Brusel to je pivo, hranolky, čokoláda a senzační chutě, ale i nepoživatelná ryba pro turisty

with Žádné komentáře

Pokud někdy zavítáte do Bruselu a budete si chtít dopřát gastronomický zážitek, začněte občerstvením na ulici. Dejte si hranolky s pořádnou dávkou majonézy, vyberte si některé ze známých i neznámých belgických piv. A až vám pod nosem zavoní pravé belgické vafle nebo omamná vůně čokoládových pralinek, neváhejte ani chvilku – to vše je pravá chuť Belgie.

Nechte se zlákat příjemným posezením venku, můžete tak pohodlně pozorovat dění kolem a nasávat atmosféru města. Pokud možno odolejte nabídce v turistické pasti ulice Rue des Bouchers.  Raději se vydejte se třeba na náměstí Grande-Place, které mnozí považují za nejkrásnější náměstí světa, vyberte si jednu z restaurací s venkovním sezením a objednejte si pivo z rozmanité a originální nabídky belgických pivovarů. A pak už jen vnímejte…

Belgie je čtvrtá v Evropě se svými michelinskými hvězdami

Belgická gastronomie patří k těm nejfajnovějším, což se taky odráží ve velkém  počtu michelinských ocenění. S údivem zjistíte, že hned za Francií, Itálií a Velkou Británií je právě Belgie. Jídlu, jeho přípravě i prezentaci je zde věnována náležitá péče. Belgičané milují steaky stejně jako ryby a mořské plody. Při přípravě pokrmů často neopomenou použít i své pivo, které patří k světové špičce. Sice ho vypijí o něco méně než Češi, ale vévodí v počtu typů a druhů piv, které většinou obsahují více alkoholu, zrají v sudech i několik let a nabídka začíná od tmavých, polotmavých až po světlá a ovocná piva. Kdo by neznal Stella Artois nebo Hoegengarden.

Pivo se často používá i k vaření, zvláště z okolí Lutychu jsou známé belgické koule na pivě, které se podávají – jak jinak než s hranolky. V belgické kuchyni nechybí šneci, paštiky, ale ani zeleninové saláty se slaninou a známé jsou jejich sýrové nebo garnátové krokety, podávané jako předkrm. Francouzský vliv na belgickou kuchyni je zde významný.

Kam zajít v Bruselu?

Co vlastně Brusel běžnému návštěvníkovi gastronomicky nabízí?

Především hodně dobrých restaurací, ale i turistických pastí, takže první rada je nasnadě: nenechte se chytit! Ač to vypadá lákavě a v nejužších uličkách historické části Bruselu se krásně sedí, ale jídlo si tu raději nedávejte. Skoro všechny restaurace v podstatě nabízejí to samé. Velmi podobné jídelníčky, někdy skutečně jako přes kopírák, a i když podniky svým způsobem vypadají uvolněně a vstřícně, jsou více méně pouze divadlem pro turisty. Všichni vědí, že jste turisté a už se sem nevrátíte, a často se podle toho chovají. Co se jim rozhodně nedá upřít, to jsou dobří naháněči. Spíš než číšníci jsou to zdatní obchodníci. Mluví snad všemi jazyky, okamžitě vás zhodnotí a všemi způsoby vás zkoušejí vlákat do své restaurace. Nabízejí zadarmo pivo, i sklenku šampaňského, což je pravděpodobně prosecco či nějaké levnější šumivé víno.

Vyzkoušeno, potvrzeno! Lákadlo pro turisty je spíše past

Abych mohla napsat, jak se chytá do turistických pastí, musím především všechno nejdřív vyzkoušet: necháváme se vtáhnout do restaurace téměř na vrcholu “turistické” Rue des Bouchers, jmenuje se “Le Vieux Bruxelles”, vybíráme z nabídky, objednáváme masový a rybí mix gril. Podává se s hranolky, rýží z paelly a salátem, na kterém jsou grily servírované. Kvalita jídla je průměrná, ne-li horší. Maso je tuhé jako podrážka, i když se obsluha ptala, jak chceme maso připravit, zda rare, medium rare nebo well done; tato informace byla pro kuchaře jaksi nadbytečná, vše je více než tvrdé. Mnohem horší jsou ale ryby.

