Thajský pikantní salát s plátky hovězího masa

with Žádné komentáře

Asijské jídlo nemusí být jen výraznou a barevnou explozí chutí, ale též zdravým, jednoduchým a rychlým pokrmem, který si můžeme připravit každý den. S dostupností surovin těchto exotických kuchyní začíná nová éra objevů nám dříve méně známých tajů nezvyklých chutí. A pokud si myslíte, že asijské jídlo je především hodně pálivé, nemusí tomu tak být. Jisté však je, že jde o jednu z nejzdravějších kuchyní světa.

Inspirujte se v asijské restauraci

Obliba asijské kuchyně začne většinou zcela nenápadně v čínské, vietnamské, korejské nebo thajské restauraci, kde zjistíme, že se nám nabízejí nečekaně odlišné, ale přitom lákavé druhy chutí, a poté již nemůžeme odolat pokušení vyzkoušet si něco, co by alespoň vzdáleně připomínalo tyto lahodné pokrmy. Většinou si oblíbíme kari a s údivem poznáme, kolik vlastně druhů a chutí existuje a jak významně se mohou lišit. Pro rozpoznání je lepší se na asijské chutě podívat podle jednotlivých oblastí. V poslední době začínají velkou roli hrát vietnamské a korejské pokrmy, thajská a čínská kuchyně je stálicí již léta. Stačí, že si někdo konečně všimne, jak je určité jídlo zdravé, a najednou všichni touží po polévce pho, kimči nebo po extrémně zdravém thajském masovém salátu. Řeknete si: konečně!

Jakmile začnete pronikat do jednotlivých druhů asijské kuchyně, zjiš’tujete, že existuje tolik rafinovaných receptů a chutí, než se může zdát při prvním pohledu na známé asijské nudle.

Thajská kuchyně je královnou mezi asijskými kuchyněmi

Kdo by neslyšel o známém thajském pokrmu Pad Thai, což jsou nudle vlastně původem z Číny a prodávají se jako snad nejrozšířenější jídlo podávané na ulici v celé jihovýchodní Asii, tzv. street food. Thajská varianta se stala jedním z nejznámějších thajských pokrmů a vždy vás překvapí delikátně vybalancovanou chutí měkkých rýžových nudlí, křupavých bambusových výhonků s dokonale sladěnou sladkou, slanou, ostrou a kyselou chutí připravovanou v horké pánvi wok.

Thajské kari na mnoho způsobů

Druhé jídlo, které mě osobně v thajské kuchyni vždy překvapí, jsou různé druhy kari, od mírně pálivého zeleného až po nádherně barevné a pálivé červené jungle curry. Kari se často podávají v hlubších hliněných miskách umístěných nad nahřívacím zařízením, aby zůstalo stále teplé. Většina thajských kari je řidší než třeba kari indická, a hlavně jsou vždy sladší a mají jakoby čistší chuť. O to se většinou zaslouží překvapující kombinace s limetkou, citrónovou trávou, rybí omáčkou, malými extra pálivými papričkami tzv. bird’s eye, palmovým cukrem, který má karamelovou příchuť tamarindem či koriandrem. Svoji výraznou, ale přesto silně zdravou chutí mu mohou konkurovat jen známé polévky s citrónovu trávou, kuřetem anebo krevetami.

Neobvyklé suroviny, zajímavé chutě, souhra vůní, struktur a barev

Významnou položkou v thajské kuchyni tvoří množství surovin, které v Čechách někdy těžko seženeme. Jednou z nich je třeba zelená papaja, vypadá jako obrovská cuketa, je tedy daleko větší než je nám známý nádherně oranžový plod s množstvím tmavých semen. Ze zelené papaji se tradičně připravuje v Thajsku salát, který jen doplníte kuřecím nebo vepřovým masem či krevetkami anebo si ho přípravíte jen jako čistě zeleninový. U asijské kuchyně je obměna druhů mas či mořských plodů a ryb doslova podmínkou, takže si můžete vybrat podle své chutě. Základ a koření zůstávají stejné, a tak je thajská kuchyně značně variabilní, což je velmi příjemné při přípravě.

