Saltmarsh – nejen skvělá kuchyně u  Seven Sisters

with Žádné komentáře

Pokud někdy zavítáte na jižní pobřeží Anglie a budete se rozhodovat kam na výlet, nezaváhejte ani chvilku a navštivte přírodní úkaz Seven Sisters. Jedná se o jedno z nejkrásnějších a nedotčených oblastí mořského pobřeží s 280 hektary křídových útesů s meandrovým údolím řeky Cuckmere.

Národní park  Seven Sisters

Seven Sisters znamenají sedm vyrcholků nádherně bělostných přírodních útvarů, táhnoucích se od Seafordu až po Eastbourne. Pokud jste viděli film Tmavomodrý svět, Pokání nebo Robina Hooda s Kevinem Costnerem, tak právě tady se natáčely některé ze scén. A také se vám tento pohled na skalnaté bílé pobřeží mohl zdát povědomý v případě, že jste si zakoupili Microsoft Windows 7, kde je panoramatický pohled na Seven Sister nastaven jako jedna z výběru možností tapety.

Až se probrouzdáte údolím řeky Cuckmere (nebo přímo tam proplujete kajakem či kánojí), a při odlivu se projdete i po mořském dně, při cestě nazpátek můžete zavítat do příjemného statku Saltmarsh, jehož kořeny sahají až do 16. století. Leží přímo  u informačního centra parku Seven Sisters a uvítá vás krásnou zahradou, patiem a při špatném počasí i útulnými zakoutími u krbu.

Nejlepší scones v blízkém Litlingtonu?

Až donedávna jsem se domnívala, že na čaj je nejlépe se vydat jen o kousek dál do vesničky s milým názvem Litlington, kde je zahradní centrum s místní čajovnou, takže sedíte převážně v nádherné zahradě, a kde na doporučení mé anglické kamarádky Stevie dělají nejvyšší a nejlahodnější scones v celém okolí. Sice je to stále pravda, ale mě lákají tradiční čajovny a café s moderním twistem a právě Saltmarsh to vše v plném rozsahu splňuje. A není to jen kavárna, je to i místo pro ubytování, zahradní sezení, bar a pohostinnost, která  nezná překážek. Především tady výborně vaří a místní kuchyně je vyhlášená.

Jídlo podle kuchařského velmistra Nigela Slatera

Pokud vejdete dovnitř, hned u vchodu na vás dýchne anglická tradice s moderním vybavením. Nepochybně nabídka jídel je inspirována jedním z nejvíce ceněných Britských kuchařů Nigelem Slaterem, a když zahlédnete jeho poslední vydání kuchařské knihy na okně, tak si hned řeknete,  tady jsem správně.  Při  prvním zkoumání jídleníčku vás zláká zajímavé členění celého menu, které rozlišuje “snídani”, pak další oddíl nazvaný “kdykoliv po snídani” a “ zkontrolujte si naší černou tabuli  denní nabídky” , následuje “ čas na něco sladkého” a končí “dětským menu”.

Nabídka dortů jako v nejlepší cukrárně a nakonec vás omráčí scones, které jsou snad ještě vyšší než v Litlingtonu a určitě to není tím, že jsou již plněné džemem a  smetanou. Objednává se u pultu a vše už nosí příjemná mladá obsluha na váš stůl ať už sedíte v patiu, na zahradě nebo přímo unvnitř.

Stojí za to si počkat

Na jídlo jsme sice čekali trochu déle, ale stojí za to být trpělivý a zatím si užít klidného posezení, vše se totiž ,včetně sendvičů připravuje čerstvé. Lehká jídla, quiche, denní polévka, vegetariánské burgery, ale i trhané vepřové v housce, to vše je v domácí kvalitě, čerstvé a nesmírně chutné.

S přehledem může Saltmarsh soutěžit s tradičním jídlem podávaným v pubech, tedy samozřejmě kromě Sunday roast. Stačí si jen vybrat, kde se posadíte, na zahradě, v patiu nebo uvnitř v příjemném café či baru?

Doporučuji! Skvělé  prostředí, příjemná obsluha, výborné jídlo.

www.saltmarshfarmhouse.co.uk