Krvavé pomeranče k dokonalému jarnímu probuzení.

with 1 komentář

Červené pomeranče jsou vzácné a tajemné zároveň. Nikdy totiž nevíte, co se pod jejich slupkou skrývá. Po jejich rozkrojení se může objevit temně červená barva krve, anebo můžete získat jen zářivě červené žilkování v tmavě oranžové dužině. Až uvidíte pomeranče s červenými skvrnami, neváhejte ani chvilku a kupujte. Jsou úžasné!

Mimořádně zdravé, mimořádné dobré

Ať už je barva jakákoliv, jde o jedny z nejkvalitnějších odrůd pomerančovníku, nejčastěji rostoucími pod sicilskou Etnou. Jejich červené zabarvení může mít různou intenzitu, závisející na přítomnosti významného antioxidantu anthocyaninu, což je látka, která právě způsobuje unikátní vzhled i chuť, čím jsou pomeranče tmavší, tím je přítomnost tohoto silného antioxidantu vyšší. Anthocyanin působí jako prevence proti rakovině, srdečním onemocněním nebo také očním vadám. Červeně zabarvené pomeranče jsou plné vlákniny s výraznou dávkou vitamínů C, takže sklenička čerstvě vymačkaného džusu stačí pro denní potřebu.

Krvavé nebo jen červené pomeranče

Někoho by mohlo odradit označení krvavé pomeranče (blood oranges), proto je možné, že se začal používat název načervenalé nebo jen červené pomeranče (blush oranges), který je přijatelnější. Přitom se ale jedná o dvě různé odrůdy. Tmavě červené pomeranče jsou typem odrůdy Moro a Ippolito a jsou k dostání od prosince do března. Je tomu tak proto, že v tomto období se teploty pro zrání dostávají do největších extrémů, kdy chladné noci a slunné dny tvoří ideální klima pro tvorbu intenzivního tmavě červeného zabarvení. Karmínově červené odrůdy mají plnější a trochu hořčejší chuť, obsahují však nejvíce zdraví prospěšných látek. Světlejší odrůdy jako třeba Tarocco jsou k dostání od ledna do května, jsou stejně delikátní, jen o trochu sladší a lahodnější, a dají se lépe loupat. U obou variant můžete cítit až jemně malinovou chuť.

V celém Středomoří, Maroku i v Kalifornii je sezóna těchto karmínově červených pomerančů omezená, proto jsou tak ceněné oproti normálním pomerančům, které jsou k dispozici celoročně.

Sezóna v plném proudu, co připravit

Pomeranče jsou ideální do salátů, a to nejen pro svou zářivou a rozmanitou barvu. Můžete je doplnit červenou řepu, mátou a římským kmínem anebo spojit s nastrouhaným čerstvým fenyklem, čekankou a řeřichou. Takový salát se může podávat samostatně nebo jako doplněk k masům a rybám.

Nejpřirozenější je použít pomeranče jako sladký dezert, kde se výtečně doplňují s medem, ořechy, skořicí a kapkou nádherně aromatické vody z pomerančových květů. Ve spojení s karamelem červené pomeranče skvěle doplní osvěžující pannacotu. Pro lákavý efekt červeného zabarvení jsou ideální pro přípravu džusů, granit, sorbetů a také jsou ideální do koktejlů. Dát si po ránu sklenku čerstvě vymačkaného džusu s kapkou vody z pomerančových květů je elegantní způsob, jak začít den. A odpoledne ho jen doplníte proseccem, nebo zamícháte v šejkru na ledu se stopkou vodky či pomerančového likéru cointré.

Můžete si také uchovat nádherně červenou barvu těchto pomerančů v marmeládě, určitě do ní použijte proužky načervenalé kůry, udělá krásný efekt.

Salát z krvavých pomerančů – zahřívací, exotický, lahodný

Tento salát je osvěžující, ale i zahřívací zároveň. Je to způsobeno dresinkem, do kterého se přidává sladké koření. Trocha mletého hřebíčku v dresinku dodá salátu  exkluzivitu a teplou chuť. Většinou ještě k tomuto salátu připravím salát ze strouhaného fenyklu také s pomeranči, přidám i avokádo a použiji stejný dresing. Lehká pomerančovo-salátová večeře vždy slaví úspěch.

Ingredience:

Na salát:

míchané lístky zeleného a červeného salátu
2 bílé nebo červené čekanky
1 červený pomeranč
kousek tvrdého ementálu nebo Jarlsbergu

Na ořechy:

cukrové vlašské ořechy
100 g vlašských ořechů nakrájených na hrubo
10 g másla
100 g hnědého cukru
1/4 lžičky mleté skořice

Na dresink:

šťáva z 1 červeného pomeranče
4 lžíce lehčího olivového oleje
1 lžíce jemného hnědého cukru
1 lžíce vinného červeného nebo bílého octa
špetka mořské soli a mletého hřebíčku

Postup:

Nejdříve si připravte cukrové ořechy. Na suché pánvi opražte ořechy, jen asi 4 minuty, dokud nezačnou vonět a mít lehce zlatavou barvu. Přidejte máslo, cukr a skořici a nechte vše roztát a spojit, ihned odstavte z ohně. Ořechy rozložte na plech vyložený papírem a nechte zchladnout.

Připravte si lístky salátu, omyjte je, osušte a natrhejte. Čekanku omyjte a nakrájejte podélně na dlouhé proužky, pokud je menší jen rozdělte na lístky. Vezměte nyní pomeranč a tenkým ostrým nožem odstraňte z povrchu pomeranče kůru i s bílou dužinou, dejte si celý pomeranč do ruky a vykrajujte plátky pomeranče bez bílých přepážek.

Na dresink vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče a dejte do misky, přidejte ocet, olej, špetku soli a koření. Šlehací metlou šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí.

Na talíř nebo do mísy smíchejte salát, naaranžujte pomeranče, polijte dresingem, posypte ořechy a nahrubo nastrouhaným sýrem.

 

One Response

  1. […] chuť. Nejlepší je ho nakrouhat na velmi ostrém struhadle na plátky a pak už jen použít do Krvavé pomeranče k dokonalému jarnímu probuzení anebo právě v kombinaci s červenou řepou a feta sýrem. Fenykl si velmi dobře rozumí s […]