Páj – britská národní specialita. Dnes pikantní kuřecí s listovým těstem

with Žádné komentáře

Páj, tedy dušené maso překryté těstovou krustou, je britská národní specialita. Pájů existuje nespočet druhů a připravují se z různých těst a náplní. Naslano i nasladko, velké i jen tak do ruky. Jedno se jim však nedá upřít – jsou ideálním jídlem zimního období.

Studené večery – pravé počasí pro páj

Jakmile ve Spojeném Království  začne mokrá a šedivá zima, je to pravé počasí pro páj. Náhlá potřeba křupavého těsta ve spojení s lahodnou šťávou postihne zřejmě každého Brita. Páje jsou v tomto období ideálním chutným “zahřívadlem”, tedy pokud si odmyslíme páje, které se podávají studené. Proč jsou tyto plněné koláče tak oblíbené?

Tradice nade vše, historie sahá až k 14. století

Především jsou pro Brity velmi tradičním jídlem. Připravují se mnoha způsoby a rozlišují se podle použití těsta na páje plněné, kdy vrstva křehkého těsta obaluje plně nebo alespoň částečně maso a druhy s krustou, kdy těsto slouží jako “poklička” při pečení. Zvláštním druhem jsou páje jako  plněné kapsy, velmi praktické jen tak do ruky jako svačina nebo i chutný oběd na piknik.

Nejznámější je vepřový páj s názvem Melton Mowbray Pork pie, spojený a pojmenovaný od nepaměti s tímto trhovým městem v hrabství Leicestershire, dříve velmi oblíbeným místem honů na lišky.  Místní výrobci pečou více než 4 tisíce vepřových pájů týdně, na což jsou náležité hrdí a žádají Evropskou unii o zápis do seznamu chráněné značky původu. Tyto koláče z křehkého sádlového těsta se pečou v páře, náplň je z pikantního sekaného vepřového masa, po vychladnutí se maso zatáhne a vzniklý prostor se vyplní rosolem z vepřových nožiček. Podávají  se studené nebo jen mírně ohřáté. Historicky je doloženo, že první psaný recept byl otištěn ve slavné kuchařce ze 14. století.

Jaké náplně? Dle libosti a chuti, naslano i nasladko

Samozřejmě existují i jiné tradiční páje, na které si nedají Britové sáhnout. Ty jsou většinou s masovou náplní ve vlastní šťávě, jíž je buď steak s ledvinkami (Steak and Kidney pie) nebo mleté hovězí či vepřové (Shepherds pie), stejně tak jako velmi oblíbené kuřecí s houbami  ( Chicken and mushroom pie), ale i třeba jen skvěle tající sýrový páj ( Cheese pie ). Se železnou pravidelností se nějaký z nich objevuje na jídelníčku britských pubů.

Do pojmu páj se zahrnují i různé zapečené chutné nákypy, kdy maso či směs ryb a mořských plodů je na povrchu přikryta bramborovou kaší nebo jen bramborami. Variant je nepřeberně a chuť je, i vzhledem k často používané krémově smetanové omáčce, výborná.

Samostatnou kapitolou jsou páje sladké, velmi populární ve Spojených státech, Kanadě a na Novém Zélandu. Kousek jablečného páje nebo páje z pekanových ořechů je asi něco podobného jako pro nás jablečný štrúdl a koláče.

Chutné, zahřívací, neotřelé

Co se pájům nedá upřít, je jejich variabilita a hlavně velmi dobrá chuť. Pokud se rozhodnete pro přípravu páje, zvolte raději jednodušší způsob než vaření v páře. Nakonec Angličané také přípravu pájů často nechávají až na víkend, kdy mají více času na vaření  a připravují je tradičním způsobem. Velmi populární je udělat velký kulatý páj pro větší počet strávníků. Přinést na stůl křupavě upečený páj  se sametově tmavou omáčkou a kusy pikantního masa má v sobě vždy něco slavnostního.

Kuřecí maso s listovým těstem

Můžete se však rozhodnout pro přípravu páje s krustou z listového těsta a i s tou si trochu pohrát.

Vyzkoušejte rychlou variantu kuřecího páje s pikantní klobásou a pórkem, ale těstem páj nezakrývejte.  Do vlastního páje přidejte i brambory, takže není zapotřebí nějaké zvláštní přílohy. O chutnou křupavou krustu se však nenechte ošidit, jen ji udělejte trochu jinak. Listové těsto si připravte zvlášť. Unikátní chuť vzniklého sosu z kuřecího masa a pórku listové těsto výborně doplní a jeho vykrajované tvary s různým, i třeba velmi pikantním posypem,  potěší nejen vaše oči, ale i chuťové buňky.

Rychlý kuřecí páj s pikantní klobásou

Ingredience:

balíček listového těsta
1 vajíčko na potření

na posyp:

kmín, sušené chilli papričky, sezamová zrníčka, uzená paprika

500 g kuřecích prsíček nakrájených na kostky
2 lžíce olivového oleje
2 velké pórky nakrájené na kolečka
3 větší brambory oloupané a nakrájené na větší kostky
čerstvý nebo sušený rozmarýn
2 lžičky uzené papriky
2 lžičky červené papriky
2 lžíce hladké mouky nebo hotová světlá jíška
1 nožička pikantní klobásy nejlépe kvalitní čabajky nakrájené na plátky nebo nudličky

Postup:

Nejdříve si připravte listové těsto k vyválení a vykrájení potřebných tvarů. Předehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto na chvilku nechte při pokojové teplotě, vyválejte a vykrajujte tvary podle vašeho vkusu a libosti, potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem, chilli papričkami, uzenou paprikou a sezamovými zrníčky. Pečte asi 10 -15 minut.

Ve větším kastrolu, nejlépe v těžkém litinovém, zahřejte olej a osmahněte pórek a čabajskou klobásu asi 5 minut, než pórek trochu změkne. Přidejte červenou a uzenou papriku, rozmarýn a ještě více osmahněte. Na druhé pánvi na horkém oleji osmažte krátce kousky kuřete a přidejte je k pórku spolu s bramborami. Zalijte vše asi 3/4 litrem kuřecího vývaru. Přidejte sůl a vařte dalších asi 15 minut, dokud kuře a brambory nebudou měkké. Zahustěte trochou světlé jíšky, kterou si připravíte ze 2 lžic hladké mouky a másla, nebo použijte hotovou světlou jíšku, kterou rozpustíte s trochou vařící vody. Krátce povařte, ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a podávejte s pečivem z listového těsta.

Perfektně zahřívací večeře.