Zelená čočka jako kaviár chudých. Zdravá, chutná, a na talíři jí to sluší

with Žádné komentáře

Zelená čočka je skvělá! Má svoji specifickou barvu, tmavě zelenou a břidličně šedou, s lehce namodralým mramorováním, a když ji rozpůlíte, je žlutá. Patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky právě pro svoji lahodně oříškovou a pepřovou chuť. Překvapí svojí nekonečnou variabilitou. Je drobnozrnná a na talíři jí to sluší. Není nutné ji namáčet, nerozvaří se a nasákne chutí dresinků, takže je jako stvořená k přípravě salátů.

Nejluxusnější je odrůda Puy označovaná jako kaviár chudých

Jedna z odrůd zelené čočky se pěstuje ve střední Francii a vydobyla si Chráněné označení původu v Evropské Unii. Čočka z oblasti Le Puy en Velay je často označována jako puy (čti pwi) čočka. Pěstuje se více než 2 000 let v regionu Auvergne v sopečné půdě, která jí dává zemitě unikátní chuť. Puy je dražší než ostatní druhy čočky, nejen s ohledem na to, že se nerozvaří a neztrácí barvu, ale též pro nadstandardní chuť. Všechno výše jmenované, ale i zdravotní benefity, tedy významný obsah rostlinných proteinů a vlákniny, zařazuje tuto čočku mezi nejlepší. Často bývá označována jako kaviár chudých.

Zelená čočka je mimořádně výživný kulinářský drahokam

Unikátní je i složení zelené čočky s porovnáním s ostatními odrůdami. Puy čočka spolu s hnědou odrůdou obsahuje vyšší koncentrace dietní vlákniny než jejich příbuzné, tedy více než 31 % s porovnáním s běžnými 11 %. Celkově tato výživná luštěnina ovlivňuje cholesterol, který pomáhá účinně snižovat. S tím souvisí i zpomalení či úplné odstranění rizika arteriosklerózy, které současně přispívá k zachování nízkého krevního tlaku. Současně je velmi vhodná pro diabetiky. Vyšší složení hořčíku, železa, vápníku a folátů řadí zelenou čočku mezi významně zdravé potraviny. Jde nepochybně o netučný kulinářský drahokam, který si zaslouží více pozornosti, a to nejen při dietách.

Nahraďte brambory a rýži čočkou

Puy čočka se jako jeden z mála druhů nemusí namáčet a po uvaření neztrácí tvar. Chuťově patří mezi nejlahodnější pro svoji jemnou až zemitě pikantní chuť. Dokáže do sebe nasáknout chutě dresinků, takže si s ní můžete pěkně pohrát. Nejde o zanedbatelnou výhodu – z jiných druhů čočky salát uděláte s obtížemi, většinou se rozvaří a ztratí tvar, takže nakonec místo salátu může vzniknout spíše kaše.

Zelená čočka je skvělým doplněním jídel, perfektní přílohou, takže směle nahrazuje rýži i brambory, a dokáže překvapit i samostatně jako hlavní jídlo.

Tradičně po francouzsku, ale i moderně k rybě

Ve francouzských regionech patří mezi oblíbenou surovinu na saláty a jako příloha k soleným masům a párečkům, často se také podává k mořským rybám a dušeným holoubatům. Při moderním vaření lze čočku považovat za základní surovinu do salátů, zvláště teplých, a spolu s grilovanou zeleninou, ať už kořenovou, jako je třeba pastiňák, či s různými druhy dýní, rajčaty a paprikami připravíte moderní přílohu či samostatné jídlo. Čočku lze smíchat i se slaninou, chorizem nebo houbami a máte plnohodnotné jídlo. Ideální je do polévek. Lehčí verzí mohou být přílohy ve formě salátů ke grilovaným masům.

Příprava je snadná a rychlá

Pokud nejste obzvláště citliví na trávení luštěnin, není nutné tento typ čočky namáčet. Pokud se však rozhodnete pro tento postup, namáčejte ji nejlépe přes noc, a to zalitím teplou vodou, kterou před vařením vyměníte za čerstvou, studenou. Čočku před vařením vždy propláchněte, poté vařte na mírném ohni asi 15 až 20 minut. Ochutnávejte, někdy potřebuje méně, jindy více času vaření, ale čočka by měla být na skus trochu odolná. Při vaření nesolte ani nepřidávejte nic kyselého, zpomalí to změknutí. Po vaření slijte přebytečnou vodu a teprve poté okořeňte a osolte. Čočkové saláty výborně nasáknou chuť dresinku nebo upečené zeleniny, takže vyzkoušejte dvě varianty salátů – jeden jako příloha ke grilovanému kuřeti a druhý jako samostatný salát s grilovanou zeleninou. Ideální, pokud právě nemáte chuť na maso, anebo podávejte třeba s grilovanou rybou.

Čočkový salát s rajčaty, fazolkami a chřestem ke kuřecím filetům

Ingredience:

250 g puy nebo jiné zelené čočky
200 g zelených fazolek
balíček cherry rajčátek
balíček zeleného chřestu
200 g filetů kuřecích prsíček
trochu másla, čerstvé chilli papričky a 1 stroužek česneku

Na dresink:

2 lžíce olivového oleje
2 lžíce bílého octa
3 stroužky česneku
1 lžička cukru
1 lžička mořské soli, nejlépe vločky
čerstvě namletý pepř

Postup: 

Čočku propláchněte, nechte okapat, dejte do hrnce, zalijte studenou vodu a dejte vařit. Vařte asi 15 minut na mírném ohni do měkka. Slijte do sítka a přendejte na talíř a nechte trochu zchladnout. Mezitím dejte vařit vodu na fazolky a zvlášť na chřest. Z fazolek odstraňte stopky a nechte vařit v mírně slané vodě asi 7 minut, pak rychle zchlaďte studenou vodu. Chřest oloupejte a dejte vařit asi jen na 3 minuty, také rychle vyndejte a zchlaďte. Cherry rajčátka nakrájejte na půlky. Připravte si dresink: smíchejte sůl, cukr, pepř, ocet a olej, rozdrťte česnek a vyšlehejte, dokud se vše nespojí. Do velké mísy dejte čočku, fazolky, chřest a rajčátka a zalijte dresinkem. Vše promíchejte. Ozdobte plocholistou petrželkou.

Kuřecí kousky omyjte a osušte. Osolte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem. Na horké pánvi rozehřejte trochu oleje a maso pár minut opečete, aby byly křehké. Smíchejte trochu másla s nakrájenou chilli papričkou a rozdrceným česnekem a dejte roztát na pečené kuřecí kousky.

Čočkový salát s pečenou zeleninou

Ingredience:

250 g uvařené čočky puy
2 menší cukety
3 papriky, žlutá, červená a oranžová
1 červená cibule
1 šalotka
3 lžíce olivového oleje
mořská sůl, nejlépe vločky
čerstvě namletý pepř

Postup:

Nejdříve si rozehřejte troubu na 200 °C. Dejte na plech trochu olivového oleje a poklaďte na proužky nakrájenou zeleninou a na čtvrtky nakrájenou cibulí. Posypte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem a ještě pokapejte olejem. Dejte zapéct asi na 30 minut. Uvařenou čočku dle předchozího receptu smíchejte na plechu s grilovanou zeleninou, dochuťte solí a promíchejte, aby čočka nasákla výbornou chuť olivového oleje a šťávy z upečené zeleniny. Přendejte do servírovací mísy. Ozdobte petrželkou a podávejte jako teplý salát. Bez dresinku, přesto vynikající!