Rybízová pochoutka s rumem, skořicí a vanilkou

with Žádné komentáře

Rybíz je neprávem opomíjeným lahodným ovocem s výraznou chutí. Nelze nevzpomenout ani na jeho vynikající zdravotní benefity, neboť je výrazným stimulátorem imunity lidského organismu. Každého napadne, že u nás je rybízový džem nezbytný při slepování vánočního cukroví a do piškotové rolády. Marmelády a želé z červeného rybízu jsou absolutní klasikou, ale tím výčet rybízových specialit většinou končí. Stále rybíz nedoceňujeme a není tolik konzumován, jak by se dalo očekávat na tak rozšířené bobulovité ovoce, vždyť snad každý má na zahradě nějaký ten stromek nebo keř rybízu.

rybizova_pochoutka_02

Co vykouzlit ze zralého rybízu – rybízovou pochoutku!

Využijte posledních zralých hroznů s granátově červenými kuličkami a připravte si tak trochu jinou rybízovou lahůdku. Nejde o běžnou marmeládu, džem nebo klasické želé, jde o objevení tajemství chuti rybízu s přidání vanilky, skořice a rumu.

Rybízová pochoutka je ideální do moučníků, ale i k masu a mořským plodům

Pokud namítnete, že marmelád k snídani už máte dost, vězte, že použití této kořeněné lahůdky je daleko rozmanitější než pouze do sladkých pokrmů. Tuto rybízovou pochoutku můžete použít jako glazé polevu na pečená masa, kuřecí nebo jehněčí či vepřové, masům dodá pěkný lesk. Nečekaný zážitek vás čeká, přidáte-li tuto pochoutku ke krevetám, kdy její pikantnější chuť ještě více podpoří jemný tón plodů moře.

Využití při přípravě sladkých pokrmů se fantazii meze nekladou, ale nejlépe se hodí k vanilkovým krémům a pudinkům. Krásně osvěží i jako poleva na zapečené sladké moučníky s rýží nebo krupicí.

S citrónem můžete připravit zmrzlinový sorbet nebo jen tak dát zamrazit kousky rybízu jednotlivě na misku a polévat je touto pochoutkou. Rybíz osvěží téměř každé aranžmá teplých moučníků a tak si rybízovou pochoutku  připravte, abyste měli v zimních měsících trochu náskok s voňavou omáčkou . Klidně vám nahradí i brusinkový kompot.

Tento recept na rumovou pochoutku používám celá léta a ještě se mi neomrzel, protože je jednoduše apartní. Vyzkoušejte!

Rybízová pochoutka s rumem, vanilkou a skořicí

Ingredience: pro až 6 menších skleniček

1 kg odstopkovaného červeného rybízu
600 g pískového cukru
1-2 vanilkové lusky
2-3 větší kusy celé skořice
2 lžíce rumu
2 sáčky kyseliny citrónové nebo šťáva ze 3 citrónů

rybizova_pochoutka_01

Postup:

Rybíz zbavte stopek, nejlépe to jde pomocí vidličky. Dejte do cedníku a properte pod proudem studené vody. Rybíz dejte do nižšího kastrolu nebo na pekáč, přidejte celou skořici a vanilkové lusky. Vanilkové lusky můžete použít i tvrdší, které máte třeba léta k ovonění cukru; pokud je nemáte, volte vanilkový cukr nebo esenci. Vařte asi 10 minut, než rybíz pustí šťávu. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. K zahuštění použijte kyselinu citrónovou nebo šťávu z citrónu. Vyzkoušejte na talířku, zda směs tuhne. Rybíz obsahuje hodně pektinu, takže většinou není zapotřebí přidávat různé želírovací cukry či jiné přípravky pro lepšení tuhnutí. Nakonec přidejte rum podle chuti. Nechte chvilku usadit a teprve asi po 30 minutách, aby zbylé kuličky rybízu byly rovnoměrně rozprostřeny, nalévejte do sterilizovaných sklenic. Skořici ani vanilkové lusky nevyndávejte, báječně vám ovoní a okoření pochoutku, odstraňte je až při podávání. Tyčinka skořice může vytvořit zajímavou dekoraci.

Dobrou chuť!