Bellini – nejlepší koktejl ze šampaňského na světě

with Žádné komentáře

Unikátní nápoj jménem Bellini si takové označení zaslouží, i když k jeho výrobě se používá výhradně šumivé víno prosecco, nikoliv pravé šampaňské. Bellini je voňavý, elegantní nápoj pro každou příležitost a k jeho přípravě potřebujete jen 5 minut!

Bellini_01

Harry´s bar – legenda a genius loci

Pravdou je, že pravé Bellini, tedy míchaný nápoj z broskvové dřeně a šumivého vína, je pravou italskou specialitou spojenou s vyhlášeným Harry´s barem v Benátkách. Jeho majitel Giuseppe Cipriani tento nápoj vymyslel někdy v třicátých letech jako sezónní osvěžující koktejl a v roce 1948 ho pokřtil po známém benátském malíři Giovanni Bellinim, protože jeho obraz, respektive unikátní narůžovělá barva oděvu postav, Ciprianimu připomínala barvu koktejlu.

Řeknete si, proč právě Harry´s bar, když majitelem je Guiseppe? Za založením baru stojí půvabná historka, kdy mladý bohatý Američan z Bostonu Harry Pickering, často navštěvující Benátky, najednou přestal chodit pít do hotelového baru, kde byl mladý Cipriani barmanem. Když se ho Guissepe otázal proč, Harry se přiznal, že rodina z obav před jeho pitím ho odstřihla od všech financí. Cipriani mu půjčil v dnešním přepočtu asi 5000 dolarů s tím, že jednou mu je Harry vrátí. Po dvou letech Harry půjčku splatil a k tomu přidal ještě dalších čtyřicet tisíc na založení nového společného podniku. Ciprianova pracovitost a invence přinesla své plody a Harry´s bar brzy získal velkou oblibu.

Žádný jiný bar v Evropě nemá bohatší historii

Harry´s bar v Benátkách se stal místem setkávání světové společenské smetánky. Zasloužilo se o to nejen jeho umístění přímo u zastávky gondol na Grande Canale v Calle Vallaresso a nejlepší výhled na moře, ale především vytříbená a vyhlášená kuchyně a dokonalý servis. Každý, kdo něco znamenal, jednoduše chodil do Harry´s baru, ať to byl třeba Charles Chaplin, baron Rothschild, Aristoteles Onassis, Alfred Hitchcock, Truman Capote, Sinclair Lewis, Peggy Guggenheimová nebo Woody Allen.

Bellini_03

Snad nejvíce byl stylový Harry´s bar vyhledáván Ernestem Hemingwayem, který v Benátkách strávil pár let jako válečný korespondent. Také s ním je koktejl Bellini spojován, ačkoliv se též zasloužil o neméně známé suché Montgomery Martini (slavný poměr ginu a vermutu 10 : 1, s variantou 15 : 1, kterou vůči nepříteli preferoval britský polní maršál Bernard Montgomery), které si spisovatel údajně objednal jako první.

Dnes Harry´s bar není v Benátkách jediný, další Harry´s Dolci vlastní také rodina Cipriani stejně jako několik dalších po celém světě, nejvíce však ve Státech, např. v New Yorku, LA, ale též v Buenos Aires, Mexiku, Hong Kongu, Abú Dhabí.

Pokud někdo navštívil legendární Harry´s bar v Benátkách a dal si Bellini, mohl být lehce zklamán. Nikoliv barem a restaurací, ta je unikátní nejen svým interiérem a naprosto perfektním servisem, ale způsobem servírování: v malé úzké skleničce jako od hořčice. Chuti to nevadí, ta je báječná, ale přesto bychom očekávali noblesnější prezentaci.

Italové často servírují prosecco do skleniček na bílé víno, nikoliv do fléten na šampaňské, a tradičně se takto podává i Bellini. Pokud však tvrdíme, že je to nejlepší koktejl ze šampaňského, klidně ho podávejte ve skleničkách na šampaňské, tedy spíše ve vysokých než širokých.

Bílé broskve, prosecco a přesná příprava – to je Bellini

Bellini koktejl je mixem šumivého vína prosecco a pyré z broskví s bílou dření, a to v poměru 2 díly prosecca a 1 díl pyré.

Originální nápoj si Giuseppe Cipriani velmi chránil a každý, kdo nepřipravoval koktejl Bellini přesně podle stanoveného návodu a ze správných ingrediencí, byl vystaven i žalobám rozzlobeného majitele Harrys baru. Dodejme, že pře dopadly pro něj úspěšně. Jakmile totiž skončila sezóna broskví s bílou dužinou, začaly se používat broskve žluté, nebo dokonce různé náhražkové nektary, jejichž chuť pro Bellinni může být nevýrazná. Nakonec Ciprianni začal prodávat originální nektar z bílých broskví jako pravý základ pro tu správnou přípravu koktejlu Bellini z Harrys baru.

Bellini_02

Koktejl se zásadně připravuje z dřeně bílých broskví, jejichž voňavá a lahodná šťáva se získá rozmačkáním nebo nastrouháním na hrubém struhadle a poté přecezením přes sítko. Mixér k získání broskvového nektaru se nedoporučuje, protože může dřeň příliš nadýchat a napěnit.

Do sklenic pak dáme jeden díl takto získaného nektaru a dva díly šumivého prosecca. Pokud by si někdo myslel, že šampaňské zde bude fungovat lépe, mýlil by se, příliš aromatická a ovocná chuť se jednoduše pro Bellini nehodí. Bellini je ryze italský koktejl, stejně jako marinování broskví ve víně je italská tradice.

Přidáním trochy šťávy z malin nebo třešní získá Bellini svoji správnou narůžovělou barvu.

Nejdůležitější zásadou při přípravě koktejlu Bellini jsou velmi studené suroviny a skleničky předem vychlazené nejlépe v mrazničce nebo delší dobu v chladničce. Do nápoje se nikdy nepřidává led.

Klasický koktejl Bellini

Rozpis:

pro dvě osoby (protože tento koktejl nikdy nepijete sami).
lahev velmi chlazeného prosecca
4 zploštělé broskve s bílou dření

Postup:

Omyté broskve zbavte pecek, oloupejte a dřeň rozmačkejte do sítka nad mísou. Můžete také použít nerez struhadlo s většími dírami na sýr.

Šťávu z broskví zachyťte do vyšší nádoby a nalévejte do skleniček. Zachovejte poměr jeden díl pyré a dva díly prosecca.

Tak na zdraví!