechte chvilku stydnout, poté je ostrým nožem opatrně přeneste na kovovou síťku a nechte úplně zchladnout. Podávejte se zralými třešněmi a malinami, které právě zrají. Sypejte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!