Kari prohřeje a uklidní tělo i duši. Baklažán na kari s cizrnou

with Žádné komentáře

Povánoční čas nahrává k zamyšlení, co uděláme se svým tělem a duší po období sváteční hojnosti. Leden se zaručenými dietními programy a různými detoxy na zhubnutí jen hemží, avšak tělo vzdoruje. Je čas chladu a zimy a naše podvědomí vyžaduje přísun energie. S dietami tak raději vyčkejte a připravte si pokrmy pro mrazivé dny. Exotické kari vám prohřeje a uklidní tělo i duši.

Studené detox koktejly a saláty? Raději vyčkejte, tělo si říká o něco jiného

V právě probíhajícím zimním období se moc nehodí pít studené, i když zaručeně zdravé detoxikační koktejly anebo do jídelníčku zařadit jen saláty. Naše zažívání si sice zaslouži po těžších vánočních pokrmech odlehčení, ale zpočátku stačí trocha půstu – zvláště střídavý nám jen prospěje. Pokud však chceme držet nějaký dietní program, většinou spočívající na zákazech určitých jídel, pak s takto jednostraným jídelníčkem dlouho nevydržíme. Každé zákazy a zaříkání vedou naopak se železnou pravidelností k jejich porušení. A zvláště teď v zimě. Tělo si říká o něco jiného.

Naslouchejte svému tělu, je čas přezimování

Zimní čas je pro pravé gurmány tím nejlepším obdobím, nic jiného nechutná lépe než jídlo, které nás zahřeje, nasytí a uspokojí, a to nejen tělo, ale i duši. Abyste zdárně přečkali zimu, je vhodné připravit si do misky něco teplého na zahřátí, a pokud možno voňavého. Dobrou volbou je polévka, ještě voňavější a lákavější však mohou být exotická mírně i více pálivá jídla – jako třeba kari.

Nalaďte se na exotické kari podávané v misce

Kouzlo exotických jídel vás získá svojí aromatickou chutí i způsobem podávání, tedy pokud je ser-vírujete v misce. Tak ještě více vyzní jejich vůně – jako když ponoříte nos do sklenky s červeným vínem. A pocit, kdy držíte v rukou misku a zahřívá vás do dlaní, v ní voní kari s čistou rýží nebo chlebovými plackami, je tím pravým lékem pro přežití mrazivého období.

Uklidňující i překvapivě osvěžující

Zkuste kari bez masa. Získáte tím uklidňující a překvapivě osvěžující jídlo, kde vám maso ani ne-bude chybět. Pokud chcete svému tělu dopřát více nutričně výživných látek, přidejte do kari cizrnu neboli římský hrách. Tato luštěnina má své rozmanité použití nejen ve středomořské kuchyni, kde je základní surovinou při přípravě známé pomazánky jménem humus, ale i jako součást dušených mas. Jejím přidáním poskytnete svému tělu potřebné rostlinné proteiny. A tentokrát vynechejte i kokosové mléko či smetanu, i tak bude kari lahodné.

Výrazná chuť a vůně, to je baklažán a rajčata na kari

Pokud se někdo obává, že příprava kari je složitá, jeho obavy jsou mylné. Vegetariánské kari je hotové za 30 minut bez jakýchkoliv větších komplikovaných postupů. Své o tom ví i Nigel Slater, nejlépe píšící britský kuchař, jehož variace na baklažánové a rajčatové kari jsou nekonečné. Rajčaty tento kuchařský génius obohatí baklažány, takže nejde jen o říznou chuť rajčat, ale i o pastvu pro oči. A až ozdobíte hotový pokrm několika zrníčky granátového jablka a zeleným korian-drem, získáte nádherně barevnou misku k servírování.

Zemitý charakter cizrny povznese chuť kari

Vyzkoušejte podle jeho nové knihy s jednoduchým názvem JÍDLO baklažánové kari a přidejte, pokud máte rádi, cizrnu, ta kari povznese ještě výš. Můžete ji osmažit a podávat zvlášť a dochutit garam masálou a citrónovou šťávou. Nedělejte si hlavu s namáčením a vařením, což může být časově náročné, jednoduše použijte cizrnu z konzervy. S představou přípravy rychlého, chutného jídla je to povoleno.

Baklažán na kari s rajčaty a cizrnou podle Nigela Slatera

Ingredience: pro 4 až 6 porcí

2 střední cibule
2 střední baklažány
700 g rajčat
2 stroužky česneku
2 lžíce kari koření (jemnější nebo středně pálivé)
6 polévkových lžic oleje
1 polévková lžíce jemně nasekaného zázvoru
1 polévková lžíce garam masály
trochu čerstvého koriandru
sůl, pepř na dochucení

Varianta s cizrnou:

2 plechovky cizrny
pár zrníček římského kmínu
1 cibule
kousek čerstvého zázvoru
1 lžička mletého koriandru
špetka kurkumy

K servírování

bílý jogurt
v páře vařená rýže nebo teplé chlebové placky

Postup

Nejdříve si oloupejte cibule a nakrájejte ji nahrubo. Baklažány omyjte a nakrájejte i se slupkou na větší kostky.

Ve větším hlubokém kastrolu nechte prohřát olej a osmažte cibuli a baklažány. Než změknou, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky 2 stroužky česneku a přidejte do kastrolu spolu s jemně na-sekaným čerstvým zázvorem. Přidejte 2 lžíce jemnějšího mletého kari a krátce osmahněte. Nakrá-jejte na kostky rajčata, přidejte do kastrolu a nechte mírně vařit 25 minut, dokud kari nezhoustne. Občas zamíchejte.

Pokud jste zvolili variantu s cizrnou, propláchněte ji a přidejte do směsi ihned po rajčatech.

Pokud cizrnu připravujete zvlášť, vlijte do mělké pánve trochu oleje, opražte semínka římského kmínu, pak přidejte oloupanou a nasekanou cibuli. Duste dokud nebude měkká. Přidejte trochu strouhaného zázvoru, kávovou lžičku mletého koriandru a špetku kukrumy. Vmíchejte plechovky opakané cizrny. Dochuťte trochou garamu masály, solí a citrónovou šťávou.

Dochuťte solí, pepřem a polévkovou lžící garam masály. Na závěr přidejte lístky čerstvého korian-dru a při podávání ozdobte a zjemněte bílým jogurtem.
Podávejte s rýží basmati vařenou v páře nebo s teplými chlebovými plackami.