Třešňové tiramisu neboli cherrymisu

with Žádné komentáře

Tiramisu je dnes již klasický oblíbený dezert, který zkusil připravit snad každý. Pokud vás někdy napadlo, proč se tato klasická italská lahůdka jmenuje právě tiramisu, odpověď na tuto otázku bývá někdy zavádějící. Nechci polemizovat s kuchařskou hvězdou Jamiem Olivierem, ale právě on v jedné ze svých prvních kuchařských knih „Jamieho Itálie“ tvrdí, že název tiramisu znamená v angličtině „pick me up“, tedy volně přeloženo „rozvesel mě“.

cherrymisu_04

Pokud jste to nevěděli (stejně jako já), název tiramisu poprvé použil italský cukrář Roberto Lingauanotto. Jeho kmotřenka Francesca Valori byla skvělá cukrářka a on na její počet pojmenoval dnes již světově známý dezert Tiramisu, což bylo její dívčí jméno. Takže pokud často slyšíte, že tiramisu znamená „pick me up“ nebo „pull me up“, což by se dalo volně přeložit nejen jako rozvesel mě, ale i zvedni mě anebo také jako „ vyprošťovák“ (jen doufám, že ne díky likéru), nevěřte tomu. Ať už jméno tiramisu pochází odkudkoliv, jisté je, že je to báječně nadýchaný nepečený moučník.

Když zrají třešně…

Dnes vám přináším návod, jak si udělat neokoukané třešňové tiramisu a nazvat je třeba  cherrymisu. Český název stále ještě hledám, ale nejlepší by bylo tenhle báječný moučník nazvat třešňové tiramisu.

Sezóna třešní je v plném proudu, a pokud seženete krásné tmavé třešně, neváhejte je použít pro přípravu lehkého dezertu. Doporučuji opravdu tmavé odrůdy třešní, z chrupek by to nebylo ono. Ano, můžete upéct bublaninu nebo francouzský clafoutis, což je snad jeden z mála dezertů, který je dovoleno v parném létě péct, ale to není můj šálek čaje, protože spíše připomíná nákyp.

cherrymisu_03

Léto velí zapomenout na horkou troubu a zaměřit se na nepečené dezerty. Vyzkoušejte tento třešňový dezert, moučník, který je něčím mezi tiramisu a nadýchaným triflem (čti trajflem), nepečeným oblíbeným anglickým dezertem. Hlavní zásada při jeho přípravě je nespěchat a nechat čas na odležení, aby se piškoty nasákly višňovým likérem a ještě více se zvýraznila chuť macerovaných třešní. Nakonec výhoda chlazení je neoddiskutovatelná, vše se dá udělat v předstihu. Pokud se vám nestane, že někdo z vašich blízkých o půlnoci podnikne výpravu do ledničky a chlazenou pochoutku sní, máte ten nejbáječnější dezert na právě přicházející léto. A navíc nazvala bych tento dezert jako tři v jednom. Podle způsobu servírování můžete říkat, že jste udělali tiramisu v případě, že servírujete do mělké keramické misky, v případě, že použijete hlubší mísu, máte trifle a pokud servírujete individuálně do malých misek…máte třešňovou jednohubku. Co víc si ještě můžete přát?

Cherrymisu je opravdu něco nového, moderního a chutného. Zapomeňte na kávu a kávový mandlový likér a místo toho použijte griotku nebo portské. Chuť plná zralých třešní, griotky a krému s mascarpone vás doslova omámí. Vyzkoušejte!

Třešňové tiramisu

Ingredience: pro 6 – 8 osob

500 g zralých tmavých třešní
200 ml višňového likéru (griotka nebo cherry brandy)
6 vrchovatých lžic pískového cukru
4 žloutky
500 g mascarpone
150 ml smetany ke šlehání
30 dlouhých cukrářských piškotů
na ozdobu mletou skořici a pár tabulek hořké čokolády na hobliny

Postup:

Nejdříve si dejte stranou pár třešní na ozdobu, omyjte a odpeckujte zbylé třešně a nakrájejte je na větší kousky. Je to asi ta nejhorší část přípravy, šťáva je všude a krásně obarvuje do karmínově rudé vše, čeho se dotkne. Jakmile tohle zvládnete, máte vyhráno a příprava je již snadná. Třešně dejte do menšího hrnce, přilijte višňový likér a 2 vrchovaté lžíce cukru a nechte přejít krátce varem. Odstavte z ohně a třešně nechte přes sítko okapat. Třešně a likér s cukrem (obojí zvlášť) zchlaďte v ledničce.

cherrymisu_02

Mezitím si nejlépe elektrickým mixérem utřete žloutky s 4 vrchovatými lžícemi cukru. Míchejte, dokud nebude směs světlá a nadýchaná. Postupně přidejte mascarpone a ušlehanou smetanu. Dejte do chladničky na chvíli zchladit.

Připravte si velkou skleněnou mísu, mělkou keramickou nebo 6 malých skleniček, ve kterých budete dezert podávat. Nyní postupně cukrářské piškoty namáčejte ve višňovém likéru a nechte na pár sekund ponořené, aby piškoty nasákly likér, a dejte do mísy. Klaďte vrstvy piškotů a okapaných třešní a krémové směsi mascarpone se šlehačkou. Vše musí být vychlazené. Střídejte tak, aby poslední vrstva byla krémová směs mascarpone. Ozdobte nastrouhanou hořkou čokoládou nebo posypte skořicí anebo zkuste obojí. Chuť bude i tak výborná. Dejte do chladničky na několik hodin, alespoň 4 nebo nejlépe přes noc, odležet. Před podáváním ozdobte tmavými třešněmi.

Dobrou chuť!