Nigel Slater přináší svět přímo do vaší kuchyně!

with Žádné komentáře

Nigel Slater v hlavním vysílacím programu stanice BBC One s novým seriálem Eating together!

Kuchařská extratřída. Tak se jmenuje titulek nového obsáhlého článku britského kuchařské celebrity Nigela Slatera v novém vydání časopisu Radio Times ve Velké Británii. Nigel Slater v nové sérii televizních pořadů o jídle vysílaném v hlavním čase na stanici BBC One oslavuje jídla ze všech koutů světa, která natrvalo přinesla slávu do britské moderní kuchyně. První díl začal v pondělí 2. června a bude pokračovat každé pondělí.

Nigel Slater, jeden z nejoblíbenějších kuchařů píšících o jídle a miláček angličanů a lovec těch nejlepších chutí dává příklad ze svých cestovatelských vzpomínek, kdy …” grilované krevety tak pálivé, že se tomu až musíte smát,  podávané přímo z tandori pece rozvrátily můj zavedený kulinářský svět. Tak se Tyto krevety byly začátkem mé lásky ke kořeněným chutím, které mě dostaly opakovaně zpátky do Indie.”

A o tento svět chutí se nyní Nigel Slater s námi podělí! Pokud máte satelit nebo můžete sledovat na iplayer doporučuji! Určitě se můžeme těšit později i na některém z kuchařských programů s českým dabingem.

Nigel Slater a jeho Jídlo

Nejlepší kuchařská kniha roku 2013 ve Velké Británii přichází oslovit české publikum. I přes doslova přeplněnou nabídku knih o vaření a kuchařek s návody jak rychle a levně si připravit jídlo doma, nedosahuje žádná kvalit Nigela Slatera. Pokud byste hledali odpověď na otázku proč tomu tak je, odpověď je snadná – je přirozeně tvořivá.

Malá kniha o rychlém jídle

Takový je podtitul. Tudíž kniha jednoduše nazvaná Jídlo není o nějaké extravaganci o víkendovém vaření, je to návod na všechny ty poklidné domácí večery, kdy neplánujete, nevybíráte suroviny a nevaříte podle zaručeně skvělých postupů. Jste tady jen vy a vaše chuť si připravit něco chutného, nenáročného a rychlého k dobré domácí pohodě. Jakým způsobem dokáže Nigel Slater z pár surovin, které máte doma právě po ruce i vy, přetvořit v lahodné uspokojující večerní jídlo, je mimořádně inspirativní.

Nejlepší kuchařská kniha roku

Jaký je osud nejlepší knihy roku? Jednoduše se stává (a u nás se také stane) pojmem, symbolem, legendou, knihou, kterou všichni musí mít. A nakonec zjistíte, že opravdově designová kuchyňská studia mají Nigela Slatera a jeho knihu Jídlo jako tahák na potencionální zákazníky, bez vyjímek tam musí být vystavena, patří k modernímu životnímu stylu.

A pokud nějaký magazín hledá nové food blogery, nenapíše nic jiného než: Píšete jako Nigel Slater? Pokud ano, bereme vás!

Britové jednoduše svého Nigela  milují!

Jsem potěšena, že nakladatelství Millennium Publishing knihu Jídlo Nigela Slatera představuje českým čtenářům. Pro všechny, kdo ještě váhají, budeme přinášet malý výběr. Sledujte tastejourney.cz na facebooku.

Z úvodu nové knihy Jídlo od Nigela Slatera

Někdy vaříme čistě pro radost z této činnosti, známe původ našich ingrediencí, vybíráme je s velkou péčí a dlouho přemýšlíme, než se s nimi vydáme na cestu z obchodu na talíř. Hledáme dokonalý recept a nespěcháme na něj. S láskou připravujeme večeři krok za krokem. Přijdou i chvíle, kdy chceme pojmout celou záležitost ještě seriózněji. Seznamujeme se s lidmi, kteří vyprodukovali ingredience, a pokud máme prostor, vypěstujeme si některé i sami. Chceme o nich přemýšlet, diskutovat, možná i psát a fotografovat je.

Ale občas se prostě chceme najíst.

Tato knížka je pro zmíněné okamžiky. Dny, kdy máme na vaření sotva hodinu. Období, kdy chceme prostě mít na sklonku dne na talíři něco chutného. Ano, můžeme si telefonicky objednat pizzu, nebo jídlo z čínské či indické restaurace. Cestou domů můžeme zaskočit do vietnamského fastfoodu, případně si koupit v supermarketu nějakou pochoutku do mikrovlnky. Ale i když mám tahle nahodilá, rychlá jídla rád, vždy jsem nakonec došel k závěru, že večeře je mnohem víc povznášející, když do ní neinvestujete jen pouhé otevření krabice či vytočení telefonního čísla.

Mnohem větší potěšení přináší příprava večeře doma, kde ji pro sebe či pro někoho jiného, i kdyby to mělo být v rychlosti, uděláte sami. Právě proto jsem napsal tuto knihu a proto její podtitulek zní Malá kniha o rychlém jídle. Jde o soubor receptů na jídla, která můžete mít na stole maximálně do jedné hodiny. Jídlem »rychlým« ovšem nemyslím jídlo nenápadité nebo odbyté. Dokonale připravený steak, ze kterého lehce se syčením odkapává na gril tuk, filé z fantasticky čerstvé ryby, které si na másle jen přede, pečený brambor, jehož dužnina byla rozmačkána a posypána drobnými, rezavě červenými a paprikou nasycenými kousky klobásky chorizo – to vše vám přinese velkou radost. Věci prosté, ale dobře udělané.