Ferrari, nebo tříhvězdičkový michelinský oběd v restauraci Alain Ducasse v Londýně?

with Žádné komentáře

Jednoduché počítání… Pokud šetříte na nablýskané Ferrari nebo briliantový náhrdelník a je to váš životní cíl a sen, klidně dál spořte, i když je výsledek většinou v nedohlednu – vždycky se totiž najde něco přednějšího ke koupi nebo naopak k placení. Pokud si však chcete užít života, zajděte do špičkové restaurace, vychutnejte si dobré jídlo a pití, a přijde vás to rozhodně levněji, nehledě na radost ze zážitků!

Pokud nemáte trpělivost čekat několik měsíců nebo dokonce více než rok, abyste se za 380 EUR za večeři na osobu někde gurmánsky ve vyhlášené zahraniční michelinské restauraci navečeřeli, zamyslete se, zda to nejde se stejným efektem jinak. Stačí si jen zajít na oběd při vaší návštěvě Londýna. Kam? Třeba do uznávané a třemi michelinskými hvězdami ověnčené restaurace světoznámého kuchaře a gastronomické hvězdy Alaina Ducasse v hotelu The Dorchester.

Nechte se vést hvězdami, těmi michelinskými

Pokud má někdo ve svém portfoliu 21 michelinských hvězd, z nichž tři získal ještě před svými třicetinami, není to jen tak náhodou. Sympatický šedivák s typickými kulatými brýlemi a la Richard Holbrooke patří mezi nejlepší světové šéfkuchaře.  Po celém světě mu patří vyhlášené restaurace a je uznávaným gastronomických odborníkem, má své kuchařské školy, je autorem několika kuchařských knih a právě teď se těší velké oblibě jeho knižní gastronomičtí průvodci velkoměsty.

J`aime London, J`aime New York, J`aime Paris od Alaina Ducasse

Pokud právě nemíříte do Londýna, ale třeba do Paříže nebo do New Yorku, mohou vám posloužit objemné knihy od této kulinární ikony, které vás bezpečně navedou třeba k nejbližší skvělé kavárně, baru, lahůdkářství nebo na opravdově autentická tržiště. Alain Ducasse se vyznává, proč tato města miluje, kam vždy zajde a co ho na nich přitahuje. Ve výčtu nejsou jen nedostižně drahé restaurace, nabízí vám unikátní přehled všech zajímavých míst, která byste neměli minout. Lepšího průvodce se nemůžete přát!

Restaurace Alaina Ducasse v londýnském hotelu The Dorchester  – nejvyšší kvalita

Pokud v Londýně najdete vám vyhovující podnik podle Alainova knižního doporučení, vydejte se tam. A pokud chcete vyzkoušet, jak se jí v tříhvězdičkové michelinské restauraci tohoto kmotra francouzské kuchyně, zajděte do restaurantu Alaina Ducasse  ve fajnovém hotelu The Dorchester, sídlícího na Park Lane v luxusní čtvrti Mayfair v Londýně.

Má to několik nesporných výhod: nemusíte čekal půl roku, až na vás přijde řada, stačí se objednat pár dní dopředu a můžete si dopřát i cenově příjemnější obědové menu. I tak je nutná rezervace na přesně stanovenou hodinu. Pak se již nechte unášet angličtinou s roztomilým francouzským přízvukem, až se vás personál bude telefonicky vyptávat, zda opravdu přijdete, jak se těšíte a zda nejste alergičtí na nějaké jídlo nebo surovinu, z nichž se menu připravuje.

Zádrhely? Kromě dress code a běžné znalosti společenského bontonu žádné

I když vše vypadá opravdu jednoduše, nějaké zádrhely se mohou vyskytnout. K potvrzené  objednávce obdržíte náležitou prosbu o respektování dress code, tedy i na oběd do hotelové restaurace se nemůžete vydat ve sportovních kalhotech, natož krátkých nebo sportovních botách, natož žabkách, rozdrbaných džínách, basebalové čepici či tzv. beanies. Nutností je sako a košile s límcem a společenské boty. Pokud máte vyřešené oblečení, pak už si jen užíváte.

Od okamžiku, kdy vstoupíte do luxusní restaurace hotelu, se vše točí jenom kolem vás. Na každou maličkost je myšleno dopředu, a pokud něco nevíte, tak se jen nechte vést.

