Švestky a mák – unikátní české souznění v makových řezech

with 1 komentář

Česko má co se týče máku hned dvě priority. Jednak se ho u nás pěstuje, jak uvádí některé zdroje, snad nejvíce na světě, myšleno mák potravinářský setý a spojení máku a švestek má naprosto jedinečnou chuť. Kdo tuto kombinaci nezná a ochutná, je ohromen!

Souznění máku a švestek by zajisté zasloužilo hlubšího zkoumání. Spojení dvou zdánlivě nesourodých surovin slaví velkolepý úspěch. Chuť šťavnatých švestek s typickou chutí rozemletého máku vzrušuje nemálo labužníků, a to nejen těch, kteří milují švestkové knedlíky s mákem a stejně dobrý kynutý švestkový koláč s mákem, ale zvláště pak pekaře a cukráře. Nakonec dva odstíny modré, typicky na slupce švestek a tzv. modrého máku nevymyslela příroda náhodou. Jednoduše k sobě patří.

Český unikát v pěstování i spotřebě

Ač se zdají být informace o prvenství v pěstování máku trochu nadnesené, nejspíše budou pravdivé. A když v začátku léta míjíte plná pole rozkvetlých barevných květů máku, asi vás napadne, že jejich využití nebude jen na posyp housek a do náplní tradičních českých koláčů. Část máku se exportuje a nemálo zrnek se uplatní ve farmaceutickém průmyslu. A tak  vás tato vysoká, štíhlá, zelená rostlina nepřekvapí jen svoji krásou lehkých pestrobarevných květů, které však  nejsou vhodné do vázy, ihned totiž zavadnou, ale i sušenými makovicemi – často používaný symbol  prázdných hlav – které vydrží v oblíbené dekoraci o mnoho déle.

Mák jako výživová bomba

Mák pro své výrazné hodnotné složení omračuje mnohé výživové specialisty. Je plný nenasycených mastných kyselin (stearové, linolové, palmitové  a dalších),  ale i vyhledávaných rostlinných bílkovin, sacharidů a neopominutelné vlákniny. Co však je překvapující, jsou vysoké hodnoty vápníku, které kromě dalších minerálních látek jako fosforu, hořčíku a draslíku, jsou v máku obsaženy. Mák se proto stává tak vysokým zdrojem vápníku, že mléko nejen nahradí, ale lze si, i jako zdravou alternativu,  makové mléko doma vyrobit.

Mák k tišení bolestí, ale i pro  slastné pocity

Z máku však velmi těží farmaceutický průmysl,  extrakcí některých složek nezralého máku se totiž získávají látky, které působí jako analgetikum ke snižování bolesti a narkotikum k vyvolání spánku a k navození slastných pocitů. Mák je doslova balzámem na duši. Rčení, že se po máku blbne, bude asi spojováno sice trochu nadneseně, ale ne tak úplně nepravdivě s těmito účinky. Pozor, rozhodně  však nejde o opium, které je často s nezralými makovicemi spojováno.

V kuchyni ohlídejte čerstvost a skladování

Mák jako významná olejnina, ( takto je označován pro své vydatný obsah oleje, kterého obsahuje až 60%),   se  řadí k potravinám, které jsou konzumovány nejen kvůli chuti, ale i pro své preventivní účinky pro kardiovaskulární systém.

S mákem plným oleje jako surovinou, bychom  měli zacházet opatrně. Namletý mák tak často a rád žlukne, tedy získá nepoživatelnou hořkou chuť, a proto je lépe namlít mák těsně před jeho použitím. A pokud máte mák již namletý, ( jen se vzpomínkou jak za časů ne tak nedávných byl velký problém sehnat mlýnek na mák pro ty, kteří ho neměly po babičce),  pak je vhodnější skladovat v chladničce nebo přímo v mrazáku, třeba stejně jako ořechy. Pokud koupíte již mák namletý, dejte pozor na označení maková moučka, kde je méně máku a o to více cukru a jiných surovin.

Nakonec pokud si koupíte mletý mák, samozřejmě nejlépe vakuově balený, tak jen zkontrolujte datum výroby, aby byl co nejčerstvější.

A pak už se pusťte do makových řezů se švestkami. Jsou nadýchané sněhem z bílků. Můžete sice dát navrch běžnou žmolenku, ale když už makové, tak se vším všudy: i s makovou posypkou! Rychlé, šťavnaté, plné chutí a neodolatelné! Mák totiž způsobuje závislost,  a tahle na skvělý makový koláč, je velmi příjemná!

Makové řezy se švestkami

Ingredience:

100 g másla,
100 g mletého máku
3 vejce
180 g cukru
200 g hladké mouky
2 dl mléka
1 lžička kypřícího prášku
1 kg švestek

Na drobenku:

100 g mletého máku
90 g hrubé mouky
70 g másla
70 g cukru

Nejdříve si připravíme makovou směs do těsta.  Do 2 dl mléka vsypeme 100 g máku a za stálého míchání zahřejeme a povaříme krátce asi 2 minuty. Přendáme na talíř a necháme vychladnout.  Připravíme si drobenku z másla, cukru a hrubé mouky stejným dílem, jen mouky dáme o asi  20% více a vše v mixéru nebo v ruce smícháme. Nakonec přidáme 100 g mletého máku a jen lehce spojíme.

V mixéru ušleháme sníh ze 3 bílků, žloutky dáme stranou. V hlubší míse pak třeme změklé máslo s cukrem a postupně přidáme žloutky a dále šleháme. Nyní již nepracujeme mixérem a jen lehce přidáme vychladlou makovou směs, mouku s kypřícím práškem a tuhý sníh a vše vařečkou nebo stěrkou smícháme.

Těsto vylijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Omyté švestky rozpůlíme, odstraníme pecky a klademe hustě na těsto. Posypeme připravenou žmolenkou a pečeme ve troubě asi 160°C teplé, dokud těsto po okrajích nezezlátne. Lehce pocukrujeme.

 

One Response

  1. […] bramborové šišky s mákem, ale i makové řezy se švestkami nedám dopustit, stejně jako na švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem. Máme […]