Servíruje se vždy více pokrmů, jí se lžící a vidličkou

Jasmínová či lepkavá rýže skvěle doplňují připravované pokrmy. Ve většině zemí Asie se servíruje více pokrmů najednou, minimálně dvě nebo tři jídla tak, aby tvořily vyvážené chutě slaného, sladkého, kyselého a pálivého. Většinou je dobré objednat každému strávníkovi jedno jídlo  a pak jedno navíc, aby každý ochutnal od všeho kousek. Thajské jídlo se převážně jí vidličkou a lžící, jak jsem byla poučena při své první návštěvě thajské restaurace před několika lety. Lžící jídlo podáváme do úst, vidličkou je nahrnujeme na lžíci. Přesto nemůžeme zavrhnout hůlky, v nabídce thajské kuchyně jsou mnohá jídla s nudlemi a tak jako tak nám stále připomínají silný vliv Číny.

Dietní, pálivý, osvěžující, lahodný – to je thajský salát s hovězím masem

Pokud tento dokonalý salát jednou ochutnáte, nebudete chtít jiný. Unikátní chuť sladkého, slaného a kyselého se zde ukazuje v plné síle. Delikátnost salátu doplňují i malá cherry rajčátka a červená cibule přidá salátu to správné vzrušení chutí. Není jen tak od věci poznamenat, že tento salát je navýsost dietní, neobsahuje žádné uhlovodany, je výborným zdrojem proteinů a vitamínu A  a pálivé papričky zrychlí váš metabolismus. Je proto oblíben u milovníků dobrého jídla, kteří právě drží některou ze svých obligátních diet nebo půstových programů, ideální je pro muže, kteří milují steak. Je nízkokalorický, a pokud chcete ušetřit ještě pár kaloriíí, nahraďte cukr umělým sladidlem. V tom případě ale nezaručuji tak vynikající chuť, cukr se do tohoto salátu přidává palmový, je to běžná surovina při přípravě thajských jídel, můžete ho však nahradit třtinovým hnědým.

Na mase nešetřete, vyberte ten nejlepší kousek na steak anebo klidně použijte roštěnec. Maso by mělo být hlavně šťavnaté, ideální je medium, tedy středně propečený. Tajemství v přípravě spočívá především ve správně upečeném steaku a smícháním všech surovin v připravené omáčce dříve, než servírujete pokrm do misky. Pak už jen ozdobte salát bylinkami koriandru a máty nebo třeba i thajské bazalky a nechte se unést lahodnou pikantní chutí. Je hotový za 20 minut!

Thajský pikantní salát s plátky hovězího masa

Ingredience:

200 g vyššího plátku hovězího steaku nebo roštěnky
1 lžíce sojové omáčky
čerstvě namletý pepř na steak
větší miska čerstvých salátových listů
1/2 salátové okurky
1 větší červená cibule
1 jarní cibulka na tenké proužky
menší hrstka čerstvých mátových lístků
hrstka čerstvého koriandru
2 dlouhé červené chilli papričky nebo 4 malé extra pálivé papričky
šálek cherry rajčátek
1 limetka na čtvrtky na ozdobu

na dresink:

2 polévkové lžíce rybí omáčky
1 polévková lžíce palmového nebo hnědého třtinového cukru
šťáva ze 2 limetek

Postup:

Nejdříve plátek masa potřete sojovou omáčkou a nechte chvilku marinovat.

Připravte si do misky salát, omyjte ho a osušte. Nakrájejte na půlky rajčata. Okurku oloupejte a rozkrojte podélně napůl, odstraňte lžící vnitřek se zrníčky a nakrájejte příčně na tenké plátky. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky a ještě na půlky, jarní cibulku na tenké plátky. Poté rozpalte těžkou litinovou pánev, nejlépe steakovou se žebrováním. Steak okapejte a po obou stranách opepřete a dejte na suchou pánev po obou stranách na pár minut opéct. Maso musí zůstat šťavnaté a měkké. Dejte stranou a nechte vychladnout. Zatím si připravte dresink smícháním cukru, rybí omáčky a limetkové šťávy. Přidejte na jemné plátky nakrájený česnek a na malé kostičky nakrájené chilli papričky. Maso velmi ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky a dejte do jiné mísy. Přidejte okurku, cibuli, jarní cibulku, lístky máty a koriandru (nechte si také bylinky na ozdobu) a zalijte dresinkem. Lehce promíchejte a přendejte do misky s připravenými salátem. Ozdobte rajčaty, čtvrtkami limetky a lístky máty a koriandru. Ihned podávejte.