Rebarbora dvou barev. Z červených částí koláč, ze zelených skvělý sorbet

with Žádné komentáře

Pokud jste nikdy nejedli rebarboru jinak než jako špalíky namáčené v cukru, tak jako z časů vašeho dětství, je čas na změnu. Jde totiž o super potravinu, která byla u nás dlouho opomíjena jako příliš obyčejná. Konečně stojí na piedestalu jako významně zdravá a chuťově mimořádná surovina, která se zaslouženě veze na módní vlně obliby. Její krásně karmínové odrůdy lákají ke zpracování v mnoha variantách. Rebarbora je jak chameleon, z červené části upečete lahodný koláč s vanilkovým pudinkem a ze zelených konců připravíte chuťově výjimečný sorbet!

Rebarbora právě v plné sezóně

Pokud nemáte rebarboru na zahrádce nebo vám ji zdatně okousávají slimáci, vydejte se na trhy nebo se poohlédněte v supermarketu, určitě ji seženete. Její sezóna je právě v plném proudu. Vybírejte zářivé červené stonky, jsou sladší a jemnější. Ze zelených stonků se dá také mnoho vytěžit, zelenou barvu považujte za přednost a zkuste osvěžující sorbet nebo granitu. Dejte hádat svým hostům, z čeho je ta dobrá osvěžující ledová tříšť! Doporučuji přidat i trochu vodky… čímž dokonale zmatete i případné znalce.

Účinný lék a slavná Encyklopedie Britannica odkazuje i na Slavkov

Rebarboru jíme již více než dvě století, ale jako lék byla užívána daleko dříve.

Rebarbora pochází z Číny a její sušený kořen byl velmi ceněným lékem, který se rozšířil i do Evropy. Cesta rebarbory z východu do západního světa je také mimořádně zajímavá. Východoindická rebarbora již ve 14. století putovala od  Bosporu až do Alexandrie, druhá známá jako Turecká přicházela z Persie přes Kaspické moře a syrské přístavy Allepo a Smyrna  do Turecka, a třetí cesta vedla  přes Moskvu poté, co jí Čína otevřela k obchodu své přístavy.

Překvapením je i zápis ve slavné Encyklopedii Britannica z roku 1911, která zmiňuje lékárníka Přikryla ze Slavkova, který kultivoval odrůdu rebarbory Rheum compactum, (pravděpodobně pro její léčebné účinky), jejíž kořeny se o padesát let dříve exportovaly do Lyonu a Milana ( jen) k barvení hedvábí. Encyklopedie zmiňuje i moravské Hustopeče, kde rebarbora byla hojně pěstována.

Rebarbora byla používána dříve také jako účinné projímadlo, než kdosi pochopil, že může být příjemnější jako dále zpracovávaná surovina.

Mnoho zdravotních benefitů a moderní kulinářské použití

Rebarbora je velmi zdravá, obsahuje obrovské množství vápníku, draslíku a vitamínů a především málo kalorií! Jeden šálek rebarbory má tolik vápníku jako šálek mléka, což už o něčem svědčí. Když si uvědomíte, jak je rebarbora nenáročná a poměrně levná, kladete si otázku, proč jí vlastně nekonzumujeme víc. Botanickým určením jde o zeleninu a asi proto se skvělé hodí i jako příloha k masu, zejména vepřovému, skvělá je i k pečené makrele. V mnoha restauracích v Británii je podávána jako opravdová lahůdka, zvláště pokud jde o dezerty. Britové vůbec mají se svojí rebarborou jasno: vyšlechtili dva druhy, ta rychlená ve tmě, obzvláště jemné chuti, je k dostání od ledna do konce dubna, a pak už začíná sezóna té letní.Tomu říkám maximální využití a respekt k báječné surovině! A tak jako v Británii 19. století je právě teď rebarbora zpátky na vrcholu módní vlny.

