Massaman kari – jemné a elegantní thajské kari s perským vlivem

with Žádné komentáře

Vydatné, krémové, relativně jemné thajské massaman kari je spíše ukázkou perského, indického či malajsijského vlivu než čistě thajským pokrmem. Nedá se mu však upřít vynikající chuť, v níž byste těžko hledali pikantní či pálivý nádech, spíše vás omámí oříškovou chutí a kořením s teplým tónem, jakým je skořice, kardamom a badyán. Připravuje se převážně z hovězího masa. Ačkoliv je massaman kari pokrmem v thajské kuchyni nepůvodním, perfektně se do ní zařadilo a dnes je již považujeme za typický thajský pokrm.

Tentokrát thajsky nepálivé krémové kari s bramborem

Na rozdíl od jiných thajských druhů je massaman kari jako jedno z mála nepálivé, spíše jemné a hlavně plné teplých tónů až nasládlých chutí, jaké dokáže připravit skořice, kardamom a burské oříšky. Chvilkami začínáte věřit, že tohle kari pochází spíše z Indie než Thajska, přesto je v Thajsku silně zakotveno. Není se čemu divit, jde o velmi delikátní pokrm. Připravuje se převážně z hovězího masa a jako jedno z mála thajských pokrmů se vaří o trochu déle než ostatní druhy kari. Připravit si ho se však určitě vyplatí, jeho chuť je odlišná, a přesto či právě proto neodolatelná.

K massaman kari se váže více příběhů

Se žádným thajským kari není spojeno tolik příběhů a historie jako s massaman kari. Jeho jinakost asi také souvisí s jeho původem. Některé zdroje uvádějí, že pochází z Persie, odkud ho v 17. století na kosmopolitní dvůr Ayutthaya ve středním Thajsku přivezl perský obchodník Sheik Ahmad Qomi, jeden z potomků vznešené thajské rodiny Bunnangů. Některé prameny naopak uvádějí, že jde o jídlo z jižní části Thajska s malajsijským a indickým vlivem. Tuto teorii údajně potvrzuje i malajsijské slovo masam, které znamená “kyselý”.

Massaman kari je také velebeno v básni z konce 18. století, věnované princi Itsarasunthonovi ze Siamu, pozdějšímu králi Ramovi II. Je věnováno princezně Bunrot, pozdější královně Sri Suriyendra, a opěvuje se jeho vůně plná římského kmínu a silných vůní. A tak původ massaman kari neznáme přesně, nicméně i podle chuti je jasné, že je perfektní ukázkou, jak thajská kuchyně přijala vlivy jiných kuchyní.

Jiné druhy koření, kari pasta a brambory

Pokud už víte něco víc o ostatních druzích thajského kari, massaman vás překvapí surovinami v této kuchyni ne právě tradičními. A tak si připravte pro Thajce netradičně skořici, kardamom, běžnou žlutou cibuli a brambory, s těmi si pohrajte a krájejte je po thajsku, tedy precizně a do obrazců. Cibuli vykrojte do tvarů květů a brambory do obrazců, jak je vidět i na podrobném postupu. Nedbejte, že část bramboru okrájíte, (proto se také v tomto případě brambory neloupou ale přímo odkrajují), nezchudnete a do thajské kuchyně obrazce a geometrické výřezy patří.

Nakonec je to i pro nás nezvyklá ozdoba jídla.  Základem je massaman kari pasta, bez které tohle kari jednoduše neuděláte. Je k dostání v obchodech hotová, můžete si ji však připravit sami. Bez výčitek si jí udělejte víc, vydrží vám několik týdnů v chladničce, je vždy ihned po ruce k přípravě pořádného hrnce plného kari na víkendové vaření.

Massaman kari z hovězího masa

Přísady:

250 g libového hovězího masa na menší kostky
2 šálky kokosového mléka
3 kusy kardamomu
asi 8 cm celé skořice
1-2 velké brambory
1 lžíce orestovaných burských oříšků
1 bobkový list
1 lžíce palmového cukru, nejlépe pastového
1 lžíce rybí omáčky
1/2 lžičky tamarindové šťávy
1 lžička massaman kari pasty
1 střední cibule
limetový list, osmažená chilli paprička a pečená cibule na ozdobu

Postup:

Zahřejeme v hrnci trochu oleje, přidáme massaman kari pastu a krátce osmahneme. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso, chvilku orestujeme a doplníme částí kokosového mléka a při stále vyšší teplotě mícháme. Doplníme zbylým kokosovým mlékem a vaříme asi 3 minuty. Přidáme kardamom, bobkový list, kousek celé skořice, brambory a cibuli a nasucho opečené burské oříšky. Ochutíme  rybí omáčkou, tamarindovou šťávou a palmovým cukrem. Pro chuť a na ozdobu je možné přidat na oleji usmaženou nebo na plechu upečenou na malé kousky šalotku a na chvilku do horkého oleje ponořenou sušenou papričku. Ozdobíme i  čerstvým limetovým listem. Podáváme s jasmínovou rýží.

K přípravě massaman kari pasty budete potřebovat:

1 kus sušené chilli papričky
1 lžička galgánu
1 tyčka citrónové trávy
3 lžičky nakrájené šalotky
2 lžičky česneku na plátky
1 lžička koriandrových semínek
1 lžička římského kmínu
2 celé hřebíčky
5 zrnek černého pepře
1 lžička krevetové pasty
1 lžička rostlinného oleje

Nejdříve namočíme sušenou chilli papričku do vody a vyjmeme semínka. Nasucho na mírném plameni osmahněte česnek, galgán a citrónovou trávu, dokud vše nezačne vonět. Přidáme semínka koriandru, hřebíček, římský kmín a černý pepř a vše smícháme.

Všechny tyto suroviny dáme do hmoždíře nebo do mixéru, přidáme pastu z krevet a rozdrtíme. Na pánvi zahřejeme olej, přidáme hotovou massaman kari pastu a při mírné teplotě zahřejeme 5 minut, pak sejmeme z ohně. Nepoužitou pastu uložíme v uzavřené sklenici do chladničky. Vydrží několik týdnů.