Myslete na zimu, sirup z bobulí černého bezu vás posílí a ochrání

with 1 komentář

Angličané říkají, že léto začíná rozkvetlými květy bezu a končí jeho zralými tmavými plody. Něco na tom asi bude a když se léto pomalu schyluje ke svému závěru, uzrává právě černý bez. Nastává ten správný čas na bezinkový sirup, lidově se tak ovšem říká i bezinkovému sirupu z květů. Aby se zabránilo mnoha zmatkům a záměnám, čemu se říká bezový a bezinkový sirup, je lépe jen poznamenat, že obojí je správné, ale tentokrát  jde o sirup z plodů černého bezu (Sambucus nigra).

Bezinkový sirup z květů v létě a černé plody s přicházejícím podzimem

Letní bezinkový sirup má mnoho zdravotních benefitů a je velmi ceněn pro svoji jemnou a výrazně aromatickou chuť. http://www.tastejourney.cz/2014/05/bezinkovy-sirup-zaziva-comeback-unikatni-aroma-i-chut/. S plody černého bezu sice tolik vůně při jeho zpracování nezažijete, dokonce je obtížnější ho zpracovávat, neboť zralé kuličky stále ze stonků padají, vše vám ale vynahradí jeho vysoce ceněné účinky pro vaše zdraví. A třebaže v lékárnách seženete bezinkový sirup či šťávu z květů jako medicínu těžko, z černého bezu je již sirupů, výtažků, tinktur a potravinových doplňků nepřeberně. Důvodem je prokazatelně nejen vysoce účinné antioxidační působení černého bezu na lidský organizmus, ale i mnoho dalších předností této léčivky.

Sirup z černého bezu co do účinků na zdraví je bezkonkurenční

Pokud si přečtete, co vše pravý sirup z černého bezu v těle způsobuje, po tomto výčtu nastanou dvě situace: buď okamžitě zařadíte tuto potravinu do svého jídelníčku, anebo přestáváte věřit všem jeho popisovaným účinkům a řeknete si, že jde pouze o reklamní tahák. Právě proto, že výčet zdravotních benefitů při konzumaci plodů černého bezu je tak obsáhlý, v poslední době se dostal do hledáčku zkoumání a mnoho výzkumných pracovišť jeho účinky vědecky potvrzuje, je dobré alespoň zhruba vědět, čím sirup z černého bezu přispívá k vašemu zdraví.

Spíše se ptáte, na co sirup nepůsobí

Především sirup z černého bezu významně stimuluje imunitní systém, zvyšuje úroveň antioxidantů v těle, působí protizánětlivě a je účinným přípravkem proti virové a bakteriální infekci. Snižuje cholesterol a celkově zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekcích. Většinou se používá pro prevenci a léčbu při nachlazení a chřipkách a zejména při onemocnění dýchacích cest a při nosních infekcích a angínách. Některé studie uvádějí, že působí velmi účinně na chřipkové viry ( i ty u prasečí a ptačí chřipky ) a zvyšuje imunitu i u pacientů s AIDS. Za veškerými těmito fantastickými účinky stojí unikátní proteiny, které působí jako mesengeři pomáhající regulovat reakce imunitního systému a tak více bránit tělo proti onemocnění. Anthocyaniny obsažené v černém bezu, stejně tak jako v borůvkách, mají totiž více antioxidační kapacity než samotný vitamín E nebo vitamín C.

Černé bobulky jsou ceněné a zažívají také svůj comeback

A tak co zbylo na stromech a keřích černého bezu po návalu nadšenců, kteří milují šťávu nebo sirup z jeho květů, se proměnilo v černé bobulky s vysoce ceněným obsahem látek i chutí a jsou také velmi oblíbené.  Ale  nepopiratelné benefity jsou vyváženy malou komplikací, je nutné vždy zkontrolovat, zda jde opravdu o odrůdu Sambucus nigra (některé odrůdy mohou být nejedlé či jedovaté), a hlavně sbírat pouze úplně zralé plody, které je nutné vždy povařit alespoň 20 minut. Syrová šťáva z bobulí, stejně jako stonky i listy mohou být u většiny odrůd nepoživatelné, nejedlé či dokonce toxické.

Černý bez vždy povařte!

Vydejte se tedy na výpravu za zralými černými bobulemi bezu a nezapomeňte si vzít s sebou nůžky, jinak je jejich sběr dost otravný a většina zralých plodů by vám při trhání bobulí opadala. Doma bobule omyjte a vidličkou otrhejte ze stopek. Můžete z bobulí buď získat šťávu pomocí odšťavovače, nebo bobule povařit s cukrem a pak přes sítko přecedit.

Sirup z černého bobulí bezu je ideální bio surovina

Každopádně si sirup připravte, ochrání vás před nachlazením a chřipkami a máte doma snadno dostupnou medicínu k nezaplacení. Nemusíte ho užívat pouze na lžičku jako každodenní prevenci , ale můžete jím polévat ranní jogurt nebo si ochutit vanilkovou zmrzlinu, nemluvě o vdolečcích, vaflích nebo palačinkách, vše totiž si můžete sirupem z černého bezu ozdobit a užít si jeho chutě.

I pro muže se najde řešení

I když vás ochrání před zimním nachlazením, není od věci pochutnat si na sirupu s či perlivou pramenitou vodou a pár kostkami ledu, tato limonáda je osvěžující.  Chuť možná není tak voňavá, je spíše zemitá, podzimní, ale nakonec i sladká, takže vám ani nepřijde, že jde o medicínu. S třtinovým cukrem a sladkým tónem skořice s přispěním citrónové šťávy si však budete přesto na bezinkovém sirupu nepochybně pochutnávat. A muži se svým tradičním přístupem k medicínám si mohou užít i jiným způsobem – doplnit stopkou alkoholu.

Recept na sirup z černého bezu

Ingredience:

1 kg plodů černého bezu (Sambucus nigra)
700 g hnědého třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
šťáva ze třech citrónů

Postup:

Nejdříve plody omyjte a zkraťte stonky co nejvíce k plodům-bobulím. Vidličkou nebo rukou otrhejte bobule, dejte je do kastrolu a přilijte studenou vodu, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a nechte pomalu dusit minimálně 20 minut. Přeceďte přes sítko, šťávu nalijte do kastrolu a přidejte hnědý cukr, skořici a šťávu ze 3 citrónů. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně zchladit a plňte do vyvařených lahví. Uchovávejte v ledničce.

 

One Response

  1. […] ty, kteří nechtějí sirup s rumem, je zde Sirup z bobulí černého bezu anebo jednoduše místo rumu přidejte jablečný […]