Madlenky. Francouzsky šarmantní baculaté koláčky

with Žádné komentáře

Madlenky mají v sobě cosi roztomile francouzsky šarmantního. Čajové pečivo z lehčího piškotového těsta má tvar žlábkované mořské lastury, který se zdá být u této pochoutky nenahraditelný. Podobnost s mušlí je ovlivněna francouzskou přímořskou Bretaní. Pro svůj nezaměnitelný baculatý tvar, chuť a vůni jsou madlenky oblíbenou sladkostí. Připravíte je za chvilku, nejlépe chutnají přesně hodinu po upečení. Největší problémem při prvním pečení je vyřešit otázku, zda si koupíte nebo jen půjčíte tu správnou formu s tvarem podlouhlých mušliček. Bez ní totiž madlenky nejsou madlenky.

Madlenky jako spouštěč vzpomínek Marcela Prousta

V jeho významném rozsáhlém sedmidílném románu Hledání ztraceného času vyvolávájí madlenky u Marcela Prousta vzpomínky na celý blok dětství poté, co  ,,… po mém návratu domů matka viděla, že je mi zima a navrhla bych vypil proti svému zvyku trochu čaje. Nejdříve jsem odmítl a pak jsem si to, nevím proč, rozmyslel.  Matka poslala pro jeden z oněch baculatých koláčků, kterým se říká madlenky a vypadají, jako by byly dostaly tvar po žlábkované lastuře. A brzy jsem sklíčen chmurným dnem a vyhlídkou na smutný zítřek, zvedl k ústům lžičku čaje, v níž jsem nechal změknout kousek madlenky… Zaplavil mě pocit lahodného požitku, …“

Marcelu Proustovi chuť madlenky namáčené v čaji oživila vzpomínky na jeho dětské zážitky se všemi obrazy, zvuky, chutěmi i vůněmi, a odvíjí se od ní následné vyprávění. Kdo ví, třeba potká něco podobného i vás?

Madlenky byly oblíbené i na dvoře Ludvíka XV.

Původ tohoto oblíbeného pečiva je však sporný, v 19. století je údajně vynalezla cukrářka jménem Madeleine Paulmierová, která je pekla ve formě pro aspik a dostaly po ní jméno. Některé zdroje datují původ madlenek daleko dříve, do 17. století, kdy byly údajně poprvé upečeny ve městě Commercy v oblasti Lorraine a poté zpopularizovány ve Versailles a Paříži na dvoře Ludvíka XV.

Na madlenky jen piškotové těsto.  Jak ho připravit?

Velmi snadno. Samotný recept není nijak komplikovaný, nejlepší je použít stejné množství vajec, cukru, másla a mouky. Celá vejce pokojové teploty se nejdříve s cukrem vyšlehají do husté pěny. Poté se přidává teplé rozpuštěné máslo a mouka. Máslo by se nemělo přepálit, někde se však přidává i máslo vysloveně přepuštěné, důležité ale je, aby se do těsta nepřidávalo příliš horké, aby místo piškotu nevznikla míchaná vajíčka. Těsto je lepší nechat asi 20 minut stát, než jím naplníte připravené formy ve tvaru mušlí. Úžasné je, že těsto můžete klidně použít i druhý či třetí den, pokud ho necháte v chladu ledničky, takže je snadné mít madlenky vždy zaručeně čerstvě upečené.

Formu musíte dobře vymazat, a pokud kupujete novou, vyberte těžší s nepřilnavým povrchem, madlenky z ní vypadnou samy.

Mnoho příchutí, mnoho variant

Madlenky jsou velmi oblíbené i pro svou rozmanitost, protože můžete do těsta přidávat různé příchutě. Základní těsto většinou bývá s vanilkou nebo citrónovu kůrou, ale je možné přimíchat kakaový prášek, čokoládu, džemy, borůvky nebo mák. Do těsta se často přidávají na jemno rozemleté ořechy, výborné jsou mandle. I povrch se dá různě zdobit, a tak místo moučkového cukru můžete madlenky polít citrónovou ledovou polevou, což je zvláště s mákem velmi dobrá kombinace, nebo je ozdobit čokoládou. Velmi lahodné jsou s přidáním pomerančové kůry a s pár kapkami vody z pomerančových květů místo tradičního vanilkového extraktu.

Angličané někdy madlenky pečou i v jiné formě zvané dariole, což je menší kelímek, po upečení je namáčejí do džemů, obalují v nastrouhaném kokosu a zdobí proslazovanou třešní.

Madlenky podáváme s lehkým šumivým vínem, třeba s prossecem. Nejchutnější jsou ovšem k čaji nebo ke kávě, zvláště při servírování venku madlenky působí velmi noblesně a přitom domácky.

Madlenky

Ingredience:

2 středně velká vejce
100 g pískového cukru
100 g másla
100 g hladké mouky
3/4 čajové lžičky prášku do pečiva
kůra a šťáva z 1 citrónu
kůra z 1/2 pomeranče
1 lžička pomerančové vody z květů
trochu másla a mouky na vymazání formy

Postup:

Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. V menším kastrůlku pomalu rozpusťe máslo a nechte mírně zchladnout, stále však musí být teplé. Na jemném struhadle nastrouhejte kůru z jednoho citrónu a půlky pomeranče a z citrónu vymačkejte šťávu. V mixéru vyšlehejte vejce a cukr do nadýchané pěny, přidejte šťávu a kůru z citrusů a na ochucení pomerančovou vodu. Lehce přidávejte mouku s práškem a teplé máslo, až vznikne trochu řidší těsto.

Nechte stát asi 20 minut. Mezitím máslem vymažte formu na madlenky a vysypte moukou. Odpočinuté těsto opatrně dávkujte dezertní lžící do každé formičky, aby nebyla úplně plná, madlenky potřebuji při pečení prostor. Pečte asi 8-10 minut, madlenky by měly mít krásně zlatavý okraj a efektní špičku uprostřed každé madlenky a musí být propečené. Nechte zchladnout ve formě, terpve poté vyndejte na drátěnou síťku, jde to velmi snadno, pokud formu dobře vymažete. Ještě teplé sypte moučkovým cukrem s příchutí vanilky a nechte úplně zchladnout. Nejlepší jsou právě hodinu po upečení!