Fazole, bůček a chorízo. Chutné podzimní zahřátí v jednom hrnci

with Žádné komentáře

Portugalská kuchyně nejsou jen ryby, mořské plody a kuře piri-piri. Vévodí tu vepřové, a jako Španělsko má své chorízo – klobásky z vepřového masa a uzené papriky – mají ho i Portugalci. Portugalci jsou též mistři v nakládání a dlouhém sušení a uzení šunky podobné španělskému Serranu nebo italskému prosciutto a ve výrobě různých druhů párečků a klobás. Jejich spojení s bílými máslovými fazolemi se pak logicky završí v portugalském tradičním pokrmu: Feijoada a Portuguesa.

Každý region má svoji variantu, jen jedno mají společné: fazolový základ a různé druhy slaniny a klobásek a vepřového masa. Nejde o jen tak ledajaký dušený pokrm, jde o unikátní lahůdku, kterou si koneckonců můžete dopřát i jako vegetariánskou pochoutku – bez masa.

Fazole hrají prim a perfektně ladí s masem

Feijoada a Portugeasa, volně přeloženo jako vývar z fazolí v portugalském stylu, je původně jídlo chudých. Bílé máslové fazole se sice začaly pěstovat v Brazílii, ale dovážely se do Portugalska, kde je kuchaři použili společně s jinou zeleninou a hlavně s vepřovým masem, z čehož vznikl tento báječný pokrm. Nic nezůstalo nazmar, chlebem, který se k pokrmu podával, se vyjedly i ty nejposlednější kapky lahodné omáčky.

Fazole především bílé, máslové nebo red kidney

Na fazolový vývar se používají máslové fazole, někdy nazývané též limské boby, tedy bílé, masité, druh jako stvořený pro tento pokrm. Jsou velké, zploštělé, nerozvaří se a mají jemnou chuť a proto se dají také kombinovat se všemi druhy zeleniny, což je ideální pro vegetariánskou verzi. Pokud máte pouze fazole červené, red kidney, hodí se zejména pro verzi s masem a je jasné, že změní barvu jídla. Při použití sušených fazolí je třeba je namáčet a pak teprve vařit. Pro urychlení používám již naložené máslové fazole i částečně s jejich nálevem, zejména s fazolovou usazeninou, která je na dně konzervy. Fazole jsou velmi zdravé, obsahují tolik železa jako maso, vitamín C a B1 a  spoustu vlákniny. Prospívají organismu při snižování krevního tlaku i cholesterolu.

Bůček či slanina a ještě chourico, vlastně španělské chorízo

Vepřové maso je nejoblíbenějším druhem masa v Portugalsku, proto je jeho použití ve fazolovém vývaru nasnadě. Je vhodné sáhnout po klobásce s uzenou paprikou jménem chourico, ne  nepodobné španělskému chorizu. Pro chuť se dodává slanina z vepřového bůčku, tedy její prorostlejší část. V původních tradičních postupech se dodává, že můžete použít i jiné druhy vepřového masa, například kotlety i uzené nebo dokonce párečky podobné našemu jelítku. A pokud vaříte opravdu velký hrnec, můžete ho doplnit třeba vepřovým kolenem nebo vepřovými oušky. To vše dodá fazolovému hrnci charakteristickou chuť.

Příprava je snadná a rychlá

Pokud použijete fazole naložené, máte pokrm hotový asi za 20 minut, takže jde o ideální rychlý oběd nebo večeři. Při rychlejší přípravě by se tento recept dokonce hodil i do rubriky Vaříme do 15 minut, ale jen tehdy, pokud se rozhodnete vynechat uzené maso, které se vaří zvlášť, nebo koupíte kousek uzeného, které se již nemusí vařit a jen se přidá k fazolím. Vegetariánská verze je hotová za chvilku, kromě většího množství cibule a česneku a nasekaných rajčat nepřidáváte už vůbec nic, přesto si velmi pochutnáte. Jednou z variací je připravit si plátky osmaženého chleba jako topinky a namáčet je do omáčky. Není nic chutnějšího a jednoduššího. Ideální podzimně zahřívací záležitost.

Fazolový hrnec s bůčkem a chorízem

Ingredience:

450 g sušených máslových fazolí (nebo červených red kidney)
(možno nahradit 2 konzervami fazolí v nálevu po 500 g)
150 g chorizo klobásy
175 g prorostlého uzeného bůčku nebo slaniny
175 g uzeného masa, nejlépe kotlety (možno vynechat)
2 středně velká rajčata, oloupat a odstranit semínka
2 střední cibule
3 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
1 sušený bobkový list
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
čerstvá plocholistá petrželka

Postup:

Pokud použijete sušené fazole, namočte je na 12 hodin do vody s 1 lžící olivového oleje a soli, nejlépe přes noc. Poté přidejte cibuli, napíchněte do ní 1 hřebíček pro chuť a vařte do měkka. Kontrolujte vodu, aby se nevyvařila, a hlídejte, aby se fazole nerozvařily. Poté odstraňte cibuli a slijte vodu, ale část si ponechte. Fazole okapejte a dejte stranou.

V případě, že použijete fazole naložené ve sklenici nebo konzervě, je postup mnohem snadnější a délka přípravy se výrazně zkrátí.

Pokud jste se rozhodli pro variantu s přidáním uzeného masa, ponořte ho do vařící vody a vařte asi 20 minut do měkka.  Použijete-li tlakový hrnec, jde to mnohem rychleji.

Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte na kostičky. Připravte si rajčata, oloupejte je, odstraňte semínka a nakrájejte na kostičky. Rozehřejte olivový olej, osmahněte cibuli a česnek a přidejte rajčata a bobkový list. Poté přidejte na kostičky nakrájený bůček či slaninu a osmahněte asi 5 -7 minut. Pak přidejte okapané uvařené fazole a část fazolového vývaru, který jste zachytili při slití. Pokud použijete fazole naložené, přidejte do hrnce i část nálevu a hlavně všechnu sedlinu, která zbyla na dně konzervy, a promíchejte. Tekutiny nesmí být příliš mnoho. Krátce povařte, přidejte nakrájené uvařené uzené maso, opatrně dochuťte solí a pepřem a ozdobte čerstvou petrželkou. Podávejte s chlebem nebo opečenými topinkami.