Krevety v sarongu. Unikátní kombinace krevet a rýžových nudlí

with Žádné komentáře

Nevíte jak připravit krevety? Zkuste trochu exotiky a nechte se inspirovat thajskou kuchyní. Krevety se v Thajsku jedí na mnoho způsobů, často nahrazují masa a ryby v kari, v polévkách či nudlích a rýžových pokrmech, a pokud se připravují grilované, smažené nebo jen v páře, vždy se podávají s mnoha variantami omáček a chilli dipů.

Západní i východní pobřeží Thajska oplývá hojnými zdroji mořských plodů, zvláště pak krevet. Ty jsou zde velmi dostupné jak z mořských tak sladkovodních vod, kde jsou i chovány, a jsou neoddělitelnou součástí thajské kuchyně. Bez krevet si vůbec nelze thajskou kuchyni představit!

Krevety v Thajsku hrají prim, tygří i bílé i sladkovodní humři

I kdyby mělo být náhodou na trhu méně ryb, krevet bude k prodeji vždy vrchovatě. Jsou zde k dostání čerstvé vlastně celoročně a za velmi příznivou cenu.

V nabídce jsou klasické tygří krevety, takto nazývané pro své černobílé pruhování. Jde o největší druhy asijských krevet, samičky mohou dorůst až do délky 30 cm.

Běžnější druhy bílých krevet, které se také označují jako banánové krevety, mají malé tečky rezavé barvy. Mohou dosáhnout délky až 20 cm, ale chytají se daleko dřív, než dosáhnou polovinu této délky. V thajské kuchyni se používají velmi často a jednoduše se jim říká pouze krevety. Často se s nimi setkáte v oblíbené luxusní verzi jídla s rýžovými nudlemi – Pat Thai.

Sladkovodní obří krevety v Thajsku začínají svůj život v ústí řek a táhnou proti proudu.  Jsou známé pro svoji modrou barvu po uvaření. Dosahují délky jako tygří krevety a proto se také někdy nazývají sladkovodní humr.

Jak nakoupit opravdu čerstvé krevety?

Nakonec je jedno, kterým krevetám dáte přednost, důležité je především to, zda jsou čerstvé. Jak to zjistíte? Opravdu čerstvé krevety poznáte podle barvy krunýře, který má být jasný, průhledný a má mít přirozenou barvu. Hlava musí být pevně spojena s tělíčkem a maso musí být na dotek pevné, ne ochablé. Játra krevet jemně nažloutlé barvy musejí být zřejmě viditelná.

Příprava krevet je velmi snadná a rychlá, stačí jim jen pár minut!

Krevety se stejně jako masa před přípravou marinují, tím se výrazně zlepší jejich chuť. Jedním z rychlých postupů, jak připravit krevety, je smažení. Doplněním o tenké rýžové nudličky získáte efektní předkrm či hlavní jídlo a předvedete i jiný způsob jejich přípravy, než jsou klasické pokrmy z wok pánve či polévky a saláty. Thajci toto jídlo příznačně nazývají krevety v sarongu, tedy krevety v lehkém závoji z rýžových nudlí. Jde o opravdovou lahůdku, která přesvědčí i mnoho váhavců, zda si dát či nedat krevety.

Krevety v sarongu

Thajsky: Goong sarong

Ingredience:

125 g středně velkých tygřích krevet
100 g rýžových nudlí typu Gay Seng Bhuket, velikosti tenčích špaget, dlouhé a sbalené
5 šálků rostlinného oleje neutrální chuti na smažení

Na marinádu:

1/2 lžičky najemno nasekaného česneku
1/2 lžičky nasekaného koriandrového kořene (možno nahradit sušeným práškem z koriandrových semínek)
1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
1 lžička oyster (ústřicové) omáčky
1 lžička sezamového oleje

Omáčka na dip:

3 šálky cukru
1 1/2 šálku bílého octa
1 1/2 šálku vody
1 lžička mořské soli
1 lžíce najemno nakrájené chilli papričky
1 lžička nasekaného česneku

Postup:

Očistěte krevety a oloupejte tvrdý krunýř, ponechte kousek na konci u ocasní části.

Připravte si marinádu na krevety. Nakrájejte česnek na jemné kostičky, dejte do misky, přidejte na jemno nakrájený koriandrový kořen, pokud nemáte tak namletá sušená koriandrová semínka, pepř, oyster omáčku a promíchejte. Přidejte krevety a dejte do chladna marinovat.

Připravte si dip smícháním všech surovin v malém kastrůlku a přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a povařte jen krátce, dokud omáčka nezhoustne. Dejte stranou.

Připravte si plochou hlubší misku, naplňte ji studenou vodou asi tak do výšky 1 cm. Namočte rýžové nudle do vody tak, aby byly ponořené pouze do půlky na výšku, a napočítejte 10 sekund, nudle se nesmí nechat namočené moc dlouho, takže čas je nutný dodržet. Poté je obraťte a namočte druhou stranu nudlí, opět nechte namočené pouze 10 sekund. Vyndejte nudle na talíř na papírový ubrousek. Přikryjte dalším papírovým ubrouskem, jen lehce, aby se vsákla přebytečná voda, ale netlačte na ně. Dejte stranou.

Vyndejte krevety z ledničky a začněte je obalovat rýžovými nudlemi. Vezměte nudličky, opatrně je rozbalte do délky a rozdělte je na dvě části. Opatrně jimi obalte střed krevet. Dejte stranou a obalte zbývající krevety.

Rozehřejte olej ve vysokém hrnci nebo hlubší pánvi na střední teplotu a zabalené krevety do něj ponořte. Smažte po každé straně, dokud nebudou nudličky hotové do zlatova, na což většinou stačí pár minut z každé strany. Smažte jednu krevetu po druhé, aby byly propečené a zachovala teplota oleje. Teplota musí být stále střední, aby se nudličky nespálily, a přesto natolik vysoká, aby se krevety správně propekly. Osmažené nudličky vytvoří krásný hvězdicový efekt. Odkládejte je na papírový ubrousek a podávejte s dipem, nejlépe ve vzdušném košíčku.