Máte přesně stanovené tříchodové menu, vybíráte si z nabídky bílých a červených vín, menu dále zahrnuje minerální vodu a kávu nebo čaj. Pečivo a malá pozornost podniku, jako je třeba předkrm z krabích krevet s bílou fazolí a fazolovým pyré s mikrobylinkami nebo kuličky z odpalovaného těsta se sýrem, to vše je určeno pro nastartování vašich chuťových buněk, a naopak vybrané zákusky a čokoládové pralinky z dílny velkého mistra Ducasse jsou sladkým zakončením vašeho gurmánského zážitku.

Moderní rafinovaná francouzská kuchyně

Ovšem pokud byste na místě změnili názor na nabízené menu, předloží vám z dalších asi šesti možností výběru jídel a variant degustace, takže stačí se jen rozhodnout.  Až si vyberete, pak začíná ten správný koncert pro všechny vaše vjemy.

Podává se zde moderní, rafinované francouzské menu, které připravuje šéfkuchař Jocelyn Herland. Můžete si potvrdit, jak se zde pracuje se surovinami, ty jsou velmi přísně vybírané a většina z nich je z Británie, zvláště mořské produkty, a jak opravdu mají jídla chutnat.  Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy jsou té nejvyšší kvality, co vás vždy překvapí je naprosto lahodná chuť každého sousta. Připravovaná jídla jsou opravdovým rájem pro vaše chuťové buňky.

Opravdový koncert obsluhy

A neobávejte se, nejde o nijak miniaturní porce ani přemrštěně nazdobené kreace, jde sice o inovativní kuchyni, ale u obědového menu jde spíše o tradiční zpracování. Garantuji, že neodejdete hladoví, když si dopřejete vše, co vám naservírují na stůl, budete spíše přejedení, takže raději něco oželte.  Vše je prezentované s důrazem na detail, tak jak to má být, nikam se nespěchá.  Na první pohled nevypadá, že číšníci zde mají svoji hierarchii, přesto hned v úvodu vás upozorní, že vás bude obsluhovat i více kolegů. Jídlo se servíruje na moderním porcelánu a stříbře a je pamatováno na sebemenší souznění vjemů při prezentaci. Při podávání jídla jsou všichni synchronizovaní, nevtíraví, pozorní a každé jídlo vám představí. Obsluha je jednoduše dokonalá, číšníci a someliéři kolem vás jen ševelí. Pokud někdo chce poznat, jaká má být řeč těla obsluhujícího personálu, vřele doporučuji chvíli nenápadně pozorovat. A klidně se dejte do řeči s číšníkem či someliérkou, nechte si vysvětlit kombinace chutí, zeptejte se jich na cokoliv, třeba i trochu vtíravě, kdy sem přijede velký šéf Alain. Zahrnou vás informacemi a velkým úsměvem a  i to patří k zážitku návštěvy.

Restaurace sama a hotel The Dorchester je zážitkem

V interiéru restaurace na vás dýchá luxusní atmosféra, můžete si vychutnat i privátní stolování ve stylu hollywoodských hvězd za elegantním, kouzelně unikátním závěsem z 4500 optických vláken, které vévodí centru restaurace a vy jste chytře skryti za třpytícím se vzdušným kokonem. Při objednávce uveďte jen tajemně:  “ Table Lumiére”.

Nemenším zážitkem je však celý interiér hotelu The Dorchester, jednoho z nejslavnějších a nejluxusnějších hotelů z třicátých let s příkladně pohostinnou, exkluzivní atmosférou v moderně majestátním a stále příjemně imperiálně historickém Londýně.  A pokud se chcete občerstvit neformálně, zůstaňte v hotelové “ The Promenade”, místu, kde si můžete dát snídani či pravý anglický Afternoon tea.

A cena? V Praze někdy zaplatíte víc!

Pokud si myslíte, že je takováto návštěva v jedné z nejlepších michelinských restaurací světa nedostižitelná, vzpomeňte si, jak dlouho budete šetřit na vaše vysněné Ferrari, a běžte si užít vybraných pokrmů a vín, vyjde vás to levněji. Život nečeká!

Za tři chody obědového menu zaplatíte 60 liber za osobu, za sedmichodové degustační menu 135 liber a za výběr předkrmu a hlavního jídla 75 liber. Vězte, že se královsky, labužnicky najíte a zážitky vám nikdo nevezme!

Ferrari a brilianty budou někdy příště!