Rybízová limonáda – blahodárné účinky i skvělá chuť!

with 1 komentář

Také se vám letos urodilo víc rybízu, než jste čekali? A kynutých rybízových koláčů jste přejedení, marmeládu na slepování lineckého cukroví máte zavařenou a stále nevíte, co s rybízem? Nezoufejte a dopřejte tomuto báječnému ovoci více pozornosti, zaslouží si ji, při své skromnosti je překvapivě výjimečné.

rybizovka_08

Obyčejné ovoce – neobyčejný účinek na naše zdraví

Neprávem opomíjený rybíz, ať už červený, černý nebo bílý, je u nás běžné letní ovoce. Možná vás tato přírodní lahůdka nadchne, když se dozvíte, že na keři visí v hroznech jako drahokamy kuličky s těmi nejvýživnějšími látkami. O blahodárném účinku rybízu na celkovou kondici organismu už věděly naše babičky a možná dodnes nostalgicky vzpomínáte na jejich želé, rybízová vína a bublaniny. Nejlepší je dát si hrst rybízu hned po ránu k snídani, doslova vás „nakopne“ nejen svojí svěží chutí, ale i stimulací imunity. Rybíz je plný vitamínů, už jen 40 kuliček nám poskytne denní doporučenou dávku vitamínu C, a v rybízu jsou hojně zastoupeny i vitamíny skupiny B, niacin (vitamín B3) a kyselina pantothenová (B 5). Nejvíce je však ceněn vitamín P neboli rutin, který účinně chrání naše cévy. Rybíz obsahuje hodně vlákniny a tříslovin a též pektin, což dohromady s ostatními stopovými prvky  účinně podporuje naši imunitu.

Kyselé překvapení na jazyku čeká na svůj comeback

Možná že důvodem ne právě velké pozornosti, kterou rybízu věnujeme (tedy spíše nevěnujeme), je překvapení na jazyku, kde místo očekávané sladké váš překvapí ostrá chuť. Červené kuličky, evokující sladké bonbóny, jednoduše matou. Ostřejší chuť některých odrůd je podobná brusinkám, ale ve srovnání s nimi je rybíz o mnoho sladší. Brusinky jsou pro svou zemitou chuť nesmírně ceněné a já doufám, že se podobné pozornosti dočká i červený rybíz a zažije svůj vítězný comeback.

Mimořádně lahodná osvěžující chuť – to je rybízová limonáda!

Dopřávat si domácí lahodnou rybízovou šťávu je jednoduše in! Podivuji se, proč se rybízovému sirupu a šťávě nevěnuje více pozornosti, když příprava je tak snadná a chuť skvělá. Ve Skandinávii vám stejně jako bezinkový sirup nabídnou rybízovou limonádu téměř všude, jednoduše vědí, co je dobré. Já mám v této souvislosti opravdové dilema. Je lepší bezinkový, nebo rybízový sirup? Nevím, protože oba jsou lahodné, zdravé a neodolatelné!

rybizovka_04

A navíc připravit rybízovou limonádu je nesmírně snadné. Jednoduše si uděláte sirup (hustší a sladší) nebo šťávu (lehčí a méně sladkou) a pak už je jen ředíte, minerálkou bez bublinek nebo perlivou vodou. Máte dvě možnosti, jak s rybízem naložit. Buď chcete zachovat vše, co je v rybízu cenné a dobré, a limonádu uděláte za studena (je mnohem sladší a rychleji ji musíte spotřebovat), anebo preferujete krátké povaření (opravdu jen 5 minut) a větší intenzitu chutě. Obě varianty jsou skvělé!

Rybízová limonáda – Krátce povařená

Ingredience: pro 2 litry sirupu k ředění

1 kg červeného rybízu
500 g pískového cukru
2 citróny
1 limetka

Postup:

Rybíz zbavte stopek a oddělte kuličky, nejlépe to jde vidličkou, obírání rukou trvá dosti dlouho. Operte v sítku krátce ve studené vodě. Dejte do hrnce, lehce rozmačkejte a přidejte 2 litry vody a 500 g pískového cukru. Citróny a limetku nakrájejte na osminky a vymačkejte z nich do hrnce šťávu a přidejte i s kůrou. Přiveďte k varu a vařte krátce jen 5 minut za stálého míchání. Odstavte a nechte asi 30 minut stát, aby se vylouhovala dobrá chuť rybízu. Zatím si připravte vypařené láhve, do kterých budete sirup plnit. Ještě teplý sirup dejte do sítka (podle požadované čirosti sirupu volte jemnost sítka) a přeceďte a lehce propasírujte do jiné nádoby. Plňte do sklenic. Takto vyrobený sirup vydrží až 2 měsíce v lednici nebo se dá v plastových lahvích zamrazit.

rybizovka_05

Rybízová limonáda – Za studena

Ingredience:

750 g rybízu
750 g cukru
750 ml vody
2 citróny
citrónová šťáva ze 4 citrónů

Postup:

Rybíz zbavte stopek a operte ho. Do mísy dejte rybíz a menší část cukru a nechte v ledničce lehce rozmačkané stát asi hodinu.  Vyndejte  a  rybíz s cukrem a ještě  co nejvíce rozmačkejte na kaši. Poté směs přeceďte, propasírujte přes sítko a nechte okapat, tím získáte rybízovou šťávu. Mezitím cukr  a vodu zahřejte a povařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté do cukrové vody přidejte rybízovou šťávu  a šťávu ze dvou citrónů a zamíchejte. Plňte do sklenic, při podávání řeďte vodou nebo minerálkou na limonádu. Servírujte s ledem a citrónem.

Nanuk i gin – to vše s rybízovým sirupem

Z koncentrovaných sirupů připravujte třeba ledové nanuky s pár kuličkami rybízu a limonády. Podávejte s ledem a plátkem citrónu, a pokud ještě máte hrozny červené rybízu, přidejte je do limonády nebo jen tak na ozdobu sklenic.

Pro slavnostnější variantu podávejte ve sklenicích na martini a přidejte gin. Takto připravený koktejl ozdobte plátky citrónu a podávejte s ledem. Pro útěchu si říkejte, že vitamíny vyváží alkoholický vliv koktejlu.

Dobrou chuť!

 

One Response

  1. […] velmi trendy limonády si z rybízu můžete připravit dort nebo koláč se sněhovou náplní s mandlemi a skořicí. […]