Plátek lososa je tak nekvalitní, že se nedá vůbec pozřít. Hořké, staré maso (lososem tuhle ztuhlinu nemůžete nazvat) je na hranici poživatelnosti, takže je odkládáme. Malý grilovaný humr je celkem v pořádku, krevety také, ostatní ryby jsou ne úplně čerstvé. Na slavné belgické slávky (moules), které zde podávají úplně všude a jsou národní specialitou, mě už nějak přešla chuť. Upozorňuji na kvalitu „lososa“ obsluhu a v tom okamžiku nastává pravý tyjátr … Majitel přinese zpátky naši nesnědenou rybu a s odkazem, že ji všichni okolo mají také (nikdo vedle nás rybí gril neměl) ukazuje, jak rybu jí a že jí nic není! To už překovává i ty nejtemnější představy o chování obsluhy – nebo jde o nějaký smlouvací ceremoniál? Nedůstojné a neprofesionální, ale to tady asi vůbec nevadí. Jen čekám, že majitel pozve všechny ostatní k testování zkažené ryby, aby nás přesvědčil, že pravdu má on. Nakonec nám sice nabídl sklenku šampaňského na usmíření, ale pokud nechcete zažít nějaké drama, tak se této části Bruselu, i přes to, že se zde hezky sedí, vyhněte!

Testujte piva a dobré jídlo na slavném náměstí  Grande-Place

Popojděte raději dál na hlavní náměstí, které považoval za nejkrásnější na světě i Victor Hugo. Pokud budete mít za krásného počasí štěstí a seženete místo, uvítají vás zde s otevřenou náručí. Užijete si perfektní obsluhy, skvělého piva a výborného jídla. A za příznivější ceny!

Výlet po Bruselu můžete pojmout i jako ochutnávku těch nejlepších druhů piva a zjišťování, jak mají vypadat a hlavně chutnat pravé belgické hranolky. Oboje Belgie umí perfektně a nemůžete udělat chybu, když si je dáte. Samozřejmě nemůžete opomenout stejky, ardenskou šunku, zvěřinové paštiky a párky, belgické krokety nebo s krevetkami, vydlabaná rajčata s garnáty, která jsou opravdovou bruselskou specialitou.  Čekají na vás i další belgické pochoutky inspirované především francouzskou a nizozemskou kuchyní.

Čokoláda a vafle všude, kam se podíváš

O sladkou tečku nakonec se postarají další dvě vymoženosti Bruselu: perfektní vafle, které vám naservírují i na ulici s takovou pompou, že nebudete vědět, jakou ozdobu si vybrat; nebo zajděte na ochutnávku těch nejlepších čokolád a pralinek do místních čokoládoven, kterých je tu nepřeberně! Nadvláda Španělů, kteří přivezli čokoládu z Nového světa a později nadvláda Belgičanů v Belgickém Kongu, odkud pochází ty nejkvalitnější kakaové boby, se zasloužily o výrobu té nejlepší čokolády na světě. Na chvilku zapomeňte na diety a vybírejte s rozmanité nabídky čokoládových obchůdků. I takhle si užijete Bruselu!

Senzační chutě v Senza Parole

Můj tip na úplně nejlepší restauraci v Bruselu je tak trochu mimo belgickou kuchyni. Blízko Evropského parlamentu je skromný restaurant. Poměrně nenápadně vypadající restaurace, která vás však okouzlí v okamžiku, kdy do ní vstoupíte. Vše je připraveno na velkou hostinu s precizní důkladností. Personál mluví několika jazyky včetně češtiny (když budete mít štěstí), ale především nabízí bez výjimky vynikající jídlo, chytrý a lákavý mix italské a francouzské kuchyně. Nedivíte se, že všechny těstoviny jsou domácí a čerstvě připravené jako chřestové tortellini z denní nabídky, svěže růžové tuňákové carpaccio je servírované s tím nejlahodnějším olivovým olejem a balzamikem a tiramisu je s dokonale vyváženou chutí.  Nadchne vás i moderní a čistá prezentace všech pokrmů.

Žádné omáčky a ozdoby, žádné hranaté talíře. Těšíte se na další chod a nemůžete uvěřit, že s novým pokrmem přichází jiná, zajímavější chuť. Pokud se spojí italský talent a úcta k italským surovinám a kuchyni a doplní se francouzským šarmem, znamená to v konečném výsledku Senza Parole!

Chválím a nechávám vyřídit do kuchyně obdiv. Po chvíli přichází sympatický šéfkuchař, stejně chutný jako jeho jídlo! Záhada vyřešena! To je kuchyně Mirko Battisti! Vřele doporučuji!

SENZA PAROLE
Rue de Luxembourg 39
Bruxelles