Hravé letní nanukování

with Žádné komentáře

V parném létě není nic příjemnějšího než si dopřát ledového nanuka. A že nanuky nemusejí být jen smetanové nebo jogurtové a stále větší oblibě se těší vodová zmrzlá „lízátka“, je dnes již jasné. Nechme se tedy inspirovat  novým trendem ledových nanuků, přicházejícím z New Yorku a Londýna. S kreativně vytvářenými domácími nanuky přišli Angličané, Nadia a Cesar Rodenovi, kterým umělecké vlohy opravdu nechybí. Barevné nanuky, vymýšlené jako na běžícím pásu, jsou určeny pro každou příležitost a sezónu a prodávají se jako dobroty na ulici (tzv. street food). Fantazii se meze nekladou, a tak z chuťových kombinací a neočekávaných mixů surovin se dají připravit nekonečné varianty domácích nanuků. Rodenovi, mimo jiné bratranec a sestřenice, s tímto projektem jménem ICE KITCHEN udělali díru do světa a své umělecké nanuky prodávají na South Banks v Londýně a ve známe čtvrti  SOHO v New Yorku.

nanuky_07

V ledu zakleté kousky bylinek, koření a ovoce

Hravá a unikátní možnost obměňovat ICE KITCHEN mě inspirovala k přípravě sezónních nanuků. Nejvíce mi učarovaly nanuky se zamrzlými kousky ovoce, bylinek, koření a květin uvnitř. Vodové nanuky přitahují pozornost zmraženými lístky máty v čerstvě vymačkané limetkové šťávě s cukrem, takže vlastně jde o nanukové mojito, nebo ve šťávě z bílého grepu vás překvapí hvězdička badyánu či v zázvorovém nanuku objevíte tenký plátek citrónu s zářivě žlutou kúrou.

Napadne vás nekonečné množství možností, když zjistíte, že se do nanuku můžou zmrazit celé kousky svěží broskve obalené v tajemném tmavě karmínovém kabátu ibiškového sirupu a že červený grep můžete smíchat třeba s vaším oblíbeným aperitivem Campari a získáte neodolatelně svůdnou hořkosladkou kombinaci chutí a světle růžové barvy.

Citrónový nanuk se zázvorem a opilý melounový nanuk

Fantazii se při přípravě vodových nanuků meze nekladou, a tak si při jejich domácí výrobě pěkně pohrajte. Vyzkoušejte vše, od nejjednodušších variant ovoce s limetkovu šťávou až po sofistikované okurkové a rebarborové chutě. Připravte si se mnou alespoň dvě nejzákladnější varianty jako stvořené pro současné letní dny, oblíbený citrónový nanuk se zázvorem s kontrastně senzační svěží chutí, která vám vydrží pěkně dlouho na jazyku a melounový nanuk topící se v bílém rumu.

Pro výrobu potřebujete jen několik málo věcí: tvořítka na zmrzlinu, tedy spíše na nanuky. Prodává je Tescoma a to i s přídavným tvořítkem na zmrzlinovou polevu, třeba čokoládovou, tu však dnes vynecháme a zvolíme ji spíše pro jogurtové nebo mléčné varianty. Formy, ale pro změnu barevné, silikonové, prodává Tchibo a jejich kuželovitý tvar připomíná běžně prodávané vodové zmrzliny Calipo.

Pokud nemáte formičky na nanuky, můžete použít jakékoliv jiné formy, od skleniček, silikonových forem až po povoskované papírové košíčky. Jen neopomeňte, že forma musí mít širší vrchní část, jinak z formy nanuky nevyndáte. Pokud formy nemají úchytky, kupte dřívka na nanuky. Jako zmenšenou formu nanukových lízátek můžete též použít tvořítka na led a místo dřívek do nich vložit koktejlová párátka. Zde je improvizace nutností.

Citrónový nanuk se zázvorem:

Ingredience: pro 6 nanuků

3,5 cm čerstvého zázvoru, oloupaného a najemno nakrájeného nebo nastrouhaného
400 ml vody
85 g pískového cukru
velmi jemně nastrouhaná kůra z jednoho a půl citrónu
35 ml čerstvé citrónové šťávy
3-4 tenké plátky citrónu

nanuky_03

Postup:

Do malého kastrůlku dejte nastrouhaný zázvor, vodu, cukr, citrónovou kůru a přiveďte k varu. Vařte jen krátce, dokud se cukr nerozpustí, odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Poté nalijte do sítka a pasírujte, aby všechen sirup odkapal. Smíchejte sirup s citrónovou šťávou. Směs nalijte do formiček, asi 5 mm od horního okraje, abyste nechali prostor na zvětšení objemu při mražení. Poté přidejte do každé nanukové formy plátek citrónu. Pokud formy nemají úchytky, přidejte dřívka a dejte zmrazit. Zamrazte při co nejnižší možné teplotě asi 4-8 hodin. Čím rychleji dáte směs zamrazit a čím nižší bude teplota v mrazáku, tím méně krystalků se v nanucích objeví. Po úplném zmrazení formy opatrně vyndejte a ponořte je do horké vody asi na 10-20 sekund. Poté nanuk vyndejte z formy. Můžete začít hned mlsat, nebo nanuky uložit do vzduchotěsného igelitového sáčku nebo voskovaného papíru a znovu zmrazit. Tak budete mít ledovou dobrotu kdykoliv k nakousnutí, tedy spíše nalíznutí a formičky můžete ihned použít pro další kreativní nanukování.

Opilý červený meloun

Kdo má rád červený vodní meloun, může si připravit tento nanuk hned nadvakrát. Neobávejte se názvu, alkohol se nedává do nanuku, ale jednoduše se v něm máčí! Takže jednou pro milovníky lehce ovoněné chuti máčejte v bílém rumu, třeba značky Baccardi nebo Havana Club, a pro nealkoholickou verzi koupejte nanuka v čerstvě vymačkané limetkové šťávě. Je to ta správná volba pro osvěžení, jen s ohledem na název doporučuji do bílého rumu namáčet raději až po poledni.

Opilý melounový nanuk

Ingredience: pro 6 nanuků

2 polévkové lžíce vody
33 g pískového cukru
350 g vodního červeného melounu, bez pecek a nakrájeného na kostky
2,5 lžíce limetkové šťávy
špetka soli
šťáva ze 2 limetek na vykoupání nebo stopka bílého rumu

nanuky_05

Postup:

Vodu s cukrem dejte do kastrůlku, přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.  Odstavte, nechte vychladnout. Mezitím nakrájený a odpeckovaný meloun dejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Přidejte limetkovou šťávu, sůl a cukrový sirup a znovu rozmixujte. Pokud chcete mít směs úplně hladkou, můžete ji propasírovat přes jemné sítko. Plňte do nanukových forem, přidejte dřívka, dejte zamrazit dle předchozího postupu. Po zmražení servíruje pokapané limetkovou šťávou nebo polité bílým rumem. Opravdová pochoutka!

Zkoušíme i jiné varianty lahůdkových chladivých nanuků, sledujte na lidovky.cz, dobrá chuť a tastejourney.cz

Dobrou chuť!