Dvojbarevná rebarbora – dvojí využití

Ne, nejde o zvláštní odrůdu, jen je překvapující, jak z jedné suroviny, dokonce z jednoho stonku máte dvě naprosto odlišné barvy k použití! Spodní část neónově zářivé červené barvy je efektní ozdobou všech moučníků a pro svoji jemnou a sladkou chuť se výborně hodí na přípravu dezertů. Krásně s ní doplníte cheesecake, máslový citrónový koláč a skvěle se vyjímá na sněhovém dortu z bezé s názvem Pavlova. Zelenou vrchní část lze báječně zpracovat do vynikajícího sorbetu, který je hotov za pár minut, a stačí jen několik hodin odpočinku v mrazáku a můžete ho také škrábat jako granitu, pokud nemáte strojek na zmrzlinu. Chuť sorbetu vás opravdu okouzlí a kyselosti se neobávejte, trochu cukru přidat musíte a také proto je sorbet tak lahodný.

Při letním posezení u kávy nebo čaje servírujte třený koláč s vanilkovým pudinkem, tak jako ho podávají Angličané. Zjistili totiž, že rebarbora s vanilkovým pudinkem je tím pravým souzněním chutí. Tak se do toho pusťte, jde přece jen o pár stonků rebarbory!

Rebarborový koláč s vanilkovým pudinkem

inspirace eatlittlebird

Suroviny

200 g másla
110 g pískového cukru
185 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
40 g vanilkového pudinkového prášku
2 vejce
5 stonků rebarbory
20 g másla na pokapání
4 lžíce krystalového cukru

Na pudink:

2 lžíce vanilkového pudinku
55 g pískového cukru
250 ml mléka
20 g másla
2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

Nejdříve si připravte vanilkový pudink. Smíchejte v kastrůlku pískový cukr, mléko a pudinkový prášek. Přiveďte k varu a míchejte, bude hustší než běžný pudink. Povařte 1 minutu a odstraňte z plotýnky. Vmíchejte máslo a vanilkový extrakt. Přendejte na talíř o velikosti koláčové formy, rozetřete, přikryjte potravinovou fólií a nechte vystydnout.

Rebarborové stonky lehce nožem oloupejte. Z červených stonků připravte špalíky dlouhé asi 10 cm a 1 cm na šířku, budete jich potřebovat asi 15 kusů. Ostatní části rebarbory nakrájejte na menší špalíky, které dáte též do těsta. Zbylé části zelené rebarbory můžete použít na sorbet.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Vyšlehejte, nejlépe v mixéru, máslo s pískovým cukrem do krému a postupně po jednom přidávejte vejce, dále míchejte. Pokud by směs měla tendenci srážet se, přidejte lžíci mouky. Poté přidejte hladkou mouku s rozmíchaným práškem do pečiva a s pudinkovým práškem a promíchejte. Těsto má mít hustší konzistenci.

Vymažte formu na dort a vyložte její dno papírem na pečení. Špachtlí rovnoměrně rozetřete část třeného těsta na dno formy. Přidejte malé špalíky rebarbory. Poté přidejte pudink a opět rozetřete. Přikryjte další vrstvou těsta. Navrch hvězdicovitě rozložte dlouhé 10 centimetrové kousky rebarbory tak, aby se ve středu sbíhaly. Povrch dortu potřete rozpuštěným máslem a posypte krystalovým cukrem. Pečete asi 1 hodinu 15 minut, zkontrolujte špejlí zda je dopečeno. Po mírném zchladnutí dejte na drátěnou síťku vychladit. Krájejte až po vychladnutí.

Sorbet ze zelené rebarbory podle Ch. Hruskova

Suroviny:

asi 400 g zelené rebarbory
125 ml vody
75 g pískového cukru

Postup:

Nejdříve zahřejte v malém kastrůlku vodu s cukrem a po rozpuštění cukru nechte vychladnout. Zelené části stonků rebarbory oloupejte a v mixéru rozsekejte na kaši. Přeceďte přes sítko do misky. Smíchejte cukrový sirup a šťávu z rozmixované rebarbory. Přendejte do zmrzlinového strojku a postupujte podle návodu, anebo dejte do mělké misky a vložte do mrazáku. Každou hodinu škrábejte vidličkou od okrajů, dokud nedosáhnete struktury ledové tříště, opakujte to asi dvakrát. Podávejte podle struktury  jako sorbet nebo granitu nejlépe k rebarborovému koláči s vanilkou.Ozdobte mátou.